Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Poniekąd mają rację, gdyż zawiera ono sporo wartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Należy mieć jednak na uwadze, aby pochodziło ze sprawdzonego źródła, a w swoim składzie nie zawierało zbędnych dodatków. 

Rodzaje mięsa na rynku 

Mięso to ważny produkt w codziennej diecie. Oprócz białka, ma w składzie również wiele cennych wartości. Na rynku w sprzedaży można spotkać się z różnymi rodzajami tego produktu. Do najpopularniejszych zalicza się takie jak: 

  • wieprzowina,
  • wołowina,
  • baranina,
  • mięso drobiowe,
  • czy dziczyzna. 

Każde z nich ma swoje walory smakowe czy aromatyczne. Wybór właściwego rodzaju, zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji, a także przyrządzonego dania. 

Właściwości zdrowotne mięsa

Mięso wzbogaca dietę w wiele cennych wartości, które odżywiają organizm. Jadłospis bez tych produktów jest ubogi w różne składniki. Z tego też powodu specjaliści zalecają włączenie go do codziennego żywienia. Poza tym charakteryzuje się pewnymi właściwościami. Wśród nich wyróżnia się:

Zobacz także:

  • źródło witamin z grupy B,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • świetne źródło łatwo przyswajalnego białka,
  • budulec mięśni.

Do zdrowszych mięs należy drób. Zawiera mniej kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą być niebezpieczne dla zdrowia. 

Magda Gessler jako autorytet kulinarny

Magda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym w całej Polsce. Jest właścicielką kilku restauracji w kraju, a także prowadzi swój program, gdzie przeprowadza zmiany w lokalach gastronomicznych. Dzięki takiemu działaniu uratowała wiele miejsc oraz pokazała im nowe kierunki rozwoju. Ze swoimi odbiorcami komunikuje się poprzez media społecznościowe, gdzie również pokazuje swoje codzienne życie, zamieszcza różne przepisy czy udziela rady odnośnie gotowania. 

Gessler ostrzega przed tym mięsem

Restauratorka alarmuje i jednoznacznie swoich rodaków przed pewnym produktem. Podczas kręcenia jednego z odcinków swojego programu, otrzymała do zjedzenia półsurowe mięso z kurczaka.

Magda Gessler przyznaje: 

Podawanie surowego kurczaka jest jedną z groźniejszych rzeczy, jakie można zjeść. Właśnie w mięsie kurczęcym jest od cholery bakterii i to bardzo groźnych.

Zła obróbka termiczna niesie ze sobą wiele poważnych konsekwencji dla zdrowia. Surowy bądź nie do końca przygotowany drób ma wiele bakterii, które mogą przyczynić się do wielu chorób, a w ostateczności do śmierci. Celebrytka przestrzega, aby kategorycznie takiego mięsa nie jeść.

Czytaj także: