Macie więcej niż 40 lat? Jedzcie regularnie ten produkt, a zmniejszycie ryzyko demencji
Adobe Stock
Newsy

Macie więcej niż 40 lat? Jedzcie regularnie ten produkt, a zmniejszycie ryzyko demencji

Czas płynie nieubłaganie. Kiedy lata mijają, nie ma już wyjścia. Trzeba koniecznie zwracać uwagę na to ile się je, jak się je i co się je.

Nie wystarczy tylko eliminować ze swojej diety kolejne niezdrowe produkty. To oczywiście chwalebne podejście do sprawy odżywiania, ale radzimy zapominać o czymś jeszcze.

Chodzi nam oczywiście o wzbogacaniu swojej diety w korzystne dla zdrowia produkty. Owoce, nabiał, warzywa strączkowe i ryby – takie produkty nie powinny wypadać z jadłospisu osób po 40-tce.

Oprócz tego jeszcze jeden niezwykle ważny produkt, który zapewni waszym organizmom zdrowe tłuszcze nienasycone.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest pasta z orzechów?

Mowa o orzechach. Orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie – wybór w sklepach jest bardzo szeroki, wystarczy tylko kilka razy w tygodniu przekąsić po kilka sztuk.

Wiele osób starszych unika jedzenie orzechów z prostego powodu. Z ich zgryzieniem problemy miewają już nawet młodzi, nie ma więc co się dziwić seniorom.

Jest na to sposób. Na rynku pojawiła się cała gama smacznych, pożywnych, a przede wszystkim zdrowych kremów z orzechów, dawniej nazywanych mianem masła orzechowego. Najpopularniejsza jest pasta z orzeszków ziemnych, ale coraz chętniej Polacy zakupują także kremy z orzechów włoskich.

Polecamy wybierać kremy z orzechów ze 100% orzechów. Jakiekolwiek domieszki w postaci olejów i różnych tłuszczów nie służą zdrowiu. Tym bardziej unikać należy słodkich kremów z niewielkim dodatkiem pasty orzechowej. Popularne kakaowe kremy są rzeczywiście smaczne, ale ich skład sprowadza się głównie do groźnego tłuszczu palmowego.

Zobacz także
Co można zrobić dla kilku orzechów? Ta wiewiórka zaatakowała 18 osób, część trafiła do szpitala

Co można zrobić dla kilku orzechów? Ta wiewiórka zaatakowała 18 osób, część trafiła do szpitala

Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Właściwości zdrowotne masła orzechowego

Wróćmy do orzechów i plusów wynikających z ich regularnego spożywania. Różnią się one co prawda nieco w zależności od rodzaju orzecha, ale wszystkie są niezwykle pożyteczne dla zdrowia.

Ustalenia naukowców z Singapuru (Narodowy Uniwersytet Singapuru) są jednoznaczne. Niezależnie od tego, czy spożywacie orzechy „na surowo”, czy też w postaci pasty, masła czy kremu, dostarczacie waszemu organizmowi pożytecznych związków.

Regularnie spożywane orzechy odpowiadają za poprawę pamięci, pomaga w zapobieganiu demencji starczej.

Aktywny tryb życia, unikanie cholesterolu i zdrowa dieta z zastrzykiem zdrowych tłuszczów w postaci orzechów pomaga w walce z problemami z koncentracją i innych pierwszych oznak choroby Alzheimera.

Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa
AdobeStock
Newsy
Plamy na dłoniach po zbieraniu orzechów włoskich? Ten produkt zmyje zabrudzenia raz-dwa
Zebraliście orzechy włoskie i teraz nie możecie się pozbyć nieestetycznych zabrudzeń z dłoni? Mamy na to sposób.

Jeszcze możecie zebrać świeże orzechy włoskie prostu z drzewa (lub zebrać te, które z niego spadły), póki trwa na nie sezon. Część osób może cieszyć się własnymi orzechami z ogródka, a część korzysta z dziko rosnących drzew orzecha włoskiego. Można je często znaleźć w miejscach dawnych sadów czy opuszczonych gospodarstw, a nawet w środku miasta.  Czym łatwo usunąć plamy po orzechach włoskich? Przed zbieraniem orzechów włoskich należy się zaopatrzyć w rękawiczki, ponieważ orzechy te silnie barwią dłonie na ciemny kolor, a plamy są dość trudne do usunięcia. Jednak jeśli chcecie zrobić użytek z owocującego orzecha włoskiego i nie macie ze sobą rękawiczek, to nic straconego. Plamy da się łatwo zmyć z pomocą produktów, które są w waszej kuchni. Najbardziej sprawdzonym sposobem jest wykorzystanie soku z cytryny - pod warunkiem, że plamy są jeszcze świeże. Wystarczy, że świeżą cytrynę przekroicie na pół, wyciśniecie z niej sok i polejecie nim ręce. Następnie należy energicznie potrzeć o siebie dłonie, by zmyć zabrudzenia. Kwas znajdujący się w cytrynie zadziała jak neutralizator na barwnik z orzechów i sprawi, że pozbycie się go będzie łatwiejsze. Po wszystkim nie zapomnijcie dokładnie umyć rąk wodą i mydłem. Sposoby na usuwanie plam po orzechach włoskich Nie tylko cytryna przyda się wam do usunięcia zabrudzeń na dłoniach po zbieraniu orzechów. Możecie wykorzystać jeszcze dwa domowe produkty: ocet - niezastąpiony w przypadku wszelkich zanieczyszczeń, również tych na rękach. Nie powinno się go jednak stosować bezpośrednio na skórę, a w rozcieńczeniu. Do naczynia wlejcie dwie szklanki wody oraz 4 łyżki octu. Wszystko razem wymieszajcie i do tak przygotowanego roztworu włóżcie dłonie. Moczcie je i pocierajcie o siebie, by usunąć plamy.  pasta do zębów -...

Jecie często orzechy? Spożywanie dużych ilości tego produktu nie pozostaje obojętne dla organizmu
Flickr
Newsy
Jecie często orzechy? Spożywanie dużych ilości tego produktu może mieć też zły wpływ na organizm
Czy na pewno jedzenie orzechów jest dobre dla zdrowia? Tak, ale pod jednym warunkiem. Sprawdźcie, na co trzeba uważać.

Orzechy (koniecznie niesolone i nieprażone) powinny się znaleźć w diecie każdego z nas. Są pełne ważnych dla organizmu składników odżywczych, witamin, a przede wszystkim są źródłem zdrowych tłuszczów. Jednak wszystko w nadmiarze szkodzi i dotyczy to również orzechów. Jeśli spożywacie ich bardzo dużo, musicie się liczyć z konsekwencjami, które nie dla każdego będą przyjemne. Ile orzechów dziennie można jeść? Przyjmuje się, że dorosły zdrowy człowiek powinien zjadać maksymalnie jedną garść orzechów dziennie. W zależności od gatunku będzie to od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu sztuk (na przykład pistacji, które są bardzo małe). Osoby bardzo aktywne, czyli sportowcy i pracownicy fizyczni mogą zjeść dwie garści dziennie. Z orzechami nie można bowiem przesadzić. Dlaczego? W zaledwie 100 gramach takiego smakołyku znajduje się ponad 600 kalorii, a przypominamy, że dorosły człowiek powinien jeść dziennie ok. 2000-2500 kalorii. Jedna garść orzechów waży nieco ponad 30 g, co równa się 200 kaloriom. Dlatego, choć orzechy są bardzo zdrowe, nie można się nimi objadać. To może prowadzić do nadwagi, a w konsekwencji problemów zdrowotnych powodowanych przez nadmierną masę ciała.  Jak wykorzystać orzechy w kuchni? Najprostszym sposobem na orzechy jest chrupanie ich w trakcie pracy czy oglądania telewizji, ale z powodzeniem możecie je wykorzystać też do różnych dań i przekąsek. Urozmaici to ich smak, a przy okazji będą miały więcej składników odżywczych z orzechów.  sałatki: pasują do nich najlepiej orzechy włoskie oraz brazylijskie owsianka: zwykle składa się głównie z węglowodanów i niewielkiej ilości białka (o ile robicie ją na mleku), dlatego dodatek tłuszczu w postaci orzechów jest bardzo dobrym rozwiązaniem smoothie: zmiksowane z orzechami owoce i warzywa to pyszna,...

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
AdobeStock
Newsy
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
Niskokaloryczne, zdrowe, a do tego mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Poznajcie prosty przepis na domowe lody z mrożonych bananów.

Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić.  Przepis na lody z bananów i masła orzechowego Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.  Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce.  Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością.  Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin. Zalety lodów z bananów Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową. Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego.  Lody...

Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam zrzucić kg
Zastrzyk energii z rana i wspomagacz odchudzania w jednym? Zróbcie kawę w ten sposób, a będzie miała takie właściwości.

Coraz więcej mówi się o zdrowotnych właściwościach kawy. Napój ten nie tylko świetnie pobudza, ale też ma dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdzono, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera i nowotworów. Jednym słowem, kawa to samo zdrowie i warto ją pić (oczywiście wówczas, gdy nie ma ku temu żadnych przeciwskazań). Kawa może być też waszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pomoże dodanie do niej smacznego składnika. Jak zrobić kawę z orzechami nerkowca? Produktem, który wspomoże działanie odchudzające kawy są orzechy nerkowca lub samo mleko z orzechów nerkowca. Zawierają one składniki odżywcze, które pomogą ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, a do tego zaspokoją głód na dłużej i powstrzymają was przed podjadaniem między posiłkami.  Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: kubek (lub szklanka) zaparzonej kawy ćwierć szklanki orzechów nerkowca łyżka miodu (lub cukru brązowego) szczypta soli Przygotowanie: Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Następnie wlejcie kawę do wysokiego naczynia i dodajcie do niej miód, sól i orzechy nerkowca. Całość zmiksujcie za pomocą blendera, na najwyższy obrotach. Zajmie wam to około minuty. I gotowe! Tyle wystarczy, by cieszyć się smaczną i zdrową kawą. By miksowanie orzechów było łatwiejsze, możecie je wcześniej namoczyć - potrwa to od 3 do 6 godzin, dlatego najlepiej namoczyć je wieczorem, by rano były gotowe do zmiksowania.  Właściwości orzechów nerkowca  Dlaczego nerkowce są świetnym dodatkiem do kawy? Orzechy te bogate są nie tylko w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu, ale także białko, witaminy i składniki odżywcze. Znajdziecie w nich m.in....