Ten pyszny przepis naprawdę rozpieści wasze kubki smakowe. Sałatka jest naprawdę sycąca, więc z powodzeniem możecie przygotować ją na obiad. Ryż i kurczak, które wchodzą w skład tej sałatki, spowodują, że każdy się nią naje.

Sałatka gyros

Składniki na pyszną sałatkę gyros

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju
  • Torebka ryżu
  • Czerwona papryka
  • Puszka kukurydzy
  • 2 małe czerwone cebule
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie sałatki gyros:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie.
  2. Mięso pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Kurczaka oprószcie przyprawą do gyrosa tak, by każda kostka była pokryta przyprawą.
  4. Rozgrzejcie olej na patelni.
  5. Na rozgrzaną patelnię dodajcie mięso. Smażcie je, aż kostki kurczaka będą podpieczone z zewnątrz.
  6. Ugotujcie ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie.
  7. Ostudźcie ryż.
  8. Oczyśćcie paprykę, wyjmijcie z niej gniazdo nasienne i pokrójcie ją. 
  9. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Jeśli jej smak jest dla was zbyt ostry, albo chcecie jeść sałatkę z dziećmi, sparzcie pokrojoną cebulę wrzątkiem i odcedźcie na sitku.
  10. Kukurydzę oddzielcie od zalewy i zostawcie na sitku do odcieknięcia.
  11. W miseczce zmieszajcie ze sobą ketchup, majonez. Doprawcie do smaku sos solą i pieprzem. 
  12. Wszystkie składniki (mięso, ryż, papryka, cebula, kukurydza, sos) podzielcie na dwie równe części. Możecie odłożyć też pojedyncze cząsteczki warzyw do dekoracji.
  13. Na dnie dużej miski wyłóżcie pierwszą część wymieszanych składników: ryż, mięso, paprykę, cebulę i kukurydzę. 
  14. Wyłóżcie na nich połowę sosu.
  15. Przykryjcie drugą warstwą warzyw i mięsa. 
  16. Na wierzchu wyłóżcie ostatnią warstwę sosu. Sałatkę udekorujcie na wierzchu odłożonymi wcześniej cząstkami warzyw.

Wskazówki do podawania sałatki gyros:

  • Sałatkę dokładnie wymieszajcie przed rozpoczęciem jedzenia
  • Sałatka świetnie sprawdzi się podczas imprez i spotkań. Na pewno zasmakuje gościom.
  • Jeśli macie zamiar podawać sałatkę podczas imprezy, koniecznie połóżcie obok miski długą łyżkę, by goście mogli nabierać sałatkę warstwami od dołu.
  • Sałatkę możecie też zaserwować w tortillach.
  • W wersji dietetycznej możecie zamienić majonez na jogurt naturalny, a ryż biały na brązowy.

Źródło: gotujmy.pl