Wiele osób zastanawia się nad tym, czy drożdże suche są równie dobre co świeże. A może to nowoczesny wynalazek, który wcale nie jest tak dobry, jak tradycyjne drożdże, których używały nasze babcie i mamy?

To właśnie drożdże sprawiają, że ciasto czy chleb drożdżowy wyrastają i mają porowatą strukturę oraz przepiękny, charakterystyczny zapach.

W sklepach macie do wyboru aż 3 rodzaje drożdży:

  • Drożdże świeże, zwane również mokrymi
  • Drożdże suche
  • Drożdże suche instant

Świeże drożdże

Znajdziecie je w każdym sklepie i supermarkecie w lodówce, zazwyczaj tuż obok masła. Szukajcie niewielkiej kostki opakowanej w papier. Pamiętajcie, aby przed użyciem wyjąć je z lodówki, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Następnie należy je aktywować poprzez wymieszanie ich z cukrem oraz wodą lub mlekiem.

Zobacz także:

Suche drożdże - jak używać?

Wyróżniamy 2 rodzaje – zwykle drożdże suszone oraz w formie instant, która jest znacznie popularniejsza. Znajdziecie je najczęściej w dziale z dodatkami do wypieków, tuż obok proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego. Szukajcie niewielkich torebeczek. Drożdże suszone musicie rozmieszać z wodą lub mlekiem oraz mąką, drożdże instant są od razu gotowe do użycia. To znaczne ułatwienie i przyspieszenie przygotowania ciasta, dlatego cieszą się dużym powodzeniem. Są też doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ciastem drożdżowym. Wystarczy wymieszać je z pozostałymi składnikami i gotowe.

Przelicznik drożdży suchych na świeże

Drożdże suche drożdżom świeżym nierówne. Znacząco różnią się wagą i nie mogą być stosowane 1:1. Pamiętajcie, że 25g drożdży mokrych (czyli świeżych) odpowiada 7 gramom drożdży suchych – właśnie tyle zazwyczaj znajduje się w jednej małej torebeczce! Natomiast kostka świeżych drożdży waży najczęściej 100g.

Z jaką wodą wymieszać drożdże?

Aby przygotować rozczyn, potrzebujecie ciepłej wody lub mleka – mniej więcej w temperaturze 40 stopni. Jeśli wymieszacie je z zimną woda to nie zaczną pracować.