Żurek, faszerowane jaja, mazurek i oczywiście babka wielkanocna. To potrawy, bez których święta wielkanocne nie mogłyby się odbyć. To nie tylko tradycja, ale również i kojarzący się z tym czasem zapach. Te dania są przygotowywane raz w roku, toteż wiele osób nie wyobraża sobie, aby któraś z nich nie pojawiła się na świątecznym stole.

Babka wielkanocna Ani Starmach

Babka wielkanocna to obowiązkowy, świąteczny wypiek. Wkładana do koszyczka ze święconką symbolizuje doskonałość i pojęte umiejętności. Przepisów na tę potrawę jest mnóstwo, co region to inna tradycja. Babka drożdżowa z bakaliami z przepisu Ani Starmach jest lekka, delikatna oraz łatwa w przygotowaniu. Obok tego ciasta nikt nie przejdzie obojętnie, gdyż kusi nie tylko pięknym wyglądem, ale i cudownym zapachem unoszącym się w domu. Taka forma babki wielkanocnej z pewnością w pozytywny sposób zaskoczy bliskich.

Przepis na babkę drożdżową z bakaliami

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiejcie do miski, a następnie wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 30 stopni.
  3. Masło roztopcie, a mleko delikatnie podgrzejcie.
  4. Przygotujcie rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Wszystko dokładnie razem wymieszajcie. Później odstawcie je do podwojenia swojej objętości.
  5. Żółtka utrzyjcie razem z cukrem, a następnie wymieszajcie je z większą ilością mąki.
  6. Do przygotowywanej masy dodajcie wyrośnięty rozczyn, mleko, roztopione masło oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiajcie ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W międzyczasie stopniowo dodawajcie pozostałą mąkę. Pamiętajcie, aby ciasto nie było zbyt twarde, a elastyczne. Po naciśnięciu palcem nie powinno pozostawać w nim wgłębienia.
  7. Kiedy ciasto uzyska pożądaną konsystencję, dodajcie do niego oliwę z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Całość wymieszajcie jeszcze raz i odstawcie do podwojenia objętości.
  8. W międzyczasie przygotujcie formę na babkę. Wysmarujcie ją dokładnie masłem, a później przełóżcie do niej ciasto. Odstawcie do ponownego wyrośnięcia. 
  9. Jajko rozbijcie i roztrzepcie. Posmarujcie nim wyrośniętą babkę drożdżową. Następnie formę z ciastem wstawcie do piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecie ją w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.
  10. Po upieczeniu wyciągnijcie babkę z formy i pozostawcie do ostygnięcia. Na koniec udekorujcie ją cukrem pudrem.