warzywa
AdobeStock
Newsy

Kupujecie to warzywo? To prawdziwa pestycydowa bomba. Lepiej go nie jedzcie

Ile można zjeść jarmużu, żeby „nie przeholować”? Okazuje się, że to coraz popularniejsze warzywo ma swoje minusy.
Hubert Rój
marzec 11, 2021

Moda na zielone, świeże warzywa nie przemija. Seler naciowy, koper włoski, a także jarmuż – dzień w dzień znikają ze sklepowych półek jak świeże bułeczki.

Jarmuż jest jednak dość kontrowersyjnym przykładem zdrowej zieleniny. Na swoim koncie ma zarówno wiele zalet, ale też i wad.

Postanowiliśmy specjalnie dla was zebrać w jednym miejscu wszystkie tajemnice jarmużu. Radzimy wam je przeanalizować, zanim przystąpicie do przygotowania jarmużowych chipsów w swoim piekarniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są prozdrowotne właściwości jarmużu?

  • Pomaga w walce z osteoporozą
  • Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego
  • Zawiera sporo witaminy C i K
  • Jest dobrym źródłem żelaza
  • Powstrzymuje rozwój miażdżycy
  • Zawiera wiele przeciwutleniaczy
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
  • Zapobiega możliwości wystąpienia raka piersi u kobiet, a także raka krtani, przełyku i jamy ustnej

Zobacz także

Jakie są minusy jedzenia jarmużu:

  • Zawiera groźne szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia
  • Mogą wpływać na rozwój kamicy nerkowej
  • Obniżają żywotność plemników
  • Szczawiany mogą także przyczyniać się do zapaleń stawów.
  • Przede wszystkim kumulują metale ciężkie, takie jak np. ołów

Jarmuż to jak widać dość nieoczywiste warzywo. Z jednej strony, lista jego prozdrowotnych właściwości może robić wrażenie.

Czy powinno się jeść jarmuż?

Z drugiej, nieprzypadkowo mówi się o nim jako o warzywie, w którym pełno jest niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji.

Znane powiedzenie mówi, że strzeżonego pan Bóg strzeże. Dlatego też jeżeli macie wątpliwości co do jarmużu, lepiej wybierzcie inne zielone warzywa.

Z drugiej jednak strony, przeprowadzone już kilkanaście lat temu badania wykazały, że by na własnej skórze odczuć negatywne skutki dużej ilości metali ciężkich w jarmużu, trzeba by zjeść prawie 70 kg tej zieleniny…

Tak czy siak, lepiej mądrze podjeść do kwestii jedzenia jarmużu – warto poszukać takiej rośliny, która była uprawiana w ekologicznych, wiejskich warunkach, bez narażenia na wchłonięcie zbyt dużych ilości metali ciężkich.

Czytaj także:

Komentarze
Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania! Już po kilku dniach...
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!
Weronika Kępa
listopad 16, 2020

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty, jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nienajlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się jednak...

Przeczytaj
brokuły
Pixabay
Przepisy Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 10, 2020

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Przeczytaj
Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.
Aleksandra Jaworska
listopad 27, 2020

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Przeczytaj
siemię lniane
AdobeStock
Newsy Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

Przeczytaj