warzywa
AdobeStock
Newsy

Kupujecie to warzywo? To prawdziwa pestycydowa bomba. Lepiej go nie jedzcie

Ile można zjeść jarmużu, żeby „nie przeholować”? Okazuje się, że to coraz popularniejsze warzywo ma swoje minusy.

Moda na zielone, świeże warzywa nie przemija. Seler naciowy, koper włoski, a także jarmuż – dzień w dzień znikają ze sklepowych półek jak świeże bułeczki.

Jarmuż jest jednak dość kontrowersyjnym przykładem zdrowej zieleniny. Na swoim koncie ma zarówno wiele zalet, ale też i wad.

Postanowiliśmy specjalnie dla was zebrać w jednym miejscu wszystkie tajemnice jarmużu. Radzimy wam je przeanalizować, zanim przystąpicie do przygotowania jarmużowych chipsów w swoim piekarniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są prozdrowotne właściwości jarmużu?

  • Pomaga w walce z osteoporozą
  • Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego
  • Zawiera sporo witaminy C i K
  • Jest dobrym źródłem żelaza
  • Powstrzymuje rozwój miażdżycy
  • Zawiera wiele przeciwutleniaczy
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
  • Zapobiega możliwości wystąpienia raka piersi u kobiet, a także raka krtani, przełyku i jamy ustnej
Zobacz także
Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Tych produktów nie kupujcie nawet na promocji. Są niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Jakie są minusy jedzenia jarmużu:

  • Zawiera groźne szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia
  • Mogą wpływać na rozwój kamicy nerkowej
  • Obniżają żywotność plemników
  • Szczawiany mogą także przyczyniać się do zapaleń stawów.
  • Przede wszystkim kumulują metale ciężkie, takie jak np. ołów

Jarmuż to jak widać dość nieoczywiste warzywo. Z jednej strony, lista jego prozdrowotnych właściwości może robić wrażenie.

Czy powinno się jeść jarmuż?

Z drugiej, nieprzypadkowo mówi się o nim jako o warzywie, w którym pełno jest niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji.

Znane powiedzenie mówi, że strzeżonego pan Bóg strzeże. Dlatego też jeżeli macie wątpliwości co do jarmużu, lepiej wybierzcie inne zielone warzywa.

Z drugiej jednak strony, przeprowadzone już kilkanaście lat temu badania wykazały, że by na własnej skórze odczuć negatywne skutki dużej ilości metali ciężkich w jarmużu, trzeba by zjeść prawie 70 kg tej zieleniny…

Tak czy siak, lepiej mądrze podjeść do kwestii jedzenia jarmużu – warto poszukać takiej rośliny, która była uprawiana w ekologicznych, wiejskich warunkach, bez narażenia na wchłonięcie zbyt dużych ilości metali ciężkich.

Czytaj także:

Sok z jarmużu
Adobe Stock
Zdrowie
Piła przez miesiąc sok z jarmużu. Efekt przeszedł jej najśmielsze oczekiwania
Jeśli jeszcze nie miałaś szansy polubić się z jarmużem to czas najwyższy, by zagościł w twojej kuchni. Jego regularne spożywanie daje powalające efekty!

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, które można kupić w Polsce. W rzeczywistości to odmiana kapusty bogata w ogromne ilości białka, błonnika oraz rozmaitych witamin. Już niewielka porcja jarmużu zawiera wapń, potas i sole mineralne. Ale do rzeczy… jakie to wszystko ma znaczenie dla naszego organizmu? Zaraz nie będziesz mieć wątpliwości. Cenne właściwości Jarmuż to bardzo cenny składnik każdej diety, przede wszystkim z uwagi na działanie antynowotworowe. Zawarty w nim sulforafan może bowiem uchronić przed rakiem prostaty , jelita grubego, a także płuc. Nie oznacza to oczywiście, że sok z jarmużu zabezpieczy nałogowego palacza przed nowotworem. Wiadomo, że nic na tym świecie nie działa tak dobrze, jak dbanie o własne zdrowie. Na tym jednak nie koniec leczniczych właściwości jarmużu. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa również na działanie układu sercowo-naczyniowego . Zawarte w nim potas i wapń regulują ciśnienie krwi i zapewniają prawidłową krzepliwość. Pozytywne aspekty jedzenia jarmużu tak naprawdę nie mają końca. Oprócz wyżej wymienionych to zielone warzywo zapobiega także powstawaniu wrzodów żołądka, wzmacnia nasze stawy, kości, zęby, włosy i paznokcie, a także rozświetla cerę. Piła ten sok przez miesiąc O leczniczych zastosowaniach jarmużu na własnej skórze przekonała się 36-letnia pani Natalia, której od pewnego czasu drastycznie pogarszał się wzrok . Kobieta była pod stałą opieką lekarzy. Medycy nie dawali jej jednak zbyt wielkich szans na wyzdrowienie i oswajali z myślą, że niedługo całkowicie straci możliwość widzenia. Można powiedzieć, że jarmuż w kuchni pani Natalii znalazł się zupełnie przypadkiem. Z uwagi na jej już nie najlepszy stan zdrowia zakupy zaczął robić mąż. Jego pierwszy wypad do sklepu okazał się...

Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy
Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy . Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości. Jak poprawić swoją odporność? Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić. Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów. Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg. Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność? Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa: Jarmuż . Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu...

brokuły
Pixabay
Przepisy
Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań. Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli. Czym kalarepa różni się od innych warzyw? Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej . Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także: Kalafior Brukselka Brokuł Jarmuż Kapusta włoska Kapusta czerwona Dlaczego warto jeść kalarepę? Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem. Oto zalety kalarepy: Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C) W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego Jest niskokaloryczna Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo Czytaj także: Piła przez miesiąc sok z jarmużu....