Moda na zielone, świeże warzywa nie przemija. Seler naciowy, koper włoski, a także jarmuż – dzień w dzień znikają ze sklepowych półek jak świeże bułeczki.

Jarmuż jest jednak dość kontrowersyjnym przykładem zdrowej zieleniny. Na swoim koncie ma zarówno wiele zalet, ale też i wad.

Postanowiliśmy specjalnie dla was zebrać w jednym miejscu wszystkie tajemnice jarmużu. Radzimy wam je przeanalizować, zanim przystąpicie do przygotowania jarmużowych chipsów w swoim piekarniku.

Jakie są prozdrowotne właściwości jarmużu?

  • Pomaga w walce z osteoporozą
  • Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego
  • Zawiera sporo witaminy C i K
  • Jest dobrym źródłem żelaza
  • Powstrzymuje rozwój miażdżycy
  • Zawiera wiele przeciwutleniaczy
  • Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
  • Zapobiega możliwości wystąpienia raka piersi u kobiet, a także raka krtani, przełyku i jamy ustnej

Jakie są minusy jedzenia jarmużu:

  • Zawiera groźne szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia
  • Mogą wpływać na rozwój kamicy nerkowej
  • Obniżają żywotność plemników
  • Szczawiany mogą także przyczyniać się do zapaleń stawów.
  • Przede wszystkim kumulują metale ciężkie, takie jak np. ołów

Jarmuż to jak widać dość nieoczywiste warzywo. Z jednej strony, lista jego prozdrowotnych właściwości może robić wrażenie.

Zobacz także:

Czy powinno się jeść jarmuż?

Z drugiej, nieprzypadkowo mówi się o nim jako o warzywie, w którym pełno jest niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji.

Znane powiedzenie mówi, że strzeżonego pan Bóg strzeże. Dlatego też jeżeli macie wątpliwości co do jarmużu, lepiej wybierzcie inne zielone warzywa.

Z drugiej jednak strony, przeprowadzone już kilkanaście lat temu badania wykazały, że by na własnej skórze odczuć negatywne skutki dużej ilości metali ciężkich w jarmużu, trzeba by zjeść prawie 70 kg tej zieleniny…

Tak czy siak, lepiej mądrze podjeść do kwestii jedzenia jarmużu – warto poszukać takiej rośliny, która była uprawiana w ekologicznych, wiejskich warunkach, bez narażenia na wchłonięcie zbyt dużych ilości metali ciężkich.

Czytaj także: