Moda na zielone, świeże warzywa nie przemija. Seler naciowy, koper włoski, a także jarmuż – dzień w dzień znikają ze sklepowych półek jak świeże bułeczki.
Jarmuż jest jednak dość kontrowersyjnym przykładem zdrowej zieleniny. Na swoim koncie ma zarówno wiele zalet, ale też i wad.
Postanowiliśmy specjalnie dla was zebrać w jednym miejscu wszystkie tajemnice jarmużu. Radzimy wam je przeanalizować, zanim przystąpicie do przygotowania jarmużowych chipsów w swoim piekarniku.
Jakie są prozdrowotne właściwości jarmużu?
- Pomaga w walce z osteoporozą
- Pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia tętniczego
- Zawiera sporo witaminy C i K
- Jest dobrym źródłem żelaza
- Powstrzymuje rozwój miażdżycy
- Zawiera wiele przeciwutleniaczy
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne
- Zapobiega możliwości wystąpienia raka piersi u kobiet, a także raka krtani, przełyku i jamy ustnej
Jakie są minusy jedzenia jarmużu:
- Zawiera groźne szczawiany, które ograniczają wchłanianie wapnia
- Mogą wpływać na rozwój kamicy nerkowej
- Obniżają żywotność plemników
- Szczawiany mogą także przyczyniać się do zapaleń stawów.
- Przede wszystkim kumulują metale ciężkie, takie jak np. ołów
Jarmuż to jak widać dość nieoczywiste warzywo. Z jednej strony, lista jego prozdrowotnych właściwości może robić wrażenie.
Zobacz także:
Czy powinno się jeść jarmuż?
Z drugiej, nieprzypadkowo mówi się o nim jako o warzywie, w którym pełno jest niebezpiecznych dla zdrowia człowieka substancji.
Znane powiedzenie mówi, że strzeżonego pan Bóg strzeże. Dlatego też jeżeli macie wątpliwości co do jarmużu, lepiej wybierzcie inne zielone warzywa.
Z drugiej jednak strony, przeprowadzone już kilkanaście lat temu badania wykazały, że by na własnej skórze odczuć negatywne skutki dużej ilości metali ciężkich w jarmużu, trzeba by zjeść prawie 70 kg tej zieleniny…
Tak czy siak, lepiej mądrze podjeść do kwestii jedzenia jarmużu – warto poszukać takiej rośliny, która była uprawiana w ekologicznych, wiejskich warunkach, bez narażenia na wchłonięcie zbyt dużych ilości metali ciężkich.
Czytaj także: