Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie

Jest wiele powodów dla których nie powinniście kupować hot-dogów! Dowiedzcie się, dlaczego są one takie niezdrowe.

Wasze życie pewnie pędzi, macie dużo obowiązków i nie zawsze jesteście w stanie wypracować zdrową rutynę, gdzie gotujecie zdrowe posiłki. W praktyce wielu z was czasami posiłkuje się pewnie gotowcami lub jedzeniem na wynos. To oczywiście normalne, nie zawsze przecież musicie gotować posiłki w domu. Nie kupujcie jednak nigdy hot-dogów, jeśli zależy wam na zdrowiu. Są przepełnione niezdrowymi dodatkami…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego hot-dogi są niezdrowe?

Być może wydaje się wam, że nie jest to wcale najgorsza opcja. Hot-dogi są ciepłe, łatwo dostępne i często kuszą. Czasami ciężko oprzeć się zakupie hot-doga na stacji benzynowej. Nie róbcie tego jednak, jeśli zależy wam na zdrowiu waszym i waszych bliskich. To bardzo niezdrowe jedzenie…

Statystyki są niepokojące: dzieci, które jedzą 12 lub więcej hot-dogów w miesiącu, mają 9-krotnie zwiększone ryzyko zachorowania na białaczkę w porównaniu do dzieci, które nie jedzą takiego jedzenia wcale. To przerażająca statystyka.

Hot-dogi i parówki są ogromną bomba azotanową. Azotany są uznane za czynnik rakotwórczy. Azotany znajdują się w przetworzonym mięsie i działają jak konserwant. To właśnie przez obecność azotanów, czerwone mięso (a w szczególności mięso przetworzone) uznawane jest przez ekspertów za czynnik rakotwórczy.

Zobacz także
Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany

Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany

Mięso z Polski skażone salmonellą. Spożycie mogło wywołać zatrucie

Mięso z Polski skażone salmonellą. Spożycie mogło wywołać zatrucie

Hot-dogi zawierają szczególnie dużo azotanów, ale inne produkty spożywcze też mają ich sporo w swoim składzie. Są to:

  • Wędliny
  • Boczek
  • Wędzonki
  • Niektóre warzywa (w szczególności nowalijki)

Hot-dogi są niezdrowe nie tylko ze względu na obecność azotanów oraz właściwości sprzyjające powstawaniu nowotworów. Są to też po prostu ogromne bomby tłuszczowe. Odpowiadają za tycie, powodują pogorszenie pracy serca i układu krwionośnego i nie mają pozytywnego wpływu na żaden z układów.

Jedzenie hot-dogów to też prosta droga do wytworzenia nadciśnienia tętniczego i pogorszenia wyników badań krwi. Postarajcie się ograniczyć ich jedzenie najbardziej jak to możliwe!

Czytaj także:

Joanna Przetakiewicz: „Hot dogi ze stacji benzynowej to mój ulubiony przysmak”. Jest się czym chwalić?
ONS/Pixabay
Newsy
Joanna Przetakiewicz ulubione jedzenie kupuje na stacji benzynowej. Czym się zajada?
Joanna Przetakiewicz słynie z niesamowitej figury i zadbanego ciała. Aż trudno uwierzyć, że projektantka uwielbia zajadać się... fast foodami. Jak ona to robi, że nie tyje?

Joanna Przetakiewicz to polska projektantka mody, założycielka i dyrektor kreatywna domu mody La Mania oraz pomysłodawczyni akcji Era Nowych Kobiet. Niewiele osób wie, że Joanna jest z zawodu radcą prawnym i prowadzi sieć klinik dentystycznych. Prywatnie jest żoną producenta programów telewizyjnych Rinke Rooyensa oraz mamą trzech dorosłych synów, którzy są owocem jej pierwszego małżeństwa. Przetakiewicz była też wieloletnią partnerką słynnego polskiego miliardera i przedsiębiorcy Jana Kulczyka, Biznesmen zmarł 29 lipca 2015 r. w Wiedniu w wyniku powikłań po zabiegu kardiologicznym. Niesamowita figura Joanny Mimo iż Joanna Przetakiewicz ma już 53 lata, wciąż może się poszczycić smukłym i zgrabnym ciałem. Jak ona to robi? Czy jest na jakiejś specjalnej diecie?  Patrząc na smukłą figurę projektantki wydawać, by się mogło, że żywi się ona tylko odżywczymi smoothie i liśćmi sałaty, ale rzeczywistość może was zaskoczyć.  Przetakiewicz spożywa sporo kalorii. W jednym z wywiadów gwiazda przyznała, że odkąd skończyła 50 lat, regularnie zajada się... fast foodami, a najbardziej lubi jeść hot dogi ze stacji benzynowych.  Przetakiewicz uwielbia też kotlety de volaille . Tyle słyszałam, że po "50" zacznę tyć. A ja wcale nie tyję, a wręcz chudnę. Moje koleżanki się śmieją, że ciągle jem kotlety mielone z indyka, hot dogi, frytki, hamburgery i zamiast przybierać na wadze, to tracę kilogramy. A już hot dogi ze stacji benzynowej to mój ulubiony przysmak. Nie wyobrażam sobie bez nich życia - Joanna zdradziła „Faktowi”. Jeżeli wy także jesteście miłośnikami hot dogów, odradzamy wam ich spożywanie. Hot dogi mogą z pozoru wydawać się kuszące – są ciepłe, smaczne i przyciągają chrupiącą bułką i sosami, ale hot dog ze stacji benzynowej to najgorsze,...

Kupujecie na stacjach hot-dogi? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Tanie hot dogi mogą powodować raka? Naukowcy właśnie odkryli odpowiedź
Macie ochotę na hot doga ze stacji benzynowej? Lepiej to przemyślcie!

Nie od dziś wiadomo, że parówki (zwłaszcza te tanie) są wyjątkowo niezdrową propozycją na śniadanie czy obiad. Oparte na nich hot-dogi są niezwykle popularne na stacjach benzynowych i np. w sklepach sieci Żabka. Zdarza wam się po nie sięgać? Uważajcie! Czy hot-dogi są niezdrowe? Artykuł na ten temat opublikował magazyn Los Angeles Times. W zacytowanym w nim badaniu udowodniono, że dzieci, które spożywają hot-dogi nawet 12 razy w ciągu miesiąca mają znacznie zwiększone szanse zachorowania na białaczkę. Skąd taki skutek? Hot-dogi, zwłaszcza te tanie i o niezdrowym składzie, zawierają często azotany, które działają rakotwórczo. Wielu lekarzy i dietetyków chce, aby składnik ten został zakazany w żywności, jednak nie znajduje się on w niej bez przyczyny. Azotany zapobiegają zatruciom jadem kiełbasianym, które powoduje botulina – bakteria rosnąca w puszkach bądź żywności wysoko przetworzonej. Podczas gotowania azotany łączą się anonami, które tworzą toksyczne połączenie. To właśnie ta mieszanka tworzy związki odpowiedzialne za wyższe ryzyko raka jamy ustnej, żołądka, przełyku, mózgu czy pęcherza. Co jeszcze zawiera azotany? Azotany znajdują się nie tylko w parówkach, ale także w… szpinaku, selerze, sałacie czy koperku: koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany . Jako że produkty te zawierają jednak bardzo wiele witamin, szkodliwe działanie azotanów jest zneutralizowane. Parówki są jednak bardzo ubogie w składniki odżywcze. Czy w ogóle można więc po nie sięgać? Tak, jeśli sięgacie po kiełbaski dobrej jakości, a hot-dogi przygotowujecie sami w domu. Czy wegańskie hot dogi są zdrowsze? Niedawno głośno było o sytuacji, w której Adrian Zandberg zjadł wegańskiego hot doga z Orlenu . Sytuacja ta...

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
Na pewno choć raz w życiu jedliście ten popularny produkt. Lepiej tego nie róbcie! Szkodzicie sobie ogromnie!

Polacy są coraz bardziej schorowanym narodem. Niestety nie dość, że wszyscy Polacy jedzą za mało warzyw , to jeszcze bardzo często objadają się fast foodami. Niektóre produkty bardzo łatwo jest zidentyfikować i zakwalifikować jako niezdrowe. Z innymi jest trochę trudniej. Czasem nawet warzywa mogą szkodzić ! Wszystko zależy od tego, jakie macie przypadłości, jak wasz organizm reaguje na substancje zawarte w żywności i jak dużo jecie produktów, które wam szkodzą. Jest jeden bardzo popularny produkt, który pewnie każdy z was choć raz w życiu jadł. To przekąska często sprzedawana w kinach, którą można też z łatwością zrobić w domu. Domyślacie się już o co chodzi? Niezdrowa przekąska, która szkodzi Polakom Tak, chodzi o popcorn. Trzeba jednak to doprecyzować, nie chodzi o popcorn w każdej postaci. Szkodliwy jest popcorn z mikrofalówki. Szczególnie ten o smaku maślanym. Ma dużo niezdrowego tłuszczu i wydziela się w nim jedna toksyczna substancja. Tłuszcze zawarte w maślanym popcornie do mikrofalówki są przez niektórych nawet uznawane za rakotwórcze. Co niezdrowego jest w popcornie z mikrofalówki? W procesie wyprażania popcornu z mikrofalówki powstaje niebezpieczny dla zdrowia związek. Chodzi o kwas perfluorooktanowy (PFOA). To czynnik uznany za rakotwórczy. Niekorzystnie wpływa też na: Wątrobę Układ odpornościowy Tarczycę Może zwiększać ryzyko nowotworów pęcherza, nerek, prostaty i wątroby Czy każdy popcorn jest niezdrowy? Popcorn może być naprawdę jedną ze zdrowszych przekąsek! Musicie jednak przygotować go sami w domu, by był zdrowy. Są nawet specjalne maszyny do popcornu, które można trzymać w domu. Jeśli takiej nie macie, wystarczy duży garnek i łyżka tłuszczu. Wsypcie tam ziarna kukurydzy, podgrzejcie...

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...