Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis!
Przepis na kotlety pożarskie
Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki:
- Kilogram mielonego mięsa drobiowego
- 3 jajka
- 2 kajzerki
- 1 łyżka masła
- Płaska łyżeczka tymianku
- Posiekany pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Sok z cytryny
- Bułka tarta
- Mleko
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek.
- W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno.
- Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły.
- Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem.
- Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej.
- Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając.
- Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej.
- Na dużej patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotleciki – około 3 minuty z każdej strony.
- Po usmażeniu połóżcie kotlety na blasze i wstawcie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut. Smacznego!