Kotlety jajeczne wg. Magdy Gessler z baru "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim. Nie wpadlibyście żeby dodać tę przyprawę
Adobe Stock
Newsy

Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru „Agata" w Gorzowie. Nie wpadlibyście, żeby dodać tę przyprawę

Metamorfoza baru w wielkopolskim mieście objęła także poczciwe kotlety jajeczne. Sprawdźcie, czy przemiana była udana. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.

Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim

Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść.

Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.

Zobacz także
Wyśmienite i szybkie kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić co 2 dni

Wyśmienite i szybkie kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić co 2 dni

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata”

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowana
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie.
  3. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na łyżce oleju.
  4. Nasiona czarnuszki utrzyjcie w moździerzu z solą morską.
  5. Do ziemniaków dodajcie posiekane jajka, surowe rozmącone jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę oraz czarnuszkę z solą. Wymieszajcie na jednorodną masę.
  6. Z masy formujcie owalne kotlety, które następnie panierujcie w bułce tartej.
  7. Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Magda Gessler poleca podawać kotlety z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.

Źródło: beszamel.se.pl, Facebook / Kuchenne rewolucje

Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym sie różnią od popularnych ruskich?
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Pierogi litewskie Magdy Gessler z rewolucji w Gorzowie Wielkopolskim. Czym się różnią od ruskich?
Dwa łatwo dostępne składniki powodują, że pierogi z serem nie smakują jak zwykłe ruskie. Tak smakują pierogi litewskie.

Pierogi ruskie dobrze znacie. Można je dostać w każdym polskim barze, potrafi je zrobić każda polska gospodyni. Ale czy wiecie jak smakują pierogi litewskie? Dodaje się do nich dwie nietypowe przyprawy, dzięki którym smakują całkiem inaczej. Magda Gessler proponuje do nich zielony, ziołowy sos. Bar „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim po „Kuchennych rewolucjach” Niektóre „Kuchenne rewolucje" nie kończą się sukcesem restauracji i poprawą smaku dań. Właściciele często nie słuchają porad, a po zakończonej rewolucji wracają do starych nawyków. Ta metamorfoza, którą Magda Gessler przeprowadziła w gorzowskim barze „Agata”, funkcjonującym nieprzerwanie od 1965 roku, przyniosła doskonałe rezultaty. Jednym z dań zaproponowanych przez restauratorkę w ramach zrewolucjonizowanego menu były pierogi litewskie. Podpowiadamy jak je zrobić. Przepis na litewskie pierogi Magdy Gessler Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli 200 ml ciepłej wody Składniki na farsz litewski 1 szklanka białego sera 1 szklanka purée z ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka posiekanego koperku i natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Składniki na zielony sos do pierogów: 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 ml jogurtu 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki Sok z cytryny do smaku Cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ze wszystkich podanych składników zagniećcie ciasto. Owińcie je folią i odstawcie na 30 minut. W międzyczasie rozdrobnijcie widelcem twaróg, a poszatkowaną cebulę zeszklijcie na łyżce oleju. Do twarogu...

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Newsy
Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Nie wyrzucajcie i nie marnujcie żywności. Jeśli macie dość świątecznych dań to przeróbcie je na coś wyjątkowo pysznego. Nie pożałujecie!

Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania.  Co zrobić z kiełbasy? Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać! Co zrobić z ugotowanych jajek? W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność. Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki. Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut! Przepis na jajeczne kotlety Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach) 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce. Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz...

Przepis na tanie i sycące kotlety z jajek
Gotujmy.pl/cobra85
Newsy
Nie zostało wam dużo pieniędzy do końca miesiąca? Oto jedno z najtańszych sycących dań
Koniec miesiąca zazwyczaj zwiastuje pustki, zarówno na koncie, jak i w portfelu. Na szczęście mamy dla was przepis na obiad, który przyrządzicie „za grosze”.

Rachunki i kredyty pochłaniają ogromną część wypłaty każdego Polaka. To, co z niej zostaje, w większości wydaje się na jedzenie, które z roku na rok jest coraz droższe. Pod koniec miesiąca na kontach większości z was zapewne widnieje niewielka suma, która zmusza do kreatywności w kuchni. Dlatego też śpieszymy z przepisem na bajecznie tanie kotlety z jajek. Tanie i sycące kotlety z jajek Do ich przyrządzenia potrzebujecie zaledwie pięciu składników. Zakładamy, że większość z nich macie w swojej kuchni, a to, co ewentualnie musicie dokupić, wyniesie was nie więcej niż 7 złotych. Bowiem za opakowanie 10 jajek w markecie zapłacicie ok. 5 złotych, z kolei za cebulę i świeżą natkę pietruszki ok. 2 złotych.  Przepis na bajecznie tanie kotlety z jajek  Będziecie potrzebować 11 jajek 1 cebuli 1 pęczku pietruszki Bułki tartej Oliwy lub oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Średniej wielkości garnek wypełnijcie zimną wodą do ¾ wysokości, a następnie umieśćcie w nim dziesięć jajek i ugotujcie je na twardo. W zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Ugotowane jajka odcedźcie z wody i odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Po upływie tego czasu zacznijcie je obierać ze skorupek. Tak przygotowane jajka podzielcie na ćwiartki i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, pokrójcie je bardzo drobno, a następnie rozgniećcie przy pomocy widelca i umieśćcie w dużej misce. Świeżą pietruszkę posiekajcie drobniutko i dodajcie do jajek. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kosteczkę, zeszklijcie na oleju i również dodajcie do jajek. W misce umieśćcie także jedno surowe jajko i trochę bułki tartej. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni na jednolitą,...

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Zamiast klasycznego schabu faszerowanego śliwkami, podajcie na świąteczny obiad pieczeń rzymską. Polejcie ją sosem z… pestek dyni!

Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad. Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis. Przepis na pieczeń rzymską Składniki 600g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Sól do smaku Przygotowanie Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej. Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej Składniki 100g pestek dyni 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 100ml ciepłej wody 1 mały ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Przygotowanie W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki. Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się...