Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny.
Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim
Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść.
Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.
Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata”
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- Pieprz do smaku
- Bułka tarta do panierowana
- Olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
- Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie.
- Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na łyżce oleju.
- Nasiona czarnuszki utrzyjcie w moździerzu z solą morską.
- Do ziemniaków dodajcie posiekane jajka, surowe rozmącone jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę oraz czarnuszkę z solą. Wymieszajcie na jednorodną masę.
- Z masy formujcie owalne kotlety, które następnie panierujcie w bułce tartej.
- Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.
Magda Gessler poleca podawać kotlety z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.
Zobacz także:
Źródło: beszamel.se.pl, Facebook / Kuchenne rewolucje