Kotlety jajeczne wg. Magdy Gessler z baru "Agata" w Gorzowie Wielkopolskim. Nie wpadlibyście żeby dodać tę przyprawę
Adobe Stock
Newsy

Kotlety jajeczne wg Magdy Gessler z baru „Agata" w Gorzowie. Nie wpadlibyście, żeby dodać tę przyprawę

Metamorfoza baru w wielkopolskim mieście objęła także poczciwe kotlety jajeczne. Sprawdźcie, czy przemiana była udana. Takich kotletów jeszcze nie jedliście.

Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim

Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść.

Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.

Zobacz także
Kotlety jajeczne

Obiad w 15 minut. Soczyste kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić codziennie

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karla Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami Karola Okrasy. Dodaje do nich 1 nietypowy składnik

Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata”

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowana
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie.
  3. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na łyżce oleju.
  4. Nasiona czarnuszki utrzyjcie w moździerzu z solą morską.
  5. Do ziemniaków dodajcie posiekane jajka, surowe rozmącone jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę oraz czarnuszkę z solą. Wymieszajcie na jednorodną masę.
  6. Z masy formujcie owalne kotlety, które następnie panierujcie w bułce tartej.
  7. Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Magda Gessler poleca podawać kotlety z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.

Źródło: beszamel.se.pl, Facebook / Kuchenne rewolucje

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...