Kotlety jajeczne obok pierogów leniwych i kaszy gryczanej z sosem, to główne przysmaki dawnych barów. W czasach, w których nie było w naszym kraju tak wielu restauracji czy fast foodów jak dziś, jeśli chcieliście zjeść coś na mieście, mogliście wejść do takiego baru jak „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Nie zmieniło się w nim nic. Ani wystrój, ani dania, ani nawet ceny.

Magda Gessler w Gorzowie Wielkopolskim

Kuchenne rewolucje, reality show prowadzony przez Magdę Gessler, dotarły do Gorzowa Wielkopolskiego. Odwiedziły w mieście bar, który działa tam od 40 lat. Pomimo tego, że zupa pomidorowa kosztowała w barze tylko 2 zł, restauratorka uznała, że nie da się jej zjeść.

Pochwaliła natomiast kotlety mielone i doceniła pracę obsługi kuchni. Jak w każdym odcinku programu, zaproponowała zmianę wystroju miejsca, a razem z załogą opracowała nowe menu. Między innymi wyjątkowe kotlety jajeczne.

Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler, z baru „Agata”

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowana
  • Olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
  2. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i grubo posiekajcie.
  3. Cebulę posiekajcie i zarumieńcie na łyżce oleju.
  4. Nasiona czarnuszki utrzyjcie w moździerzu z solą morską.
  5. Do ziemniaków dodajcie posiekane jajka, surowe rozmącone jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę oraz czarnuszkę z solą. Wymieszajcie na jednorodną masę.
  6. Z masy formujcie owalne kotlety, które następnie panierujcie w bułce tartej.
  7. Smażcie kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.

Magda Gessler poleca podawać kotlety z sosem pieczarkowym lub masłem aromatyzowanym jabłkiem.

Zobacz także:

Źródło: beszamel.se.pl, Facebook / Kuchenne rewolucje