53-letni kucharz pochodzący z Londynu, po wystąpieniu w polskim show telewizyjnym „Europa da się lubić” ani myślał wracać do swojego kraju. Mimo że przyjechał do Polski w celach turystycznych, w efekcie zamieszkał u nas na stałe. Dziś na Podkarpaciu, prowadzi z żoną restaurację. Portalowi stronaodkuchni.pl zdradził swój przepis na wyjątkową jajecznicę.

Polska jajecznica królewska Kevina Aistona

Jajecznica, to danie znane na całym świecie. Można smażyć ją na maśle lub oleju. Jajka wylewa się na podsmażony bekon, lub bekon podawany jest osobno, ułożony na talerzu obok jajek. Chętnie to śniadaniowe danie jest smażone na szynce lub na cebulce.

Można do niego dodawać pieczarki, a sezonie grzybowym przyrządzić je na kurkach. Żółciutkie jajka pięknie wyglądają jeśli zostaną na koniec posypane poszatkowanym koprem lub szczypiorkiem. Tę zieloną ozdobę dania szczególnie ulubiliśmy sobie my – Polacy.

Polska jajecznica Kevina Aistona także zostaje udekorowana siekanym szczypiorkiem. Jednak nie to świadczy o jej polskości. Kucharz zdradził, że inspirował się innym polskim daniem, z którego zaczerpnął sposób podania i który zastosował w jajecznicy. Tym daniem jest tatar podawany z żółtkiem ułożonym na kopczyku z mięsa. Tak o swoim daniu opowiada jego autor.

Zobacz także:

- Wymyśliłem polską jajecznicę królewską. Z 4 jajek ze smażonym bekonem, pieczarkami i cebulą. Po ugotowaniu formuję ją w ringu, posypuję górną część świeżo siekanym szczypiorkiem i w samym centrum, na górze okrągłej już jajecznicy, kładę żółtko na górze i lekko posypuję pieprzem młotkowanym, więc wygląda jak korona na jajecznicy - chwali się swoim pomysłem angielski kucharz.

- Inspiracją do dania był sposób wykonania tatara. Tam żółtko również jest na mięsie, więc pomyślałem, czemu nie kłaść go również na jajecznicy, gdyż jajko jajku nie zaszkodzi. Komponują się razem doskonale. Żółtko powoduje, że jajecznica jest bardziej kremowa w konsystencji i wychodzi naprawdę dużo lepiej niż z mlekiem, śmietanką lub crème fraîche, których ja nie dodaję — opowiada Aiston.

Surowe żółtko jako dodatek do jajecznicy

Dlaczego pod koniec smażenia zawsze warto dodać do jajecznicy surowe żółtko? Zróbcie to nawet jeśli unikacie surowych jajek z powodu salmonelli. W takiej sytuacji dopilnujcie, żeby skorupka jajka została dokładnie umyta, a żółtko dodajcie inaczej niż to w swoim autorskim przepisie podaje Kevin Aiston.

Oto sposób podania:

  1. Przygotujcie jajecznicę jak zawsze. Możecie roztrzepać jajko przed wylaniem na patelnię lub mocno mieszać po wylaniu na gorący tłuszcz.
  2. Gdy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję, wbijcie na wierzch świeże żółtko i szybkimi ruchami rozmieszajcie je z pozostałą częścią jajecznicy.
  3. Patelnię od razu zestawcie z ognia, a danie przełóżcie na talerz żeby jajecznica nie zdążyła nadmiernie się ściąć.

Źródło: Instagram/Kevin Aiston, Stronaodkuchni.pl