Kotlet mielony zna każdy. Jest uwielbiany zarówno przez Polaków, jak i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją wyjątkowość zawdzięcza prostym składnikom, które idealnie łączą się i tworzą niezwykle aromatyczne danie. Karol Okrasa nieco modyfikuje tradycyjny przepis, proponując zamianę składników panierki. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą jeszcze delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące z wierzchu.
Okrasa modyfikuje klasyczne przepisy
Karol Okrasa jest jednym ze słynniejszych kucharzy w Polsce. Znany jest ze swoich autorskich programów kulinarnych, a w ostatnim czasie jako ekspert Kuchni Lidla. Uwielbia polskie dania, które często przyrządza na kanale internetowym dyskontu spożywczego. Charakteryzuje się skłonnością do modyfikacji tradycyjnych polskich dań, jak i w tym przypadku nie mogło być inaczej.
Modyfikacja tradycyjnego kotleta mielonego
Okrasa mimo iż ceni polską kuchnię, to często również stara się wprowadzać swoje urozmaicenia w klasycznych potrawach. Ostatnio postanowił zrewolucjonizować popularnego kotleta mielonego. Polegała ona konkretnie na zmianie jednego ze składników panierki, a dokładniej bułki tartej. Kucharz postanowił wymienić ją na płatki owsiane. Dzięki nim mielone po smażeniu będą jeszcze bardziej soczyste w środku, a panierka złocista i bardziej chrupiąca. To być może niewielka zmiana, ale mająca spory wpływ na ostateczny smak dania.
Przepis na kotlety mielone w panierce z płatków owsianych
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 szklanka płatków owsianych
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso mielone przełóżcie do miski.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie do zeszklenia się. Później dodajcie ją do mięsa wraz z rozbitym jajkiem oraz przyprawami. Całość wyróbcie na gładką i jednolitą masę.
- Na talerz wsypcie płatki owsiane. Jeśli chcecie by panierka lepiej trzymała się mięsa, możecie je delikatnie zmielić w blenderze.
- Rozgrzejcie patelnię z odrobiną oleju.
- Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formujcie niewielkie kotlety mielone, a następnie obtoczcie je w przygotowanych płatkach owsianych. Mielone układajcie na dobrze rozgrzanej patelni.
- Kotlety smażcie z obu stron na złoty kolor. Gdy będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Tak przygotowane kotlety mielone w panierce z płatków owsianych podawajcie razem z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką bądź mizerią.