Justyna Żyła zdradziła przepis na danie z kurczakiem. Robi się je ekspresowo
ONS, AdobeStock
Newsy

Justyna Żyła zdradziła przepis na danie z kurczakiem. Robi się je ekspresowo

Znana ze swoich prób zaistnienia wśród kulinarnych celebrytów, Justyna Żyła pochwaliła się przyrządzonym samodzielnie kotletem z kurczaka.
Redakcja gotujmy.pl
kwiecień 11, 2021

Celebrytka Justyna Żyła jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych – szczególnie na swoim profilu na Instagramie. Wcześniej próbowała prowadzić kanał na YouTube „UwaŻyła”, jednak większość filmów spotkała się z dużą krytyką i Justyna wycofała się z pomysłu gotowania przed kamerami. Zarzucano jej, że nie potrafi gotować, wygląda jakby była zmuszona do występowania w kuchni, a do tego jej sposób opowiadania o gotowaniu jest po prostu nudny i nieciekawy.

Po fali krytyki Justyna postanowiła skupić się na swoim profilu na Instagramie, gdzie regularnie publikuje zdjęcia przygotowanych przez siebie potraw. Niedawno pochwaliła się zdjęciami obiadu. Pokazała smakowity kotlet z kurczaka z ziemniakami na jednym talerzu i zwykłe jajko sadzone i ziemniaki na drugim. Wytłumaczyła, że od jakiegoś czasu musi prowadzić podwójną kuchnię, ponieważ przeszła na dietę wegetariańską, za to jej syn nie wyobraża sobie nie jeść mięsa:

 

Dzisiaj witam Was nie śniadaniem lecz obiadem w dwóch wersjach - z mięsem lub bez. Z racji tego, że w naszym domu mieszka typowy mięsożerny nastolatek biorę pod uwagę jego potrzeby. My kobietki trzymamy się razem z Karlą na froncie vege pyszności. Jeżeli w Twoim domu też panują takie kuchenne dylematy może weźmiesz z tego coś dla siebie na czwartkowy obiad.

Ile razy w tygodniu mięso gości na Waszych stołach?

Zobacz także

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety z kurczaka

Do przygotowania kotletów w stylu Justyny Żyły potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Pół kilograma filetów z piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie filety pod bieżącą, zimną wodą. Podzielcie je na mniejsze części. Jeśli filety są duże, to rozbijcie je tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe.
  2. Wbijcie jedno jajko do miski. Dodajcie kilka łyżek mleka, szczyptę soli i roztrzepcie widelcem.
  3. Do drugiej miski wlejcie mleko, a na talerz wysypcie bułkę tartą.
  4. Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy filet posypcie solą, włóżcie do mleka, następnie do roztrzepanego jajka i na koniec obtoczcie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety połóżcie od razu na patelni z gorącym olejem.
  5. Smażcie przez 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony. I gotowe!

Czytaj także:

 

Komentarze