
Celebrytka Justyna Żyła jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych – szczególnie na swoim profilu na Instagramie. Wcześniej próbowała prowadzić kanał na YouTube „UwaŻyła”, jednak większość filmów spotkała się z dużą krytyką i Justyna wycofała się z pomysłu gotowania przed kamerami. Zarzucano jej, że nie potrafi gotować, wygląda jakby była zmuszona do występowania w kuchni, a do tego jej sposób opowiadania o gotowaniu jest po prostu nudny i nieciekawy.
Po fali krytyki Justyna postanowiła skupić się na swoim profilu na Instagramie, gdzie regularnie publikuje zdjęcia przygotowanych przez siebie potraw. Niedawno pochwaliła się zdjęciami obiadu. Pokazała smakowity kotlet z kurczaka z ziemniakami na jednym talerzu i zwykłe jajko sadzone i ziemniaki na drugim. Wytłumaczyła, że od jakiegoś czasu musi prowadzić podwójną kuchnię, ponieważ przeszła na dietę wegetariańską, za to jej syn nie wyobraża sobie nie jeść mięsa:
Dzisiaj witam Was nie śniadaniem lecz obiadem w dwóch wersjach - z mięsem lub bez. Z racji tego, że w naszym domu mieszka typowy mięsożerny nastolatek biorę pod uwagę jego potrzeby. My kobietki trzymamy się razem z Karlą na froncie vege pyszności. Jeżeli w Twoim domu też panują takie kuchenne dylematy może weźmiesz z tego coś dla siebie na czwartkowy obiad.
Ile razy w tygodniu mięso gości na Waszych stołach?
Przepis na kotlety z kurczaka
Do przygotowania kotletów w stylu Justyny Żyły potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Pół kilograma filetów z piersi z kurczaka
- 1 jajko
- Bułka tarta
- Mleko
- Olej do smażenia
- Sól
Przygotowanie:
- Umyjcie filety pod bieżącą, zimną wodą. Podzielcie je na mniejsze części. Jeśli filety są duże, to rozbijcie je tłuczkiem tak, jak kotlety schabowe.
- Wbijcie jedno jajko do miski. Dodajcie kilka łyżek mleka, szczyptę soli i roztrzepcie widelcem.
- Do drugiej miski wlejcie mleko, a na talerz wysypcie bułkę tartą.
- Rozgrzejcie olej na patelni. Każdy filet posypcie solą, włóżcie do mleka, następnie do roztrzepanego jajka i na koniec obtoczcie w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety połóżcie od razu na patelni z gorącym olejem.
- Smażcie przez 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej strony. I gotowe!
Czytaj także:
- Justyna Żyła pokazała jak przyrządza jajecznicę. Ten dodatek może was zaskoczyć
- Justyna Żyła pokazała przepis na ekspresową zupę z „wczorajszego rosołu”. Gotuje ją z bulionu i tylko 2 składników
- Justyna Żyła przygotowuje naleśniki w nietypowy sposób. Próbowaliście kiedyś takiej wersji?