Jak rosół jest wręcz obowiązkową zupą podczas niedzielnego obiadu, tak flaki muszą być serwowane na jedno z dań podczas wesela. Wiele osób nie wyobraża sobie takiej imprezy bez tego specjału. 

Składnik, który spowodował kłótnie

Justyna Żyła w ostatnim czasie rozwija swój blog kulinarny, gdzie dzieli się ze swoimi odbiorcami przeróżnymi pomysłami na kultowe dania. Ostatnio postanowiła zdradzić przepis na gulasz z flaczków z receptury swojej babci. Jednym ze składników jest ocet spirytusowy. W sieci zawrzało, a fani Justyny uznali to za błąd. Czy mieli rację?

Gafa czy nie? 

Tradycyjny przepis na tą potrawę nie ma wśród swoich składników octu spirytusowego, ale nie oznacza, że to jest błąd. Można by powiedzieć, że co kuchnia czy region to inna receptura. Żyła podzieliła się przepisem swojej babci i niestety spotkała się z nieprzychylnymi komentarzami, które również dotyczyły braku warzyw w zupie. 

Flaczkami z dodatkiem octu zajadają się natomiast Turcy czy Francuzi. Przetestujcie przepis Justyny Żyły, może akurat wam przypadnie do gustu.

Zobacz także:

Składniki:

  • ½ kg flaczków
  • wywar na kościach wieprzowych
  • 1 ½ łyżki octu spirytusowego
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Opłuczcie flaki, włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Zagotujcie je, a następnie gotujcie jeszcze przez 25 minut. Odlejcie wodę, wypłuczcie flaczki i zalejcie czystą wodą. Ponownie je zagotujcie i gotujcie jeszcze przez około 1-2 godzin.
  2. Po tym czasie odlejcie wodę, a flaczki zalejcie wywarem mięsno-warzywnym. Całość przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem. Wsypcie też kilka ziarenek ziela angielskiego. 
  3. Całość dobrze wymieszajcie i gotujcie na niedużym ogniu.
  4. Pod koniec gotowania do potrawy dodajcie ocet spirytusowy. Smacznego!