flaki
Gotujmy.pl/ziutula/ONS.pl
Newsy

Justyna Żyła pokazała jak gotuje flaczki z receptury babci. Dodała ocet i internauci uznali to za gafę. Mają rację?

Zupa z flaków ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Albo się ją lubi albo nie. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kwestiach. Recepturą na flaczki swojej babci postanowiła ostatnio podzielić się ze swoimi odbiorcami Justyna Żyła.

Jak rosół jest wręcz obowiązkową zupą podczas niedzielnego obiadu, tak flaki muszą być serwowane na jedno z dań podczas wesela. Wiele osób nie wyobraża sobie takiej imprezy bez tego specjału. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składnik, który spowodował kłótnie

Justyna Żyła w ostatnim czasie rozwija swój blog kulinarny, gdzie dzieli się ze swoimi odbiorcami przeróżnymi pomysłami na kultowe dania. Ostatnio postanowiła zdradzić przepis na gulasz z flaczków z receptury swojej babci. Jednym ze składników jest ocet spirytusowy. W sieci zawrzało, a fani Justyny uznali to za błąd. Czy mieli rację?

Gafa czy nie? 

Tradycyjny przepis na tą potrawę nie ma wśród swoich składników octu spirytusowego, ale nie oznacza, że to jest błąd. Można by powiedzieć, że co kuchnia czy region to inna receptura. Żyła podzieliła się przepisem swojej babci i niestety spotkała się z nieprzychylnymi komentarzami, które również dotyczyły braku warzyw w zupie. 

Flaczkami z dodatkiem octu zajadają się natomiast Turcy czy Francuzi. Przetestujcie przepis Justyny Żyły, może akurat wam przypadnie do gustu.

Składniki:

  • ½ kg flaczków
  • wywar na kościach wieprzowych
  • 1 ½ łyżki octu spirytusowego
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Opłuczcie flaki, włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Zagotujcie je, a następnie gotujcie jeszcze przez 25 minut. Odlejcie wodę, wypłuczcie flaczki i zalejcie czystą wodą. Ponownie je zagotujcie i gotujcie jeszcze przez około 1-2 godzin.
  2. Po tym czasie odlejcie wodę, a flaczki zalejcie wywarem mięsno-warzywnym. Całość przyprawcie pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem. Wsypcie też kilka ziarenek ziela angielskiego. 
  3. Całość dobrze wymieszajcie i gotujcie na niedużym ogniu.
  4. Pod koniec gotowania do potrawy dodajcie ocet spirytusowy. Smacznego!
     
Flaki wołowe
Gotujmy.pl/krakowianka
Newsy
Flaczki z tym składnikiem są lepsze niż w niejednej restauracji. Genialnie podkręca ich smak
Tak przygotowane flaczki będą uwielbiane przez wszystkich smakoszy tego specjału. Wykorzystajcie ten pomysł u siebie!

Flaczki to potrawa, która odrzuca wiele osób, ale ci, którzy decydują się na ich jedzenie, zazwyczaj wręcz je uwielbiają. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym bulionie, który musi być aż ostry od różnorodnych przypraw, to potrawa, której wielu z waszych bliskich nie będzie mogło się oprzeć. Przygotowaliśmy przepis na pyszne flaczki z jednym nietypowym dodatkiem, który niesamowicie podkręca ich smak i sprawia, że są niebanalne. Przygotujcie je w swoim domu przy najbliższej okazji! Niezwykły dodatek do flaczków Ciekawym dodatkiem do flaków wołowych jest tutaj mięso wieprzowe. Dodatek mięsa wieprzowego (oprócz tradycyjnie używanych żołądków wołowych) nadaje flakom głębi smaku i doskonale pasuje do tej zupy. Tak przygotowane flaczki są też bardziej sycące! Flaczki wołowe z niezwykłym dodatkiem Składniki na flaczki wołowe 500 g mięsa wieprzowego z kością 800 g oczyszczonych flaków wołowych Marchewka Pół pasternaku lub pietruszki Ząbek czosnku Liście laurowe Ziele angielskie Łyżka majeranku Łyżeczka wędzonej papryki Sól Pieprz Sos sojowy Przygotowanie flaczków wołowych Mięso wieprzowe umyjcie. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ugotowane mięso oddzielcie od kości. Kości odłóżcie, a mięso pokrójcie na mniejsze kawałki. Do innego garnka włóżcie umyte flaki wołowe i zalejcie je wodą. Zagotujcie. Przełóżcie na sito i przepłuczcie bardzo porządnie pod bieżącą wodą. Do wywaru z mięsa dodajcie sól i obgotowane flaki. Gotujcie razem ok. 1,5 godziny.  W połowie gotowania dodajcie do flaków obrane i pokrojone warzywa. Dodajcie czosnek posiekany w małe kawałeczki.  Do wywaru dodajcie...

jak zagęścić flaki
reniz / gotujmy.pl
Newsy
Prawie wszyscy popełniają ten błąd przy zagęszczaniu flaków. To rujnuje ich smak. Wiemy, co robicie źle
Czasami źle zrobiona zasmażka, może całkowicie zepsuć smak flaczków. Sprawdźcie, czy popełniacie ten błąd.

Flaczki mają tylu zwolenników, co przeciwników. Można by powiedzieć, że albo się kocha to danie, albo się go nienawidzi! Charakterystyczny zapach podrobów nie każdemu przypadnie do gustu, ale bardzo wiele osób chętnie się nimi zajada. Flaczki to świetny pomysł na sycący obiad, choć jeśli chcecie przyjmować nimi gości, to lepiej dowiedzieć się wcześniej, czy wszyscy lubią flaki. Przyrządzenie tego dania jest całkiem łatwe, ale trzeba umieć poprawnie je zagęścić. Jeden błąd i flaki wyjdą niesmaczne! Dowiedzcie się co zrobić, by były idealne. Jak zagęszczać flaki? Flaczki można zagęścić na 3 proste sposoby. Który z nich stosujecie? Śmietana – chyba najmniej popularna metoda. Sprawia, że danie jest za delikatne w smaku. Sprawdzi się zarówno tradycyjna śmietana, jak i ta w wersji roślinnej. Bułka tarta – do wrzących flaków należy wsypać trochę bułki tartej. Wystarczy chwilę zaczekać, by bułka napęczniała i zagęściła flaczki. Zasmażka – na patelni albo w rondelku należy rozpuścić masło. Następnie wsypuje się do niego odrobinę mąki i miesza. Tak przygotowaną zasmażkę można wlać do zupy. Uwaga! Jeśli będziecie smażyć zbyt długo, przypalona zasmażka całkowicie zniszczy smak flaków! Przepis na flaczki Skoro już wiecie jak poprawnie zagęścić flaki, to czemu by nie przygotować ich jutro na obiad? Wykorzystajcie ten świetny przepis! Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg flaków wołowych 2 udka z kurczaka 1 pietruszka 2 marchwie Pół selera 1 cebula Ziele angielskie Gałka muszkatołowa Liść laurowy Przyprawa do flaków Majeranek Sól Pieprz Oraz masło i mąka do zasmażki! Przygotowanie: Flaki dobrze wypłuczcie i...

Dlaczego flaki wyszły gorzkie?
Adobe Stock
Newsy
Flaki wyszły gorzkie w smaku? Pewnie popełniliście 1 fatalny błąd
Jeśli przyrządzone przez was flaczki okazały się niesamowicie gorzkie w smaku, prawdopodobnie popełniliście jeden, fatalny błąd. Nigdy więcej tego nie róbcie!

Jedni je kochają, inni od nich stronią – mowa tu oczywiście o flakach, które w polskiej kuchni od lat wywołują niemałe kontrowersje. Na szczęście fanów tej zupy nie brakuje, a receptura na potrawę wciąż zajmuje zaszczytne pierwsze strony waszych przepiśników.  Dlaczego flaki wyszły gorzkie w smaku? Jeśli mimo wiernego odwzorowania przepisu wasze flaczki okazały się gorzkie, prawdopodobnie popełniliście pewien błąd – zapomnieliście ich wymoczyć. Możecie to zrobić na dwa sposoby - włożyć do miski z wodą i schować do lodówki na całą noc albo obgotować zmieniając wodę aż trzy razy. Ta czynność sprawi, że flaki stracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak. Nie mniej ważne są również przyprawy i warzywa. Jeśli chcecie, by wasza zupa wyszła naprawdę smaczna koniecznie dodajcie do niej marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Flaczki przejdą ich aromatem i będą smakować o niebo lepiej. Koniecznie wzbogaćcie również potrawę o dodatek majeranku i gałki muszkatołowej. Przepis na najlepsze flaki wołowe Będziecie potrzebować: 3 litrów bulionu ugotowanego na mięsie wołowym 900 gramów flaków wołowych Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 3 ząbków czosnku, kawałka selera i pora Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, słodkiej i ostrej papryki, majeranku, imbiru i gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Flaki opłuczcie pod bieżącą wodą, pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie wodą i posólcie. Całość trzymajcie na ogniu przez ok. 30 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć. Następnie odcedźcie flaki. Proces powtórzcie jeszcze 2 razy. Tak przygotowane flaki opłuczcie pod bieżącą wodą i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach...

flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Lepszej zupy nigdy nie zjecie
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!

Macie ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jedliście! Przygotujcie flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą was pytać, jak je zrobiliście! Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie: Flaki umyjcie, włóżcie do garnka z osoloną wodą i ugotujcie. Obierzcie marchewki, por i selera, a następnie zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Pora pokrójcie w plasterki. W rondelku rozpuśćcie dwie łyżki masła, podsmażcie i podduście warzywa. Doprawcie solą. Wlejcie do garnka rosół, a gdy się zagotuje, wrzućcie flaki. Gotujcie przez 5 minut, dodajcie duszone warzywa i gotujcie kolejne 5 minut. Doprawcie mieloną papryką. Gotowy wywar zagęśćcie mąką i na koniec doprawcie majerankiem. Historia flaczków Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem innego mięsa. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Polacy...