Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy

Jest 1 genialny sposób, by zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza. Czuć różnicę w smaku

Zupa pomidorowa należy do pierwszych wspomnień dzieciństwa. To także jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Czy są rzeczy, których jeszcze o niej nie wiecie?

Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem.

Zupa pomidorowa dla niejadków

Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy organizmowi szereg cennych minerałów i witamin.

Do listy wartościowych składników możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej.

Zobacz także
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Chcecie polepszyć smak zupy pomidorowej? Dodajcie do niej ten składnik

Przepis na idealną zupę pomidorową

Co zrobić, aby pomidorowa była jeszcze smaczniejsza? Do ugotowania bulionu, który będzie bazą pomidorowej najlepiej użyć mięsa wołowego. Najczęściej bulion robimy na mięsie drobiowym, a to znacząco wpływa na smak zupy pomidorowej. Kolejna zmiana dotyczy pomidorów. Zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji.

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki),
  • 1 koncentrat pomidorowy 250 ml,
  • 2 duże marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 selera,
  • koper włoski,
  • 250 gramów wołowiny,
  • sól do smaku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu roślinnego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i moczyć przez kilkanaście minut. Po tym czasie można je wypłukać i odłożyć do dalszych działań.
  2. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę i gotujemy w większym garnku z wodą. Po zagotowaniu zawartości garnka wrzucamy do niego mięso, przyprawy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po 30 minutach można sprawdzić miękkość marchwi. Właśnie ona gotuje się zawsze najdłużej.
  4. Do powstałego, mięsno-warzywnego połączenia, wlewamy jogurt naturalny. Jeśli zupa jest za rzadka, zagęszczamy wywar mąką ziemniaczaną.
  5. Wszystkie składniki powinny się gotować jeszcze kilka minut. Niecierpliwi spróbują jej od razu, tym z większą dozą spokoju poleca się poczekanie z konsumpcją do następnego dnia. Pomidorowa smakuje najlepiej po upływie doby. Wiedzieliście o tym?

Źródło: Gotowanie.Onet.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni
Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same. Zupa na bazie bulionu i pomidorów Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę! Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty. Pomidorówka jak za dawnych lat Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle....

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...

Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy przepis na zupę pomidorową bez koncentratu. Jej przygotowanie zajmuje tyle samo czasu, ale jest o wiele lepsza
Większość Polaków nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez dodatku koncentratu. Ten niestety nie grzeszy dobrym składem. Lepiej przestańcie z niego korzystać. Nasz przepis wam w tym pomoże.

Niektórzy przygotowują ją na bazie przecieru, inni korzystają z pomocy koncentratu, pozostali dopuszczają tylko i wyłącznie użycie świeżych pomidorów - mowa tu oczywiście o tradycyjnej zupie pomidorowej, która w każdym domu smakuje nieco inaczej. Choć przecier i koncentrat nie są najgorszymi produktami na świecie, ich etykiety pozostawiają wiele do życzenia. Tak naprawdę jedynym składnikiem, którego w dzisiejszych czasach możecie być w 100 proc. pewni są świeże pomidory. Zaufajcie nam, do przyrządzenia przepysznej zupy nic więcej nie jest wam potrzebne. Przepis na zupę pomidorową bez koncentratu Będziecie potrzebować 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła. Całość podgrzewajcie tak długo, aż z pomidorów odparuje większość wody. Nie zapomnijcie oczywiście o tym, by co jakiś czas je przemieszać, inaczej się przypalą. Pomidorową miksturę przetrzyjcie przez sitko (jeśli chcecie, by zupa była rzadsza) lub zblendujcie przy pomocy blendera na gładko (jeśli chcecie, by zupa była nieco gęstsza). W średniej wielkości garnku zagotujcie rosół. Do wywaru dodajcie ugotowane wcześniej marchewki oraz pomidory. Całość podgrzewajcie jeszcze przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmijcie zupę z ognia, a następnie doprawcie solą, pieprzem, papryką, bazylią oraz oregano....