Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartościowa marchewka

Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce. 

Właściwości zdrowotne marchewki 

Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić:

  • pozytywny wpływ na wzrok,
  • działa przeciw miażdżycy,
  • wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników,
  • dobrze oddziałuje na układ nerwowy,
  • wpływa na produkcję kolagenu,
  • pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II,
  • pozytywnie wpływa na wygląd skóry,
  • zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych,
  • działa antynowotworowo,
  • zwiększa odporność,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni mózg.

Wykorzystanie marchwi w kuchni

Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak:

Zobacz także:

Świetnie sprawdzi się również w świeżo wyciskanych sokach. Wraz z innymi warzywami bądź owocami stanowi istną bombę witaminową, która doda organizmowi energii. 
 

Czytaj także: