Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Adobe Stock
Newsy

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg

Warzywa to jeden z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w wartościowej diecie. Jednym z nich jest marchew, która dzięki wielu cennym składnikom, poprawia działanie organizmu. Poza tym to warzywo można kupić za grosze.

Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartościowa marchewka

Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce. 

Zobacz także
Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Jak kupić soczyste cytryny? Najważniejsza jest ich wielkość

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Tych produktów nie musicie trzymać w lodówce. Niepotrzebnie zajmują miejsce

Właściwości zdrowotne marchewki 

Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić:

  • pozytywny wpływ na wzrok,
  • działa przeciw miażdżycy,
  • wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników,
  • dobrze oddziałuje na układ nerwowy,
  • wpływa na produkcję kolagenu,
  • pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II,
  • pozytywnie wpływa na wygląd skóry,
  • zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych,
  • działa antynowotworowo,
  • zwiększa odporność,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • chroni mózg.

Wykorzystanie marchwi w kuchni

Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak:

Świetnie sprawdzi się również w świeżo wyciskanych sokach. Wraz z innymi warzywami bądź owocami stanowi istną bombę witaminową, która doda organizmowi energii. 
 

Czytaj także:

detoks cytryna imbir
UnSplash
Newsy
Ten napój intensywnie spala tłuszcz i oczyszcza organizm. Doskonały detoks przed wiosną
Po zimie nadchodzi czas oczyszczenia organizmu oraz zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów przybranych podczas zimowego okresu. Idealnie w tym czasie sprawdzają się detoksy. Dzięki tej miksturze spalicie zbędny tłuszczyk, a dodatkowo oczyścicie narządy wewnętrzne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza zrzucenie grubych ubrań na rzecz tych lżejszych i pokazanie więcej ciała. Zima jest porą roku, kiedy organizm się rozleniwia. Nie ma już takiej motywacji do ćwiczeń czy racjonalnego odżywiania. W tym starciu zdecydowanie wygrywa kanapa, ciepły kocyk i coś dobrego, niekoniecznie zdrowego do jedzenia. Gdy przychodzi wiosna, cyfry na wadze pokazują nieco więcej, a organizm czuje się ociężały. To idealny czas na detoks! Czas na detoks Kiedy przychodzi wiosna, jest również większa motywacja do aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania. Jednak po ciężkiej zimie, która w głównej mierze była spędzona na leniuchowaniu, organizm jest ociężały. Wówczas warto zastosować detoks. Jest to idealna metoda na usunięcie toksyn z organizmu, zbędnych produktów przemiany materii i zgubieniu kilku nadprogramowych kilogramów po zimowym okresie. Wiosna to idealny czas na zadbanie o swoje ciało, a cieplejsze powietrze dodatkowo motywuje do działania. Właściwości zdrowotne imbiru Bez tej przyprawy wiele osób sobie nie wyobraża życia, a to wszystko dzięki wielu cennym właściwościom, jakie posiada imbir. Jest nie tylko składnikiem do wielu potraw, ale także idealnie sprawdza się podczas różnego rodzaju infekcji. Imbir ma wiele właściwości leczniczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród kluczowych cech należy wyróżnić, takie jak: ułatwia trawienie, wspomaga organizm przy przeziębieniu oraz infekcjach wirusowych, łagodzi bóle miesiączkowe, działa przeciwobrzękowo,  łagodzi mdłości, czy polepsza krążenie krwi.   Cenne wartości cytryny Mimo iż cytryny nie przodują w rankingu na zawartość witaminy C, to jednak zawierają jej sporo. Te owoce pobudzają wydzielanie...

Obniżony nastrój i depresja?  Nie tylko czekolada poprawia samopoczucie
Adobe Stock
Newsy
Obniżony nastrój i depresja? Samopoczucie poprawi nie tylko czekolada. Oto, co warto jeszcze jeść
Oto co jeść, żeby skutecznie poprawić nastrój, zmniejszyć odczuwanie stresu i poziom negatywnych emocji.

Słyszeliście o naturalnych antydepresantach? To produkty, które dobrze wpływają na nastrój, ponieważ zawierają składniki, które pomagają organizmowi w produkcji neuroprzekaźników, a w rezultacie w przewodzeniu impulsów nerwowych. Należy do nich między innymi gorzka czekolada. Co jeszcze znajduje się na tej liście? Dlaczego czekolada pomaga w walce ze stresem i przygnębieniem? Tajemnicą antystresowego działania czekolady, jest zawarty w niej magnez. To jeden z pierwiastków, które wpływają na zachowanie dobrego samopoczucia. Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, działa kojąco na psychikę, a także pozwala uniknąć bezsenności. Czekolada podnosi też poziom serotoniny w mózgu, nazywanej hormonem szczęścia. Badania udowodniły, że czekolada o wysokiej zawartości kakao, zawiera fenyloetyloaminę, która stymuluje układ nerwowy, pobudza wydzielanie hormonów szczęścia (endorfin) oraz wzmacnia działanie dopaminy, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności. Ważne jednak, aby możliwie była to jak najbardziej „czysta” czekolada. Najwięcej wartościowych składników odżywczych zawierają beztłuszczowe składniki ziarna kakaowego. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, alkaloidy np. kofeina i takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, sód i potas. Poznajcie 3 inne substancje poprawiające nastrój Nie tylko czekolada ma działanie antystresowe. Oto substancje, które także pomagają radzić sobie z obniżonym nastrojem i wracać do równowagi po stresującym dniu: Kwasy omega-3. Pozytywnie wpływają na produkcję dopaminy, serotoniny i endorfin. Regularne spożywanie produktów zawierających kwasy omega-3 pomaga obniżać poziom stresu, działa relaksująco i wpływa na ogólną poprawę samopoczucia....

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu. Ogórki kiszone w kuchni  Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa , sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska.  Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu.  Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji  Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury. Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper korzeń chrzanu liście wiśni lub czarnej porzeczki Zalewa: 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki gruntowe...

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni  Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem,  oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach.  Herbatka z łupin z cebuli...