Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Wartościowa marchewka
Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.
Właściwości zdrowotne marchewki
Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić:
- pozytywny wpływ na wzrok,
- działa przeciw miażdżycy,
- wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników,
- dobrze oddziałuje na układ nerwowy,
- wpływa na produkcję kolagenu,
- pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II,
- pozytywnie wpływa na wygląd skóry,
- zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych,
- działa antynowotworowo,
- zwiększa odporność,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- chroni mózg.
Wykorzystanie marchwi w kuchni
Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak:
Zobacz także:
- wywar warzywno-mięsny,
- sos marchewka z groszkiem,
- ciasto marchewkowe,
- zupa krem z pieczonych warzyw,
- ryba po grecku.
Świetnie sprawdzi się również w świeżo wyciskanych sokach. Wraz z innymi warzywami bądź owocami stanowi istną bombę witaminową, która doda organizmowi energii.
Czytaj także: