
Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Wartościowa marchewka
Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.
Właściwości zdrowotne marchewki
Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić:
- pozytywny wpływ na wzrok,
- działa przeciw miażdżycy,
- wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników,
- dobrze oddziałuje na układ nerwowy,
- wpływa na produkcję kolagenu,
- pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II,
- pozytywnie wpływa na wygląd skóry,
- zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych,
- działa antynowotworowo,
- zwiększa odporność,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- chroni mózg.
Wykorzystanie marchwi w kuchni
Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak:
- wywar warzywno-mięsny,
- sos marchewka z groszkiem,
- ciasto marchewkowe,
- zupa krem z pieczonych warzyw,
- ryba po grecku.
Świetnie sprawdzi się również w świeżo wyciskanych sokach. Wraz z innymi warzywami bądź owocami stanowi istną bombę witaminową, która doda organizmowi energii.
Czytaj także:

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca nie tylko smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół. Odchudzająca herbatka z pietruszki Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go z toksyn, poprawia działanie narządów oraz wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów. Przygotowanie naparu z pietruszki Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia. Następnie odstawcie napar z kuchenki i go ostudźcie. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią. Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia. Właściwości zdrowotne pietruszki Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą. Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy. Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama...

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza zrzucenie grubych ubrań na rzecz tych lżejszych i pokazanie więcej ciała. Zima jest porą roku, kiedy organizm się rozleniwia. Nie ma już takiej motywacji do ćwiczeń czy racjonalnego odżywiania. W tym starciu zdecydowanie wygrywa kanapa, ciepły kocyk i coś dobrego, niekoniecznie zdrowego do jedzenia. Gdy przychodzi wiosna, cyfry na wadze pokazują nieco więcej, a organizm czuje się ociężały. To idealny czas na detoks! Czas na detoks Kiedy przychodzi wiosna, jest również większa motywacja do aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania. Jednak po ciężkiej zimie, która w głównej mierze była spędzona na leniuchowaniu, organizm jest ociężały. Wówczas warto zastosować detoks. Jest to idealna metoda na usunięcie toksyn z organizmu, zbędnych produktów przemiany materii i zgubieniu kilku nadprogramowych kilogramów po zimowym okresie. Wiosna to idealny czas na zadbanie o swoje ciało, a cieplejsze powietrze dodatkowo motywuje do działania. Właściwości zdrowotne imbiru Bez tej przyprawy wiele osób sobie nie wyobraża życia, a to wszystko dzięki wielu cennym właściwościom, jakie posiada imbir. Jest nie tylko składnikiem do wielu potraw, ale także idealnie sprawdza się podczas różnego rodzaju infekcji. Imbir ma wiele właściwości leczniczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród kluczowych cech należy wyróżnić, takie jak: ułatwia trawienie, wspomaga organizm przy przeziębieniu oraz infekcjach wirusowych, łagodzi bóle miesiączkowe, działa przeciwobrzękowo, łagodzi mdłości, czy polepsza krążenie krwi. Cenne wartości cytryny Mimo iż cytryny nie przodują w rankingu na zawartość witaminy C, to jednak zawierają jej sporo. Te owoce pobudzają wydzielanie...

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem, oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach. Herbatka z łupin z cebuli...

Bigos to tradycyjna, polska potrawa. Jest ona przygotowywana z połączenia kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem mięsa, suszonych grzybów, a nawet śliwek. Co dom, to inny przepis. Mimo upływu lat, danie nadal cieszy się ogromną popularnością na naszych stołach. Na zdrowie Kiszona kapusta ma wiele cennych właściwości, a także jest źródłem wielu wartości odżywczych, takich jak witamina C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Dzięki tym składnikom, produkt w zbawienny sposób wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu, a przede wszystkim: pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego, likwiduje zaparcia, dzięki niewielkiej ilości kilokalorii jest idealna dla osób będących na diecie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy miażdżycy, pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a także wzmacnia odporność. To produkt, który nie jest zbyt doceniany w codziennej diecie. Warto go wprowadzić do jadłospisu chociażby ze względu na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu, a także z uwagi na fakt, że jest to naturalny probiotyk. Kapusta kiszona jest nie tylko cenna, ale i bardzo smaczna. Zastosowanie kapusty kiszonej w kuchni Wbrew pozorom, produkt ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest nie tylko dodatkiem do surówek z dodatkiem marchewki czy cebuli, ale także gra pierwsze skrzypce w bigosie. Świetnie się sprawdza jako składnik do farszu do pierogów z grzybami, pasztecików, krokietów. Może być również dodatkiem do dań mięsnych, zup czy zapiekanek. Co nieco, niektórym może przeszkadzać jej zapach, jednak należy pamiętać iż to właśnie związki siarkowe odpowiadają za właściwości zdrowotne. Przygotowanie...