Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia.

Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy.

Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację.

„Lista produktów zakazanych”

Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie.

Zobacz także:

W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu.

  • Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki
  • Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd.
  • Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony
  • Dżemy i słodycze
  • Owoce świeże i suszone

     

Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność.

Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby.

Błędne koło

Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami.

Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu.

Uwagę zwróćcie zwłaszcza na owoce. Jedno jabłko jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale słodka owocowa sałatka czy suszone owoce pełne cukru będą poważnym wyzwaniem dla waszego organizmu tuż przed snem.

Takie produkty szybko podwyższą poziom cukru we krwi, który za chwilę  i tak spadnie – a wy za moment znów staniecie się głodni.

Produkty na zwolniony metabolizm

Wtedy sięgacie po kolejne niezdrowe wieczorem produkty, jak choćby białe pieczywo, które nie może zostać prawidłowo przetrawione.

Wszystko to za sprawą spowalniającego pod wieczór ludzkiego metabolizmu. Trawienie w godzinach wieczornych przebiega po prostu o wiele wolniej, niż za dnia.

Co jeść na kolację? Wybierajcie chude mięso, ryby, warzywa – lekkostrawne produkty o małej zawartości cukrów i tłuszczów.