Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania
Flickr
Newsy

Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania

Leczo to zbyt smakowite danie, by jego smak był dziełem przypadku. Dobierzcie przyprawy w perfekcyjny sposób, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.
Hubert Rój
kwiecień 07, 2021

Można z grubsza przyjąć, że dla Polaków istnieją dwa główne rodzaje leczo. Te, które podaje się jako dodatek do głównego dania, a także te, które stanowią oddzielną potrawę.

Obydwie odsłony tego węgierskiego dania różni właściwie jeden dodatek. Czyli mięso. Mówiąc ściślej – kiełbasa.

Oprócz tego wszystko inne pozostaje niezmienne. Mnóstwo papryki, mnóstwo pomidorów i zazwyczaj bardzo dużo cukinii – w ten sposób najczęściej leczo przyrządzają Polacy.

Za dużą część wspaniałego smaku leczo odpowiadają nie tylko same warzywa, ale także i odpowiednio dobrane przyprawy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie papryki dodać do leczo?

I tutaj często zaczynają się schody. Polacy w przeciwieństwie do Węgrów nie żyją w kulcie papryki w proszku.

Nasi bratankowie na punkcie tej przyprawy mają prawdziwego hopla. Papryka słodka, papryka ostra, a przede wszystkim papryka wędzona i tak dalej, i tak dalej.

Zobacz także

Madziarzy dodają to wszystko do leczo w hurtowych ilościach. Papryka słodka idealnie podkreśla smak skrojonej drobno papryki świeżej i cukinii.

Z kolei papryka ostra jak wskazuje sama nazwa, dodaje ostrości daniu i sprawia, że nabiera ono tak zwanego pazura.

Na koniec papryka wędzona. Warto zaopatrzyć się w tę przyprawę, bo potrafi ona czynić prawdziwe cuda.

Papryka wędzona albo jak wolą Węgrzy - füstölt paprika, nadaje potrawom niesamowity, dymny aromat, którego nie da się osiągnąć w żaden inny sposób.

Co dodać do leczo poza warzywami i przyprawami?

Oprócz przypraw w proszku, w leczo ważne są także i inne, bardziej tradycyjne dodatki. Takie jak oczywiście cebula i czosnek.

Nie żałujcie ich do swojego leczo. To właśnie od podsmażenia pokrojonej cebulki i czosnku powinno zaczynać się gotowanie tego dania.

Podsumujmy więc nasze rozważania. Smak leczo podkręcicie na maksa, gdy poza tradycyjną solą i pieprzem, dodacie do niego takie przyprawy jak:

  • Papryka słodka w proszku – na dużą porcję leczo ok. 3-4 łyżeczki
  • Papryka ostra w proszku – ok. 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona w proszku  - ok. 1-2 łyżeczki

Czytaj także:

Komentarze