Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania
Adobe Stock
Newsy

Jakie przyprawy dodać do leczo do słoików? Te na maksa podkręcą smak dania

Leczo to zbyt smakowite danie, by jego smak był dziełem przypadku. Dobierzcie przyprawy w perfekcyjny sposób, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.

Można z grubsza przyjąć, że dla Polaków istnieją dwa główne rodzaje leczo. Te, które podaje się jako dodatek do głównego dania, a także te, które stanowią oddzielną potrawę. Obydwie odsłony tego węgierskiego dania różni właściwie jeden dodatek. Czyli mięso. Mówiąc ściślej – kiełbasa.

Oprócz tego wszystko inne pozostaje niezmienne. Mnóstwo papryki, mnóstwo pomidorów i zazwyczaj bardzo dużo cukinii – w ten sposób najczęściej leczo przyrządzają Polacy. Za dużą część wspaniałego smaku leczo odpowiadają nie tylko same warzywa, ale także i odpowiednio dobrane przyprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie papryki dodać do leczo?

I tutaj często zaczynają się schody. Polacy w przeciwieństwie do Węgrów nie żyją w kulcie papryki w proszku.

Nasi bratankowie na punkcie tej przyprawy mają prawdziwego hopla. Papryka słodka, papryka ostra, a przede wszystkim papryka wędzona i tak dalej, i tak dalej. Madziarzy dodają to wszystko do leczo w hurtowych ilościach. Papryka słodka idealnie podkreśla smak skrojonej drobno papryki świeżej i cukinii.

Z kolei papryka ostra jak wskazuje sama nazwa, dodaje ostrości daniu i sprawia, że nabiera ono tak zwanego pazura. Na koniec papryka wędzona. Warto zaopatrzyć się w tę przyprawę, bo potrafi ona czynić prawdziwe cuda.

Papryka wędzona albo jak wolą Węgrzy - füstölt paprika, nadaje potrawom niesamowity, dymny aromat, którego nie da się osiągnąć w żaden inny sposób.

Zobacz także
Węgierskie leczo

Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne

leczo papryka

Większość Polaków gotuje leczo ze złej papryki. Też taką kupujecie?

Co dodać do leczo poza warzywami i przyprawami?

Oprócz przypraw w proszku, w leczo ważne są także i inne, bardziej tradycyjne dodatki. Takie jak oczywiście cebula i czosnek.

Nie żałujcie ich do swojego leczo. To właśnie od podsmażenia pokrojonej cebulki i czosnku powinno zaczynać się gotowanie tego dania.

Podsumujmy więc nasze rozważania. Smak leczo podkręcicie na maksa, gdy poza tradycyjną solą i pieprzem, dodacie do niego takie przyprawy jak:

  • Papryka słodka w proszku – na dużą porcję leczo ok. 3-4 łyżeczki
  • Papryka ostra w proszku – ok. 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona w proszku  - ok. 1-2 łyżeczki
Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Newsy
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek
Leczo to proste, ale smaczne danie. Szkoda waszego wysiłku, by zepsuć je poprzez dodanie nieodpowiednich przypraw w nieodpowiednim momencie.

Sezon na cukinię zaraz wkroczy w swoją najbardziej intensywną fazę. Już  teraz w warzywniakach i na bazarach pojawiają się te pierwsze tegoroczne polskie warzywa. Warto z tego skorzystać i przyrządzić uwielbiane przez wszystkich leczo ! Czy do leczo daje się cukinię? Zatwardziali kulinarni konserwatyści tacy jak Robert Makłowicz, uważają, że nasza potrawka z cukinii, pomidorów, cebuli, kiełbasy i pomidorów nie ma prawa nazywać się mianem leczo . Nie warto sobie jednak zaprzątać tym głowy. Fachowcy są zdania, że polskie leczo w pewnym sensie bardziej przypomina francuskie ratatouille niż prawdziwe węgierskie danie. Tym niemniej polska wersja tej potrawy wcale nie ustępuje smakiem węgierskiemu odpowiednikowi. Warto dodać jeszcze, czym obie wersje tego dania się różnią. Chodzi oczywiście o cukinię, której Węgrzy nie zwykli dodawać do kociołka z leczo. Według słów Makłowicza, w środku powinny znaleźć się tylko papryka, cebula, czosnek pomidory, przyprawy i wytopiona słonina. Odłóżmy na bok wynurzenia słynnego podróżnika. Mając pod bokiem świeżutką cukinię aż szkoda nie wykorzystać jej do przygotowania pysznego dania, które można podawać jako osobny obiad lub jako dodatek do innych potraw. Czym doprawić leczo? Wiele gospodyń domowych zadaje sobie podczas przygotowania leczo jedno pytanie. Czym je przyprawić? W tym momencie warto jednak rzucić okiem, co na ten temat uważają specjaliści od leczo, czyli wspomniani Węgrzy. W oryginalnej wersji tej potrawy, kluczową przyprawą jest zawsze wędzona papryka w proszku. Ta przyprawa jest dostępna także w polskich sklepach, ale uważajcie, by nie pomylić jej ze zwykłą słodką papryką w proszku (ta może tylko uzupełnić smak potrawy). Różnica w smaku jest kolosalna! Kiedy już zaopatrzycie się w wędzoną paprykę w proszku, nie żałujcie jej, sypiąc ją do swojego...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Węgierskie leczo
Gotujmy.pl/jovi
Newsy
Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne
Leczo to wyborne jednogarnkowe danie z papryki, kiełbasy, cebuli oraz pomidorów. Nikt się mu nie oprze!

Leczo przyrządza się na bazie papryki. Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Bogata jest również w potas, wapń, witaminę A i E. Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawia libido. Papryka jest nisko kaloryczna i znakomicie wspomaga odchudzanie. Wspaniałe właściwości papryki można by wymieniać bez końca. Można też pójść do sklepu warzywnego lub na pobliski bazarek, kupić potrzebne produkty i zrobić pyszne leczo według naszego przepisu! Czym różni się leczo polskie od węgierskiego? Leczo to danie z którego słynie kuchnia węgierska. Oprócz mieszanki papryk, leczo zawiera kiełbasę, dużo cebuli, świeże pomidory oraz koncentrat pomidorowy. W Polsce często wzbogacamy tę potrawę cukinią, pieczarkami, marchewką, bakłażanem lub innymi ulubionymi warzywami.  Aby zrobić naprawdę pyszne leczo, trzeba pamiętać o tym,  aby użyć podobnych ilości składników! Leczo jest bardzo sycące, rozgrzewające, zdrowe i pyszne! Nieustannie podbija nasze podniebienia.  Przepis na leczo węgierskie 1 kg świeżej papryki kolorowej ½ kg pieczarek 2 cukinie 2 cebule 6 pomidorów 4 kiełbasy śląskie 1 koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki ketchupu sól pieprz papryka słodka papryka ostra olej do smażenia Sposób przygotowania: Paprykę bez gniazd nasiennych, cebulę, pieczarki, kiełbasę, cukinię oraz sparzone i obrane ze skóry pomidory, pokrójcie w kostkę. Na oleju podsmażcie kiełbasę, potem dodajcie cebulę i przełóżcie składniki do dużego garnka.  Następnie dodajcie paprykę, pieczarki, cukinię, pomidory, podlejcie odrobiną wody i na małym ogniu duście do miękkości pod przykryciem.  Na końcu dodajcie koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl ...

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...