Jakie przyprawy dodać do leczo? Te na maksa podkręcą smak dania
Adobe Stock
Newsy

Jakie przyprawy dodać do leczo do słoików? Te na maksa podkręcą smak dania

Leczo to zbyt smakowite danie, by jego smak był dziełem przypadku. Dobierzcie przyprawy w perfekcyjny sposób, by cieszyć się fenomenalnym smakiem.

Można z grubsza przyjąć, że dla Polaków istnieją dwa główne rodzaje leczo. Te, które podaje się jako dodatek do głównego dania, a także te, które stanowią oddzielną potrawę. Obydwie odsłony tego węgierskiego dania różni właściwie jeden dodatek. Czyli mięso. Mówiąc ściślej – kiełbasa.

Oprócz tego wszystko inne pozostaje niezmienne. Mnóstwo papryki, mnóstwo pomidorów i zazwyczaj bardzo dużo cukinii – w ten sposób najczęściej leczo przyrządzają Polacy. Za dużą część wspaniałego smaku leczo odpowiadają nie tylko same warzywa, ale także i odpowiednio dobrane przyprawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie papryki dodać do leczo?

I tutaj często zaczynają się schody. Polacy w przeciwieństwie do Węgrów nie żyją w kulcie papryki w proszku.

Nasi bratankowie na punkcie tej przyprawy mają prawdziwego hopla. Papryka słodka, papryka ostra, a przede wszystkim papryka wędzona i tak dalej, i tak dalej. Madziarzy dodają to wszystko do leczo w hurtowych ilościach. Papryka słodka idealnie podkreśla smak skrojonej drobno papryki świeżej i cukinii.

Z kolei papryka ostra jak wskazuje sama nazwa, dodaje ostrości daniu i sprawia, że nabiera ono tak zwanego pazura. Na koniec papryka wędzona. Warto zaopatrzyć się w tę przyprawę, bo potrafi ona czynić prawdziwe cuda.

Papryka wędzona albo jak wolą Węgrzy - füstölt paprika, nadaje potrawom niesamowity, dymny aromat, którego nie da się osiągnąć w żaden inny sposób.

Zobacz także
Węgierskie leczo

Przepis na jednogarnkowe leczo węgierskie z kiełbasą. Pamiętajcie o 1 zasadzie, a wyjdzie idealne

leczo papryka

Większość Polaków gotuje leczo ze złej papryki. Też taką kupujecie?

Co dodać do leczo poza warzywami i przyprawami?

Oprócz przypraw w proszku, w leczo ważne są także i inne, bardziej tradycyjne dodatki. Takie jak oczywiście cebula i czosnek.

Nie żałujcie ich do swojego leczo. To właśnie od podsmażenia pokrojonej cebulki i czosnku powinno zaczynać się gotowanie tego dania.

Podsumujmy więc nasze rozważania. Smak leczo podkręcicie na maksa, gdy poza tradycyjną solą i pieprzem, dodacie do niego takie przyprawy jak:

  • Papryka słodka w proszku – na dużą porcję leczo ok. 3-4 łyżeczki
  • Papryka ostra w proszku – ok. 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona w proszku  - ok. 1-2 łyżeczki
Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Bigos
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Niesamowicie prosty do zrobienia bigos z kabanosami. Godzina roboty, oszałamiający efekt   
Ten bigos jest prosty i szybki do wykonania, pyszny i sycący. Idealnie pasuje do ziemniaków z wody lub pieczywa. Z udziałem kabanosów zyskuje na doskonałym smaku.

Bigos jest wyjątkowym daniem. W każdej kuchni przyrządza się go nieco inaczej. Ilu kucharzy tyle wersji tego przysmaku.  Powstało już wiele receptur na to klasyczne danie kuchni polskiej. Różnią się one dodatkami i przyprawami.  Smak bigosu zależy przede wszystkim od jakości i różnorodności dodanych mięs oraz wędlin, a także kapusty.  Przepis na pyszny bigos z kabanosami Dzięki naszemu niezawodnemu przepisowi zrobicie wyśmienity bigos w godzinę. Nic tak nie wzbogaci tej potrawy jak dodatek kiełbasy i kabanosów.  Walory smakowe dania wspaniale podbiją pomidory z puszki, smaczna pasta z pomidorów, a także aromatyczne przyprawy: kminek, papryka słodka, ostra i wędzona.  Będziecie potrzebować: Główka białej kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 pęta kiełbasy drobiowej 4 drobiowe kabanosy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Łyżeczka kminku Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Pomidory w puszce  2 łyżki pasty pomidorowej Mielony pieprz  Papryka słodka i ostra  Papryka wędzona Natka pietruszki  Olej lub smalec  Sposób przygotowania: Kapustę umyjcie, zerwijcie z niej wierzchnie liście i pokrójcie ją na mniejsze kawałki. Kiełbasę oraz kabanosy pokrójcie w kostkę.  Ząbki czosnku posiekajcie na plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec i podsmażcie na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę i kabanosy. Następnie na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie pokrojoną kapustę, łyżeczkę kminku, plasterki czosnku, listki laurowe, sól i ziele angielskie. Całość duście i mieszajcie.  Następnie do podsmażanych składników dodajcie pomidory z puszki, łyżkę papryki słodkiej, łyżkę papryki wędzonej i szczyptę...

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy
Adobe Stock
Newsy
Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy
Świat nie kończy się na kiszonych ogórkach i kiszonej kapuście. Zaskoczcie swoich bliskich małosolną cukinią. Co za smak!

Sezon na cukinie zaraz ruszy z kopyta. Niektóre gospodynie już mają w swoich ogródkach pierwsze malutkie okazy. Inni, nieco bardziej niecierpliwi, szukają okazji w sklepach i marketach. Już teraz znajdziecie tam pierwsze cukinie w niezbyt wygórowanych cenach. Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie całego gara leczo raz na tydzień, rozważcie przygotowanie z cukinii czegoś zupełnie innego. Chodzi o małosolną cukinię jednodniową. Zainteresowani? Naprawdę warto spróbować tego nietypowego smaku. W sam raz jako odmiana od standardowych ogórków małosolnych ! Przygotowanie kiszonej cukinii jednodniowej nie jest niczym trudnym. W zasadzie nie odbiega ono wcale od typowego przepisu na ogórki małosolne . Co więcej, możecie nieco podkręcić smak swojej małosolnej cukinii. Wystarczy dodać do niej ulubione przyprawy. Polecamy ostrą paprykę w proszku, która nada cukinii nieco więcej smakowego pazura. Przepis na kiszoną cukinię jednodniową małosolną Składniki: 2-3 młodziutkie cukinie Pół główki czosnku lub kilka ząbków Kilka plasterków korzenia chrzanu 1-2 łodygi kopru z baldachami Opcjonalnie – zioła i przyprawy: np. papryka ostra w proszku, chilli, ziele angielskie, liść laurowy itd. Woda Sól (ok. 15 g na 1 l wody, czyli ok. 1 łyżka soli) Przygotowanie: Cukinie umyjcie, pokrójcie wzdłuż na paski. Cukinię można także zetrzeć obieraczką na coś w rodzaju plastrów – wtedy proces kiszenia odbędzie się nieco szybciej i bardziej intensywnie) Czosnek obierzcie z łupin. Przygotujcie czyste słoiki z dobrymi nakrętkami. Do słojów włóżcie cukinię wraz z dodatkami i dość zwarcie ułóżcie warzywa w środku. Przygotujcie solankę – wymieszajcie wodę w...

leczo papryka
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków gotuje leczo ze złej papryki. Też taką kupujecie?
Leczo - wszyscy je lubimy i wygląda na to, że nie wiemy jak je przygotowywać! Ekspert kulinarny Robert Makłowicz wyjaśnia, jak powinno się przyrządzać prawdziwe, węgierskie leczo.

Kto by pomyślał, że jedno z najbardziej lubianych przez Polaków dań może być źle przygotowywane! Pozornie proste danie, a jak widać całkiem łatwo można je zepsuć. Czy wy też popełniacie ten błąd? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule! Co o gotowaniu leczo sądzi Robert Makłowicz? Głos w sprawie zabrał znany ekspert od gotowania Robert Makłowicz . Na swoim kanale na YouTube podzielił się z widzami swoimi uwagami co do błędów popełnianych przy przygotowywaniu popularnej potrawy, jaką jest leczo. Przypomniał, że poprawne, węgierskie leczo składa się z poniższych składników: Papryka Cebula Czosnek Olej roślinny lub smalec Kiełbasa (opcjonalnie) Robert podkreślił, że to, co gotują Polacy absolutnie nie może być nazywane leczo po węgiersku! Danie to z dodatkiem cukinii, pieczarek i innych lubianych przez nas dodatków może być prędzej rodzajem francuskiego ratatouille, też bardzo smacznej potrawy i uwielbianej przez wegetarian. Węgierskie leczo też jest daniem jarskim, choć można dodać do niego kiełbasę. Chcąc być całkowicie poprawnym, powinno się użyć do niego specjalnej kiełbasy przygotowywanej na Węgrzech – nazywa się ona „lecso kolbasz”, choć Robert przyznaje, że za nią nie przepada. Jego zdaniem smak tego specjału bliski jest do smaku… tektury. Częsty błąd podczas gotowania leczo Jaki jest jednak inny, kardynalny błąd popełniany przez Polaków przygotowujących leczo? To wybór papryki! Robert Makłowicz zwrócił uwagę na to, że do leczo używamy hiszpańskiej odmiany papryki czerwonej, najczęściej spotykanej w supermarketach. A prawdziwe, węgierskie leczo powinno zawierać węgierskie papryki, czyli pochodzącą z tego kraju odmianę, która charakteryzuje się podłużnymi warzywami w zielonym i żółtym kolorze. Jednak czy to, w jaki...