Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo co zwykły bigos!
Gotujmy.pl
Newsy

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo, co zwykły bigos!

Bigos z młodej kapusty wydaje się łatwym, prostym i szybkim daniem. Tymczasem „wyłożyć się” można na tak prostym etapie, jak wybór mięsa do potrawy. Uważajcie! Tutaj nie ma czasu na długie duszenie karkówki czy łopatki!

Pamiętajmy, że młoda kapusta albo nawet coś w rodzaju bigosu z młodej kapusty to zupełnie inne danie niż zimowo-jesienny bigos z kapusty kiszonej lub wykonany z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się bigos tradycyjny od młodej kapusty smażonej?

W czym tkwi różnica między oboma tymi daniami? Kapusta kiszona ma to do siebie, że wymaga zwykle długiego gotowania do miękkości i oddania pełni aromatu. Podobnie podczas przygotowania tradycyjnego bigosu postępuje się z mięsem.

Zobacz także
gotowanie bigosu

Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia

Nie od rzeczy są opinie niektórych, że dobry bigos powinno gotować się nawet kilka dni... W wielkim garze, na wolnym ogniu, czekając aż wszystkie składniki dokładnie przenikną się nawzajem swoimi smakami.

W tradycyjnym bigosie jest więc miejsce na tłuste mięsa wymagające długiej obróbki termicznej. Świetnie wypadają w nim posiekane drobno wieprzowe łopatki, karkówki itd., które stają się niezwykle kruche po długim i starannym gotowaniu.

Jakie mięso dodać do młodej kapusty?

Kapusta młoda rządzi się swoimi prawami. Krótkie gotowanie sprawia, że jest aksamitna i mięciutka. Siłą rzeczy nie ma więc miejsca i czasu, by razem z nią dusić w nieskończoność twardawe mięso. Zamiast tego świetnie sprawdzi się zwykła, niezbyt wysuszona kiełbasa.

Oprócz tego warto poeksperymentować z mięsem z kurczaka – to z kolei mięso „lżejsze” i chudsze od mięsa wieprzowego. Znane są także przepisy na kapustę młodą na podsmażonym chudym boczku. Takie składniki podkreślą lekki, wiosenny charakter młodej kapusty.

Podsumujmy zatem. Do młodej kapusty możecie dodać takie mięso jak:

  • Miękka, aromatyczna kiełbasa krucha
  • Mięso drobiowe (mięso luzowane z uda, podudzia, skrzydełek)
  • Chudy boczek
  • Chude mięso innego rodzaju

Czytaj także:

Kiszona kapusta do bigosu
Pixabay
Newsy
Jaka jest najlepsza kapusta na bigos? Świeża czy kiszona? Tradycyjnie robiono go w ten 1 sposób
Bigos to kultowe danie! Okazuje się jednak, że Polacy przygotowują je w różny sposób! Zobacz, jaką kapustę na bigos najlepiej wybrać.

Szykujecie się do przygotowania bigosu i zastanawiacie się jaką kapustę wybrać? Czy oryginalna receptura na bigos to taka z kapustą kiszoną, czy świeżą? A może kapustę do bigosu trzeba najpierw opłukać? Sprawdzamy, jakie są różnice. Historia bigosu Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, ale potrawę podobną do bigosu przygotowują też na Litwie i na obecnych terenach Białorusi. W XVII i XVIII wieku przygotowywano bigos z naprawdę ekskluzywnych składników! Była to potrawa z siekanego mięsa ssaków, ale też ryb, a nawet raków. Do mięsa dodawało się zakwaszające produkty takie jak sok z cytryn lub ocet. Bigos, który znamy, w którym główną rolę odgrywa kapusta, powstał jako próba naśladownictwa tej ekskluzywnej potrawy. Zaczęto wymieniać wtedy drogie mięsa na tańszą i bardziej dostępną kapustę. Początkowo nazywano go więc „bigosem z kapustą”, gdyż samo powiedzenie „bigos” nie gwarantowało faktu, że w potrawie będzie obecna kapusta. Przepis jednak ewoluował przez lata i obecnie myśląc o bigosie, każdy z nas wyobraża sobie ciepłą potrawę z aromatyczną kapustą. Z jakiej kapusty powinno się robić bigos? Jedni twierdzą, że do bigosu należy dodawać jedynie kapustę kiszoną, inni robią to z mieszanką kapusty kiszonej i świeżej, aby zmniejszyć intensywność kwaśnego smaku. Według staropolskiej kuchni składnikami bigosu jest mieszanka szatkowanej kapusty świeżej i kiszonej. Mało kto będzie robił zwykły bigos jedynie z kapusty świeżej (poza letnim okresie gotowania tzw. bigosu z młodej kapusty). Prawie każda receptura zakłada dodanie kapusty kiszonej. Najlepiej zatem zrobić bigos z domowej kiszonej kapusty, ale jeśli jej nie macie, smaczny będzie też taki z wykorzystaniem tej kupnej. Wybierzcie kapustę dobrej jakości, najlepiej z beczki lub glinianego naczynia. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnego...

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!
Adobe Stock
Newsy
Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki
Kapuśniak kojarzy się raczej z kapustą kiszoną. Dzisiaj prezentujemy go w mniej kwaśnej, wiosennej wersji - na młodej kapuście. Dodatkowo polecamy zabielić go świeżą śmietaną.

Kapusta zasmażana , gołąbki z młodej kapusty , bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość  lekką i pożywną zupę? Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty Składniki: Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością 1-2 marchewki Duża cebula Pietruszka 4-5 ziemniaków Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki) Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy Natka pietruszki Łyżeczka kminku Pół łyżeczki cząbru Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Olej Śmietana 18% do zup Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy. Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki. Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut. Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego. Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty. Doprawcie do smaku przyprawami i solą. Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka. Podawajcie z...

kapusta kiszona
Adobe Stock
Newsy
Z takiej kapusty bigosu nie będzie. Zepsuje całe danie, które gotowaliście godzinami
Dobra kapusta kiszona to podstawowy składnik bigosu. Nieodpowiednie jej użycie może skutkować nie tylko niesmaczną potrawą, ale i problemami zdrowotnymi. Sprawdźcie, aby uniknąć tego błędu!

Bigos to jedna z najpopularniejszych potraw w Polsce. Jest również znana na Litwie czy Białorusi. Przygotowywana z kiszonej oraz białej kapusty jest podawana na co dzień, jak i na różne uroczystości. To danie jest sycące, niezwykle aromatyczne. Jednak dodanie nieodpowiedniej kapusty może zniweczyć cały proces przygotowań. Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej Kapusta kiszona to jeden z cenniejszych produktów, który powinien pojawić się w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Przede wszystkim jest niskokaloryczna, więc idealnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Warto dodać, iż zawiera sporo istotnych wartości odżywczych. Wśród nich znajdują się, takie jak witamina A czy C, magnez, potas, żelazo czy wapń. Swoją moc zawdzięcza zawartości bakterii mlekowych, powstających w momencie fermentacji. Pomiędzy cennymi właściwościami kapusty kiszonej należy wyróżnić: pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu, pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, działanie przeciwzapalne, wzmocnienie odporności organizmu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów poprzez zawartość przeciwutleniaczy, opóźnienie starzenia się skóry, czy zapobiega niedokrwistości. Ze względu na szereg wartościowych właściwości, kapusta kiszona powinna się znaleźć w każdej diecie. Nie tylko leczy, ale i zapobiega wielu schorzeniom. Przyrządzenie bigosu Bigos należy do tej grupy dań, które potrzebują czasu by wszystkie składniki i smaki mogły się połączyć. Wbrew pozorom nie należy do pracochłonnych. Można powiedzieć, że należy wrzucić wszystkie składniki do jednego garnka, aby dusiły się powoli. Bigos przygotowuje się z kiszonej...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...