Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo co zwykły bigos!
Gotujmy.pl
Newsy

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo, co zwykły bigos!

Bigos z młodej kapusty wydaje się łatwym, prostym i szybkim daniem. Tymczasem „wyłożyć się” można na tak prostym etapie, jak wybór mięsa do potrawy. Uważajcie! Tutaj nie ma czasu na długie duszenie karkówki czy łopatki!
Hubert Rój
maj 24, 2021

Pamiętajmy, że młoda kapusta albo nawet coś w rodzaju bigosu z młodej kapusty to zupełnie inne danie niż zimowo-jesienny bigos z kapusty kiszonej lub wykonany z mieszanki kapusty kiszonej i kapusty świeżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różni się bigos tradycyjny od młodej kapusty smażonej?

W czym tkwi różnica między oboma tymi daniami? Kapusta kiszona ma to do siebie, że wymaga zwykle długiego gotowania do miękkości i oddania pełni aromatu. Podobnie podczas przygotowania tradycyjnego bigosu postępuje się z mięsem.

Zobacz także

Nie od rzeczy są opinie niektórych, że dobry bigos powinno gotować się nawet kilka dni... W wielkim garze, na wolnym ogniu, czekając aż wszystkie składniki dokładnie przenikną się nawzajem swoimi smakami.

W tradycyjnym bigosie jest więc miejsce na tłuste mięsa wymagające długiej obróbki termicznej. Świetnie wypadają w nim posiekane drobno wieprzowe łopatki, karkówki itd., które stają się niezwykle kruche po długim i starannym gotowaniu.

Jakie mięso dodać do młodej kapusty?

Kapusta młoda rządzi się swoimi prawami. Krótkie gotowanie sprawia, że jest aksamitna i mięciutka. Siłą rzeczy nie ma więc miejsca i czasu, by razem z nią dusić w nieskończoność twardawe mięso. Zamiast tego świetnie sprawdzi się zwykła, niezbyt wysuszona kiełbasa.

Oprócz tego warto poeksperymentować z mięsem z kurczaka – to z kolei mięso „lżejsze” i chudsze od mięsa wieprzowego. Znane są także przepisy na kapustę młodą na podsmażonym chudym boczku. Takie składniki podkreślą lekki, wiosenny charakter młodej kapusty.

Podsumujmy zatem. Do młodej kapusty możecie dodać takie mięso jak:

  • Miękka, aromatyczna kiełbasa krucha
  • Mięso drobiowe (mięso luzowane z uda, podudzia, skrzydełek)
  • Chudy boczek
  • Chude mięso innego rodzaju

Czytaj także:

Komentarze
Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

Przeczytaj
Bigos
Adobe Stock
Newsy Ten błąd w przygotowywaniu bigosu popełnia większość z nas. Podpowiadamy, jak tego uniknąć
Bigos to danie naprawdę polskie. Przez lata stracił niestety nieco swojego blasku. Często bigosem nazywa się inne dania na bazie kapusty. I popełnia się błędy podczas jego gotowania.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Trochę kapusty byle jakiego rodzaju z wkrojoną podłej jakości parówką – gotując „bigos” w ten sposób na pewno nie oddamy hołdu naszym przodkom. To prawda, w każdym domu funkcjonują różne wersje tej fantastycznej potrawy. Sam bigos to nieskończona możliwość innowacji i różnych niekonwencjonalnych rozwiązań. Ale istnieją podstawy, których bezwzględnie należy się trzymać. Kapusta słodka, powoli gotowana na bulionie, niezbędny dodatek kapusty kiszonej – w proporcjach „pół na pół” – to staropolski bigosowy kanon. Nie stanie się oczywiście nic złego, jeżeli zdecydujemy się na proporcje 1:2 – w ten sposób bigos przygotowuje wiele doświadczonych pań domu. Nie warto oszczędzać na mięsie do bigosu. Jeżeli chcemy ugotować szlachetne, tradycyjne danie, nie posiłkujmy się resztkami z wczorajszego obiadu, tylko podsmażmy i podpieczmy specjalnie wybrane kawałki mięsa. Niezbędne będzie użycie wędlin – przynajmniej w stosunku 1/3 do reszty mięs gotowanych i pieczonych – to one nadadzą bigosowi ten charakterystyczny aromat dymu. Oprócz tego zdradzimy wam, jakiego błędu nie popełniać, by bigos stał się jeszcze lepszy w smaku. O co chodzi? Wstrzymajmy się z dodawaniem pieprzu i innych przypraw niemalże na koniec gotowania. Ten prosty zabieg poprawi smak naszej potrawy. Przepis na tradycyjny, staropolski bigos: Składniki: 50 dag poszatkowanej świeżej kapusty 50 dag kapusty kiszonej (również drobno pokrojonej) Garść wymoczonych i obgotowanych grzybów (najlepiej prawdziwków) Garść śliwek wędzonych 1 l bulionu 2 spore cebule Kilka ząbków siekanego czosnku 20 dag wędzonego boczku 25 dag łopatki wieprzowej 25 dag schabu wieprzowego Jeżeli dysponujemy mięsem wołowym,...

Przeczytaj
bigos właściwości
AdobeStock
Newsy Korzyści z jedzenia bigosu są rewelacyjne. Wystarczy 1 porcja tego dania aby ...
Okazuje się, że bigos jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Przekonajcie się, dlaczego warto go jeść.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Tradycyjny polski bigos to potrawa, bez której nie mogą się obejść żadne święta! Z dość prostego przepisu wychodzi pyszne danie, które jest nie tylko sycące i smaczne, ale także bardzo zdrowe! Wiedzieliście o tym, ile zdrowotnych właściwości ma bigos? Będziecie zaskoczeni! Polska tradycja Zwyczaj przygotowywania bigosu jest bardzo stary. Przepis na to danie znalazł się nawet w „Panu Tadeuszu”! Początkowo było to danie myśliwych. Do kiszonej kapusty dodawano mięso upolowanych zwierząt oraz zebrane w lesie grzyby. Potrawa długo gotowała się na ogniu, dzięki czemu smakowała naprawdę wyjątkowo. Później bigos trafił pod strzechy, a gospodynie dodawały do niego wszystko, co miały pod ręką – skrawki mięs, kiełbasy, a także suszone owoce i grzyby. Podstawą nadal była kiszona kapusta. Bigos jest chętnie spożywany nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i Białorusi. Właściwości bigosu Bigos to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości! Zawdzięcza to przede wszystkim kiszonej kapuście, która zawiera takie składniki jak: Wapń Żelazo Potas Witamina C Magnez Błonnik Wszystkie te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają odporność, regulują trawienie, a także pomagają przy problemach z zaparciami. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, szczególnie dla osób z naszej krainy geograficznej! Nasi przodkowie bowiem nie mieli dostępu do cytrusów, dlatego najzdrowszym i najbardziej naturalnym źródłem tej witaminy jest między innymi kiszona kapusta. Ratowała ona marynarzy przed szkorbutem, ponieważ zapakowana w beczki mogła przeleżeć pod pokładem długie miesiące. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i obniża cholesterol, co zapobiega w przyszłości problemom z...

Przeczytaj
Bigos
wikipedia commons
Newsy Jak ugotować kapustę by nie wywoływała wstydliwych wzdęć? Wystarczy zrobić z nią tę rzecz
Potrawy z kapusty kiszonej są zwykle bardzo smaczne, ale mają jedną sporą wadę – dla wielu ludzi są po prostu ciężkostrawne.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kapusta kiszona to nieodłączny składnik wielu świątecznych dań. Bigos, pierogi, uszka i tak dalej, i tak dalej. Niestety często takie dania wywołują wzdęcia. Jak temu zapobiec? Od razu zaznaczymy, że nie będzie to proste zadanie. Pierwszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na wzdęcia z powodu kapusty, będzie delikatne ograniczenie ilości spożywanego bigosu, kulebiaka, czy grochu z kapustą przy wigilijnym stole. Tak, doskonale wiemy, że czasami jest to po prostu niewykonalne. Ten smak, ten zapach, ten aromat – wspomnianym przez nas daniom po prostu nie sposób nie oprzeć. Sposoby na wzdymającą kapustę Dlatego też musimy dołożyć wszelkich starań, by chociaż odrobinę zredukować negatywny wpływ gotowanej kapusty kiszonej na nasze wrażliwe organizmy. Pierwszym krokiem będzie obniżenie do minimum dawki tłuszczu, który używamy do wszystkich dań na bazie kapusty. Nieco mniej oleju do świątecznego bigosu powinno odciążyć trochę przewody pokarmowe. Niestety jesteśmy świadomi tego, że dobry  bigos nie może obyć się bez tłuszczu – dlatego zawsze powinniśmy szukać złotego środka pomiędzy zdrowiem, a smakiem. Tak samo obowiązkowa wydaje się rezygnacja z różnego rodzaju zasmażek. To przyzwyczajenie wielu pań domu trzeba wyeliminować, by nasze dania z kapusty kiszonej stały się nieco chudsze. Przyprawy nie tylko dla smaku Środkiem zaradczym dla naszego problemu będą także przyprawy. Nie bez przyczyny do farszu na pierogi, uszka, a także do bigosu dodajemy nieraz kminek. Ta przyprawa, za którą często nie przepadają najmłodsi domownicy, dodaje potrawom nie tylko ciekawego aromatu i posmaku, ale także ma walory zdrowotne. Dzięki kminkowi potrawy z kapusty kiszonej staną się odrobinę mniej wzdymające. Przeciwdziała wzdęciom także majeranek – i to dlatego jest on często także...

Przeczytaj