Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób

Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak czyścić deskę do krojenia?

Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii.
Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby.

Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU]

  • Zdrapcie resztki jedzenia
  • Umyjcie ciepłą wodą z mydłem
  • Wypłuczcie w czystej wodzie
  • Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu
  • Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki

Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut. 

Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej.

Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek

Szkło, plastik i stal nierdzewna

Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka temperatura w zmywarce pomoże zabić szkodliwe bakterie.

Zobacz także
proszek do pieczenia a soda oczyszczona

Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem

Oto genialny trik na gruntowne wyczyszczenie kuchenki gazowej. Po tłuszczu nie będzie śladu

Oto genialny trik na gruntowne wyczyszczenie kuchenki gazowej. Po tłuszczu nie będzie śladu

Marmur i drewno

Jeśli wasza deska do krojenia jest wykonana z marmuru lub drewna, nie powinna być myta w zmywarce. Nagłe zmiany temperatury mogą spowodować pęknięcie marmuru oraz rozmięknięcie/zmianę struktury drewna. 

Czytaj też:

deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...

Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej sprytnej funkcji wielu nie miało pojęcia. Zaskoczenie gwarantowane
Newsy
Do czego służy otwór w desce do krojenia? O tej funkcji wielu nie miało pojęcia. Będziecie zaskoczeni
Deska do krojenia wydaje się niezbędnym narzędziem kuchennym. Na pierwszy rzut oka nie kryje w sobie żadnych tajemnic. Czy może was czymś zdziwić?

Wybór desek do krojenia w sklepach jest naprawdę duży. Różnią się one nie tylko kolorami i wielkością . Znajdziecie tu niemal wszystko, od bloków rzeźniczych z grubego, litego drewna, po elastyczne deski z tworzywa sztucznego, które można zginać. Niektóre z nich mogą również posłużyć jako stylowe tace do podawania przekąsek takich jak ser czy owoce. Najbardziej popularnym rodzajem deski do krojenia jest klasyczna, prostokątna forma z dziurką z jednej strony. Otwór, o którym mowa nie jest bez znaczenia. Najczęściej się go pomija, nie zauważa lub traktuje jak swoisty element estetyczny, który dodaje desce odpowiedniego designu. Deska nie tylko do krojenia Ta niepozorna dziurka może jednak posłużyć wam w bardzo praktycznym celu. Jak wiadomo, posiadanie odpowiednich narzędzi w kuchni jest bardzo pomocne. Niekoniecznie oznacza to, że potrzebne będą wam drogie przedmioty, takie jak robot kuchenny lub noże. Równie pomocne bywają inne tanie i małe akcesoria. Używanie deski do krojenia wydaje się w kuchni czymś naturalnym i nieodzownym. Nie tylko pomaga ochronić blat przed śladami ostrego noża, ale i pozwala na zręczne siekanie i szatkowanie ulubionych produktów spożywczych.  Właśnie dzięki desce do krojenia nawet drewniany blat może służyć długie lata. Deska chroni go przed zniszczeniem, m.in. porysowaniem. Jak już wspominaliśmy, deska może też zastąpić używaną podczas przyjęć paterę czy ozdobny talerz. Wystarczy, że ułożycie na niej sery pleśniowe, winogrona i oliwki.  Trik z otworem w desce do krojenia Otwór w desce do krojenia nie znajduje się w niej także bez powodu. Zazwyczaj trudno jednak się domyślić, jaka funkcja może się na nim kryć. Ten otwór w desce sprawdza się świetnie jako uchwyt podczas mycia, ale okazuje się, że...

Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni
Do wyczyszczenia brudnej zmywarki przyda się wam kilka produktów, które na pewno macie w kuchennej szafce!

Kto raz zdecydował się na zmywarkę do naczyń, ten nigdy nie wróci do tradycyjnego szorowania patelni i garnków za pomocą gąbek i szczotek. Wygoda i oszczędność czasu oraz wody to powody, dla których coraz więcej ludzi decyduje się zainwestować w zmywarkę. Jednak sprzęt ten, jak każdy inny, w końcu odmawia posłuszeństwa – często dzieje się tak dlatego, że zmywarka jest po prostu brudna w środku. Jak ją wyczyścić naturalnymi sposobami? Sprawdźcie! Jak wyczyścić zmywarkę octem? Najstarszym środkiem uniwersalnym do czyszczenia jest oczywiście ocet , który świetnie się sprawdzi również w przypadku zmywarki. Można ją umyć z pomocą octu na dwa sposoby. Pierwszy polega na zrobieniu roztworu z wody i octu w proporcji 5:1, czyli 500 ml wody na 100 ml octu. W tak przygotowanym roztworze należy zamoczyć gąbkę lub ściereczkę i przetrzeć nią wnętrze zmywarki, usuwając cały brud. Jeżeli przeszkadza wam intensywny zapach octu, to do roztworu możecie wlać kilka kropel olejku eterycznego. Korzystając z drugiego sposobu, należy postawić po prostu na dnie zmywarki kubek wypełniony octem i włączyć standardowy program mycia (temperatura powinna wynosić około 70 stopni Celsjusza). Nie wlewajcie octu prosto do zmywarki, ponieważ zostanie on wypompowany z urządzenia już na wstępnym etapie mycia. Czyszczenie zmywarki sodą Aby umyć zmywarkę z pomocą sody oczyszczonej wystarczy, że rozsypiecie ją po wnętrzu zmywarki i za pomocą mokrej gąbki wyszorujecie urządzenie w środku. Zalecamy założyć rękawice, ponieważ soda może zadziałać drażniąco na skórę! Jeżeli zmywarka nie jest mocno zabrudzona, wystarczy wsypać kilka łyżeczek sody do przegródki na tabletkę do zmywarki i ustawić program mycia o temperaturze od 70 do 90 stopni Celsjusza. Ważne, by nie rozsypywać sody po dnie zmywarki, ponieważ wówczas w...

Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
AdobeStock
Newsy
Zauważyliście tęczowe ślady na garnkach? Mało kto wie, co oznaczają
Na dnie garnków pojawiają się tęczowe plamy? Sprawdźcie, czy są szkodliwe i jak można je usunąć.

Osoby, które bardzo dużo gotują, na pewno przynajmniej raz zwróciły uwagę na tajemnicze, tęczowe plamy na dnie garnka. Wyglądają nieco jak plamy oleju, które można czasami zaobserwować pod zaparkowanymi samochodami. Czy gotowanie w takich garnkach jest bezpieczne? Sprawdźcie, skąd biorą się tęczowe plamy w garnkach. Tęczowe plamy w garnku By zrozumieć skąd biorą się plamy w garnkach, warto najpierw dowiedzieć się, z czego garnki się składają. Do ich produkcji używa się wysokiej klasy stali nierdzewnej o oznaczeniu 18/10. Z takiej stali wytwarzane są garnki oraz sztućce. Symbol „18/10” to oznaczenie zawartości stali użytej do produkcji garnków – 18 oznacza 18% zawartości chromu, a 10 to oznaczenie 10% zawartości niklu. Dzięki dodatkowi niklu garnki są błyszczące, a chrom chroni je przed rdzewieniem. Skąd biorą się tęczowe plamy w garnku? Jednak nawet najtrwalsze przedmioty nie są wieczne – dotyczy to także garnków ze stali nierdzewnej. Pod wpływem działania wysokiej temperatury oraz silnych detergentów stosowanych do czyszczenia, w garnku mogą pojawić się tęczowe plamy. Uspokajamy – potrawy gotowane w takim garnku można bezpiecznie spożywać, a samo wyczyszczenie plam jest bardzo proste. Czy poplamiony garnek można reklamować? Gdy plamy pojawią się na powierzchni nowych (i często bardzo drogich) garnków, większość osób próbuje je reklamować. Niestety, producenci garnków zastrzegają sobie, że różne odbarwienia, plamy czy biały nalot nie podlegają reklamacji, ponieważ powstają na skutek naturalnego zużycia i w żaden sposób nie uniemożliwiają gotowania w takich garnkach. Zamiast tego przestrzegają przed używaniem żrących substancji do czyszczenia. Jak wyczyścić garnek? Tęczowe plamy w garnku są łatwe do usunięcia. Wystarczy,...