Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby. 

Jak czyścić deskę do krojenia?

Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii.
Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby.

Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU]

  • Zdrapcie resztki jedzenia
  • Umyjcie ciepłą wodą z mydłem
  • Wypłuczcie w czystej wodzie
  • Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu
  • Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki

Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut. 

Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej.

Zobacz także:

Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek

Szkło, plastik i stal nierdzewna

Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka temperatura w zmywarce pomoże zabić szkodliwe bakterie.

Marmur i drewno

Jeśli wasza deska do krojenia jest wykonana z marmuru lub drewna, nie powinna być myta w zmywarce. Nagłe zmiany temperatury mogą spowodować pęknięcie marmuru oraz rozmięknięcie/zmianę struktury drewna. 

Czytaj też: