Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem
Adobe Stock
Newsy

Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla? Zróbcie test i naciśnijcie ją palcem

Majówka coraz bliżej, a to oznacza początek sezonu grillowego. Aby wybrać najlepszą kiełbasę, wystarczy wykonać prosty test.

Wiele osób nie może doczekać się maja, a wraz nim majówki. Jest ona w pewnym znaczeniu rozpoczęciem okresu letniego, a także wyjazdowego. Ludzie zaczynają coraz więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu wraz z bliskimi. To świetna okazja to wspólnego grillowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dania z grilla

Majówka bez grilla to nie majówka. Większość osób nie wyobraża sobie tego okresu bez pyszności z rusztu. Można by rzec, iż pierwsze dni maja są inauguracją sezonu grillowego. Wśród klasycznych dań przygotowanych na grillu, jakie muszą pojawić się na stole to:

  • kiełbasa, 
  • karkówka,
  • skrzydełka w marynacie, 
  • kaszanka,
  • szaszłyki z kurczakiem i warzywami,
  • faszerowane pieczarki,
  • grillowane warzywa,
  • czy pieczone ziemniaki.

Takie produkty przygotowane na grillowym ruszcie smakują o niebo lepiej niż z piekarnika. Toteż większość czeka na majówkę głównie z tego powodu. 

Zobacz także
Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd

Domowa maseczka na gładką cerę z 3 składników. Macie je w kuchni

Domowa maseczka na gładką cerę z 3 składników. Macie je w kuchni

Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla?

Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego w sklepach rozpoczyna się równocześnie wielka sprzedaż wszelkich akcesoriów do grillowania, a także różnego rodzaju mięs. Klasycznym produktem, jakiego nie może zabraknąć na ruszcie, jest kiełbasa. W sklepowych lodówkach jest ogromny wybór tego artykułu spożywczego, dlatego też ostateczny wybór jest nieco utrudniony. Kiełbasy są pakowane, sprzedawane luzem, dłuższe i krótsze, ale jeden prosty test pozwoli podjąć właściwą decyzję. Wystarczy nacisnąć palcem mięso. Jeśli wgłębienie szybko zniknie to oznacza, iż produkt zawiera niewiele wody. To będzie idealny wybór. Im więcej wody, tym gorsza jest kiełbasa.

Cechy dobrej kiełbasy na grilla

Podczas zakupów warto zwrócić uwagę również na inne aspekty, między innymi takie jak skład danego produktu. Powinien on być krótki, bez zbędnych dodatków i konserwantów, a na pierwszy miejscu powinno być mięso. Nie warto inwestować w artykuł spożywczy wypełniony chemią, to niestety nie będzie dobre dla zdrowia. Ważną kwestią jest również cena. Tanie produkty nie mają najlepszych składów, dlatego też lepiej dołożyć kilka złotych i cieszyć się pysznym smakiem mięsa z grilla.

Czytaj także:

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Adobe Stock
Newsy
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe pojawienie się w sklepach różnych artykułów spożywczych na grilla. Ich bogata różnorodność pozwala wybrać satysfakcjonujący produkt. Każdy z nich różni się drobnostkami, ale nie wszystkie z nich są zdrowe. Tej kiełbasy nie kupujcie na grilla.

Majówka oznacza jedno, początek sezonu grillowego. Wiele osób wówczas nie wyobraża sobie nieprzygotowania dania z rusztu. Smak i aromat są nie do podrobienia, to zdecydowanie jeden z symboli rozpoczynającego się lata. Dania z grilla Trzeba przyznać, że wiele dań smakuje pysznie tylko i wyłącznie z grilla. Przygotowane w piekarniku czy na patelni nie są już tak samo dobre. Z tego też powodu, wiele osób czeka na pierwsze grillowanie. Na ruszcie nie może zabraknąć takich rzeczy jak: karkówka w marynacie skrzydełka kaszanka szaszłyki ziemniaczki z masłem i przyprawami czy żeberka .    Bogaty asortyment w sklepach na grilla   Wraz z nadejściem cieplejszych dni, a także przed zbliżającą się majówką, wiele sklepów wprowadza do sprzedaży szereg produktów do grillowania. Są to między innymi jednorazowe grille, podpałki, brykiet, jednorazowe sztućce czy naczynia, a także różnego rodzaju mięsa. Najczęściej w lodówkach są już pakowane kiełbasy specjalnie przeznaczone na ruszt, a także zestawy karkówek, żeberek bądź innych mięsnych dań w marynacie. Wystarczy wówczas takie mięso jedynie umieścić na grillu i upiec. To zdecydowanie ułatwienie dla wielu osób, które nie mają czasu bądź smykałki do przyrządzania takich rzeczy. Takiej kiełbasy nie kupujcie na grilla  Późniejszą wiosną oraz latem, półki sklepowe w lodówkach wręcz uginają się od towaru przeznaczonego na grillowanie. Szeroki asortyment nieraz wprowadza w zagubienie, co utrudnia odpowiedni wybór właściwego produktu. Wszystkie wyroby mięsne wyglądają dobrze, ale nie każdy z nich jest odpowiednim wyborem. Kiełbasy, jakiej zdecydowanie nie należy wybierać, to ta pakowana hermetycznie w folię. Niestety zazwyczaj nie ma...

Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Nakłuwacie mięso przed grillowaniem? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Na grillowym ruszcie najczęściej pojawia się karkówka, szaszłyki czy kiełbasa. Każdy ma swój autorski przepis na te dania. Jednak nie wszyscy wiedzą, że nakłuwanie mięsa jest wielkim błędem.

Powszechnie przyjęło się, że pierwszego grilla po długiej zimie rozpala się właśnie w majówkę. To świetna opcja na celebrowanie długiego weekendu i spotkań z rodziną czy znajomymi. Poza tym właśnie w tym okresie przypadają pierwsze prawdziwie ciepłe dni, kiedy można bezkarnie cieszyć się chwilą na świeżym powietrzu. Wiele osób uważa, że majówka nie może odbyć się bez grillowania. Czy nakłuwać mięso i kiełbasę przed grillowaniem? Wiele osób, nawet nie zdając sobie z tego sprawy, podczas każdego grillowania popełnia poważny błąd, który wpływa nie tylko smak mięsa, ale i na nasze zdrowie. Podczas przygotowywania dań większość ludzi nakłuwa mięso widelcem lub nacina je nożem. To niesie ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia. Podczas grillowania z mięs wycieka wówczas sok i tłuszcz, który spada na rozżarzone węgle. W tym momencie wytwarza się szkodliwa substancja, która ma działanie rakotwórcze. Spożywanie potraw z grilla w nadmiarze może też skutkować bólami brzucha czy problemami żołądkowymi. Pod żadnym pozorem nie powinno się nacinać mięsa przed położeniem go na grillu. Warto też używać tacek aluminiowych do grillowania mięs, by tłuszcz nie kapał bezpośrednio na węgiel. Dania z grilla a zdrowie Eksperci ostrzegają, że potrawy przygotowane na grillu nie należą do najzdrowszych. Poza samym sposobem obróbki mięs, uwagę należy zwrócić też na produkty, jakie lądują na ruszcie. Powinny mieć prosty skład, bez zbędnych dodatków. We wszystkim najlepiej sprawdza się umiar. Jedzenie od czasu do czasu potraw z grilla, nie zaszkodzi, warto jednak zachowywać ostrożność w przygotowywaniu mięs: nie nakłuwać ich, nie smażyć bezpośrednio na ruszcie i nie dolewać podpałki, gdy jedzenie jest już na grillu. Dania z grilla  Mimo że...

W Lidlu karkówka i kiełbasa na grilla. Brykiet z węgla gratis
Adobe Stock
Newsy
W Lidlu karkówka i kiełbasa na grilla. Brykiet z węgla gratis
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza jednocześnie początek sezonu grillowego. Lidl wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów i oferuje pełne wyposażenie. Od poniedziałku 26 do 28 kwietnia kupicie tanio m.in. karkówkę i kiełbasę!

Sklepy spożywcze prześcigają się między sobą o klienta, proponując mu różne udogodnienia czy szeroką ofertę ciekawych produktów w interesujących cenach. Wraz ze zbliżającą się majówką, w marketach pojawiają się już pierwsze akcesoria grillowe. Jednym z nich jest Lidl.  Grillowa majówka Już od wielu lat jest utarta tradycja, iż majówka jest niepisanym rozpoczęciem sezonu grillowego. Wówczas wszyscy Polacy wyciągają, odkurzają swój sprzęt i uzupełniają brakujące zapasy węgla czy podpałki. Natomiast gospodynie domowe szykują odpowiednie dania. Na każdym grillu pojawiają się takie specjały jak marynowana karkówka, kiełbasa, skrzydełka, ziemniaczki z przyprawami, szaszłyki czy kaszanka. Na sam zapach przyrządzanego jedzenia, aż ślinka cieknie. Lidl ulubiony sklep Polaków Lidl jest jednym z ulubionych i najczęściej wybieranych sklepów spożywczych przez Polaków. Swoją sławę zawdzięcza kilku aspektom, które poprawiają komfort zakupów czy dostęp różnych produktów. Wśród udogodnień tego dyskontu spożywczego można wyróżnić, takie jak: kasy samoobsługowe szerokie alejki między półkami, umożliwiające swobodne zakupy i mijanie się z innymi świeże pieczywo wypiekane na miejscu cotygodniowe gazetki z promocyjnymi produktami i nowościami aplikacja mobilna z rabatami  wybór odpowiedniego wózka zakupowego tygodnie tematyczne z produktami z różnych stron świata, jak francuski, hiszpański, amerykański czy grecki. Oferta grillowa w Lidlu  Lidl wychodzi naprzeciw potrzebom swoich klientów i już od nowego tygodnia na półkach pojawi się pełen asortyment potrzebny do grillowania. W jednym miejscu będziecie mogli kupić mięso, brykiet, podpałkę czy jednorazowe...

Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Adobe Stock
Newsy
Grillujecie jedzenie w folii aluminiowej? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
Śmiało można przyznać, że grillowanie to jeden z głównych sportów narodowych Polaków, poza piłką nożną oczywiście. Niektórzy grillujący starają sie poprawić smak swoich dań poprzez używanie różnych patentów. Niestety folia aluminiowa nie jest dobrym wyborem w tej kwestii.

Dla większości majówka jest oficjalnym okresem rozpoczęcia sezonu grillowego. Już kilka dni przed majówką wiele osób szykuje się do tego momentu i wyciąga z garaży czy piwnic, zakurzone sprzęty. To idealny pomysł na spędzenie miłego czasu w gronie bliskich przy dobrym jedzeniu. Wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni Folia aluminiowa jest w codziennym użyciu w kuchni. Jest wykorzystywana przede wszystkim do zawijania kanapek czy też przechowywania żywności w lodówce bez ryzyka przejścia innymi zapachami. Gospodynie domowe najczęściej jednak wykorzystują folię do pieczenia różnego rodzaju mięs. Owinięty nią kawałek zachowuje swoją soczystość oraz aromat. To dobre rozwiązanie do zatrzymania świeżości artykułów spożywczych. Folia aluminiowa nie do grillowania  O negatywnych skutkach wypływających z podgrzewania folii aluminiowej wiadomo nie od dziś. Mimo tego Polacy wykorzystują ją nagminnie podczas grillowania. Tymczasem wysoka temperatura powoduje to, że do przygotowywanego jedzenia trafia więcej aluminium niż wynika to z maksymalnych norm określonych przez Światową Organizację Zdrowia. Szczególnie podatne na takie przenikanie są dania płynne, kwaśne bądź ostre. Skutki grillowania w folii aluminiowej  Przedostanie się znacznych ilości pierwiastka aluminium do żywności grozi naprawdępoważnymi konsekwencjami, które mogą odcisnąć negatywne piętno na zdrowiu. Wśród niepożądanych skutków nadmiaru tego składnika wyróżnia się: zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera negatywny wpływ na pracę nerek zwiększenie problemów z układem kostnym negatywne ddziaływanie na funkcjonowanie mózgu.  Alternatywy grillowania  Ze względu na szereg niebezpiecznych konsekwencji wynikających z grillowania...