Brudna i zadrapana płyta indukcyjna
Adobe Stock
Newsy

Jak usunąć zadrapania ze szklanych płyt kuchennych? Jest pewien prosty i skuteczny sposób

Szklane płyty indukcyjne są coraz powszechniejsze w polskich kuchniach. Niestety mają to do siebie, że mogą zostać łatwo zarysowane.

Płyty kuchenne wykorzystujące indukcję elektryczną są postrzegane jako kuchenki bezpieczniejsze od gazowych.

Ich używanie nie tylko wyklucza emisję gazu do powietrza i redukuje do zera ryzyko wypadku z użyciem zapałki i odkręconego kurka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bez rusztów ułatwia zadanie

Oprócz tego szklane płyty kuchenne z indukcją to mniejsza szansa na nieprzyjemne sparzenie skóry rąk podczas gotowania.

Brudzą się jednak tak samo jak te tradycyjne – choć trzeba przyznać, że brak metalowych rusztów znacznie ułatwia wycieranie brudnych powierzchni ściereczką czy gąbką.

Ruszty jednak sprawiają, że nie wyciera się, ani nie wyciera płyta kuchenna. W przypadku kuchenek indukcyjnych jest inaczej.

I może stać się to szybko przekleństwem posiadaczy tego rodzaju sprzętu. W ostatnim czasie staje się to problemem dla coraz większej ilości osób.

Płyty coraz popularniejsze

Dlaczego? Wszystko za sprawą względów bezpieczeństwa. W nowo oddanych mieszkaniach często nie ma nawet instalacji gazowej!

W takich wypadkach nowi lokatorzy są często z góry skazani na kuchenkę indukcyjną ze szklaną płytą.

Właśnie z myślą o nich przedstawimy teraz proste i skuteczne sposoby na walkę z zadrapaniami i zarysowaniami na tych szklanych płytach.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

Zapobieganie zamiast leczenia

Podstawą jest przecieranie płyty kuchennej po każdym użyciu, a przynajmniej raz dziennie – na przykład pod wieczór.

Wystarczy wam do tego ściereczka z mikrofibry lub zwykła gąbka.  Przetrzyjcie płytę wilgotną szmatką z  brudu, ewentualnie możecie użyć do tego także kropli octu.

Codzienna pielęgnacja i czyszczenie na bieżąco pozwoli uniknąć zasychania odpadków na płycie. To właśnie one często są źródłem późniejszych zadrapań.

Uważajcie także na to, jakich chemikaliów i detergentów używacie do czyszczenia waszych płyt indukcyjnych.

Skrobaczka i naturalne sposoby

Może się okazać, że środki, jakimi dysponujecie są zbyt silne dla delikatnej powierzchni szklanej lub wykonanej z innego materiału płyty.

Szklane, porysowane powierzchnie kuchni indukcyjnych w razie poważniejszych zadrapań i zabrudzeń powinniście użyć specjalnej skrobaczki do szkła.

Na rynku dostępnych jest już wiele tego typu produktów, które przypominają nieco skrobaczki używane przez kierowców podczas skrobania zamarzniętych szyb i lusterek samochodów.

W razie poważnych zabrudzeń, skrobaczki powinniście używać razem z mieszanką z sody oczyszczonej i octu.

owoce
unsplash.com/@clemono
Newsy
Wyjątkowo niebezpieczny owoc, który dostępny jest w każdym sklepie. Lekarze ostrzegają
Modę na ten owoc zapoczątkowali weganie, czyli osoby ograniczające w swojej diecie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że może być bardzo niebezpieczny.

„Roślinożercy” zajadają się tym właśnie zielonym owocem, gdyż jest on niespotykanie tłusty, jak na roślinę. To właśnie awokado jest dla wegan jednym z najważniejszych źródeł zdrowych tłuszczów nienasyconych. Awokado to owoc czy warzywo? Popyt na ten owoc wzrasta, dzięki czemu awokado przestaje być już bardzo drogie. W ten sposób coraz więcej z nas zaczyna się do niego przekonywać. Są tacy, którzy sądzą że awokado to jednak warzywo. Skąd takie pomysły? Chodzi o jego neutralny, niesłodki smak. Owoc czy warzywo? Właściwie jest to zupełnie nieistotne, bo można jeść je i na słodko i na słono. Najważniejsze, że awokado jest niezwykle zdrowe i smaczne! Wydawałoby się, że jedzenie tych smakowitych owoców kształtem przypominających gruszkę, nie ma wad. Nie wszystko złoto, co się świeci! Nie spodziewalibyście się, jak awokado może zaszkodzić. Cały problem tkwi w jego pestce . Nie chodzi o jej przypadkowe spożywanie – to z racji jej dużych rozmiarów jest dość problematyczne. Właściwości awokado Ten owoc jest niezwykle bogaty w nienasycone tłuszcze, kwas foliowy, beta karoten czy substancje mineralne (potas, magnez, cynk, miedź, wapń). Obniża cholesterol , reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów, ma właściwości przeciwzapalne.   Niebezpieczna pestka awokado Zagrożenie spotyka nas podczas przygotowywania awokado do spożycia i wykrajaniu pestki. Holenderscy lekarze alarmują, że coraz więcej rani sobie ręce ostrymi nożami podczas rozcinania owocu. Do poradzenia sobie z awokado niezbędny jest ostry nóż. Za jego pomocą najpierw przecinamy owoc na pół, a następnie wbijamy go w dość twardą pestkę i wykręcamy ją niczym żarówkę. Sęk w tym, że holenderskim pacjentom zbyt często zdarza się...

Brudne naczynia, deska
Adobe Stock
Newsy
Ten przedmiot w twojej kuchni ma na sobie więcej bakterii niż toaleta... Dezynfekuj go po każdym użyciu
Przedmioty kuchenne mimo częstego mycia nie należą do najbardziej sterylnych narzędzi. Wśród nich należy wyróżnić szczególnie jedno z nich.

Kawałki ciasta na stolnicy czy na wałku, resztki marchewki na tarce albo niedomyty durszlak – tego typu niespodzianki to żadna nowość dla każdej zapracowanej gospodyni domowej. Nie wszyscy jesteśmy jednak świadomi, że prawdziwe zagrożenie w postaci mnóstwa bakterii to niepozorna deska do krojenia! Badania wykazały, że na tym kuchennym narzędziu może znajdować nawet do 200 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej w naszej toalecie. Zgroza! Walka z bakteriami Co jest przyczyną takiej sytuacji? Chodzi tu głównie o krojenie mięsa. Drobnoustroje pochodzące z naszego schabu, kurczaka czy wołowiny łatwo wchodzą w reakcje z drewnianymi deskami. W takiej sytuacji nawet solidne umycie deski w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń  nie gwarantuje pełnego sukcesu i nie dezynfekuje deski. Ratunkiem jest tylko wrząca woda, która zabija wszystkie zarazki. To nie jedyny sposób na radzenie sobie z mikrobami. Warto pomyśleć o zakupie osobnej deski do krojenia mięsa. Druga powinna służyć nam do krojenia warzyw, owoców i innych produktów. Co ciekawe, jeżeli dbamy odpowiednio o nasze drewniane deski, posłużą nam one lepiej niż te plastikowe, marmurowe czy szklane. Sposoby na deskę wolną od mikrobów Jak więc dbać o drewnianą deskę? Warto skorzystać z kilku trików, by umiejętnie walczyć z rozwojem drobnoustrojów. Wszystko dla naszego zdrowia i w celu uniknięcia niepotrzebnych zatruć. Deski możemy odkażać różnego rodzaju kwasami i solą. Jedno i drugie wykazuje silne działanie bakteriobójcze. By odkazić deskę warto: Natrzeć ją sokiem z cytryny. Połączyć działanie soku z cytryny z solą – wystarczy posypać deskę solą przed czyszczeniem. Użyć do czyszczenia mieszanki oleju z solą lub octu z solą. Obsypać deskę solą i zostawić na...

Brudny zlew czym odmyć
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie zlew tym produktem kuchennym, a pozbędziecie się tłustych plam i zacieków raz na zawsze
Sterta talerzy, cała armia szklanek i kieliszków, a także dziesiątki widelców i noży. Nic dziwnego, że po takim świątecznym armagedonie nasz zlew wygląda jak pobojowisko.

Święta rządzą się swoimi prawami. Jednym z nich jest kompletny nieporządek w kuchni. Zwłaszcza, gdy nasi goście zmieniają talerzyki przy każdym degustowanym daniu. Na pewno to znacie. Żmudny proces mycia naczyń zdaje się nie mieć końca. Gdy uporamy się wreszcie ze wszystkimi naczyniami i sztućcami, czas zrobić coś jeszcze z okropnie wyglądającym zlewem. Nic dziwnego, że po tak intensywnym użytkowaniu na powierzchni zlewu pełno jest różnego rodzaju plam, zacieków i zabrudzeń. Czym myć zlewozmywak? Warto regularnie dbać o zlewozmywak. To przecież miejsce, w którym myjemy nasze warzywa przed spożyciem. Pielęgnowany odpowiednio zlew posłuży nam przez wiele lat. Do tego celu często kupujemy drogie i kosztowne mleczka, detergenty i inne środki czyszczące. Czasem okazuje się, że na darmo wydajemy ciężkie pieniądze. Zlew możemy czyścić i konserwować kuchennymi produktami codziennego użytku. W naszych domach znajdują się różnego rodzaju zlewozmywaki, ale na wszystkie dobrze podziała kilka prostych patentów. Proste rozwiązania Warto po każdym użyciu, a nie tylko od święta czyścić zlew szmatką i płynem do mycia naczyń. Następnie należy wytrzeć go do sucha. Pomoże to w regularnym likwidowaniu warstwy brudu, która może osadzać się na stalowej powierzchni. Świetny środkiem, który zabezpieczy nasz zlewozmywak na przyszłość, będzie olej. Wystarczy gąbka i kropla tłuszczu, by wysmarować delikatnie powierzchnię zlewu. W ten sposób w prosty sposób uda nam się przygotować cienką warstwę, która zabezpieczy zlew przed zabrudzeniami. Na ciężkie zabrudzenia świetnym rozwiązaniem będzie użycie mieszanki octu z sodą. Natrzyjcie powierzchnię zlewu taką mieszanką i zostawcie na kilka minut, a następnie wyszorujcie powierzchnię szmatką. Dezynfekcja i dogłębne wyczyszczenie...

Zmęczona kobieta w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Przestańcie to robić w kuchni jak najszybciej - marnujecie tylko czas
Pichcenie smacznych obiadów i deserów to wspaniała pasja. Czasem zdarza się jednak, że spędzamy w kuchni za wiele czasu. I to niekonieczne na przyjemnych czynnościach.

Uporządkowanie pracy w kuchni, skrócenie czasu pewnych kulinarnych zabiegów, czy po prostu unikanie zbędnych robót – warto wziąć sobie to wszystko do serca i czerpać pełnię przyjemności z gotowanie. Jak ukrócić kuchenne męki? Najbardziej znienawidzonym zadaniem w każdej kuchni jest zapewne zmywanie naczyń. Nic w tym dziwnego, że żony często zlecają tę „brudną robotę” swoim mężom… Pierwszym krokiem, by ulżyć nieco cierpienia swojemu współmałżonkowi albo także i sobie samemu, jest rozsądne gospodarowanie sztućcami i naczyniami podczas przygotowywania posiłków. Do mieszania zupy wystarczy tylko jedna łyżka. Podobnie będzie z nożem czy deską do krojenia, które spokojnie można użyć przecież do różnych warzyw. Warto także zmywać szczególnie mocno zabrudzone naczynia od razu, póki zanieczyszczenia łatwo mogą odejść z powierzchni garnka czy talerza. Pozostawianie w zlewie sterty naczyń „do namoknięcia” tylko utrudni wam później zadanie. Rodzinny kompromis Często panie domu rozpieszczają członków swoich rodzin. Głowa domu woli bigos, dzieci przepadają za pierogami, a babcia czy dziadek preferuje galaretę. Dość! Musicie podejmować czasem trudne decyzje i gotować jedno danie dla całej rodziny – nie odkryjecie w ten sposób Ameryki, ale tylko w ten sposób uda wam się zaoszczędzić olbrzymią ilość czasu pracy. Jeżeli już domownicy uparli się na kilka dań, warto strategicznie wybrać np. upieczenie kilku dań podczas jednego włączenia piekarnika. Zaoszczędzicie nie tylko czas na rozgrzanie pieca, ale też sporo energii. Powiedzenie o dwóch pieczeniach na jednym ogniu nie wzięło się znikąd! Przygotowanie produktów Zdarza się, że marnujecie czas także w czasie zwykłego gotowania....