Jak szybko wyczyścić przypalona blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika
Adobe Stock
Newsy

Jak szybko wyczyścić przypalona blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika

Przypalony piekarnik to jedno z największych wyzwań każdej pani domu. Szorowanie ciężkich do usunięcia zabrudzeń może trwać nawet godzinami. Zdradzamy, jak przyspieszyć i ułatwić sprzątanie z pomocą produktów, które znajdą się w każdym domu!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 08, 2021

Większość detergentów do mycia piekarnika i przypalonych powierzchni zawiera sodę oczyszczoną. Niestety zbyt ostre środki chemiczne mogą podrażnić naszą skórę, śluzówkę nosa, oczy, a także porysować delikatniejsze powierzchnie. Warto więc skorzystać z ekonomicznych detergentów, które stworzymy na szybko z tego, co mamy w kuchennej szufladzie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Domowe sposoby na mycie piekarnika

Przy myciu blachy czy kratki z piekarnika można wykorzystać jeden z dwóch sposobów opartych na sodzie oczyszczonej. Nie tylko posiada ona delikatnie ścierające właściwości, ale działa na zabrudzenia jak magnes i znacząco ułatwia jego odklejanie się od powierzchni.

Zobacz także

  • Soda + woda utleniona
    80 gram sody należy zmieszać z niewielką ilością wody utlenionej tak, aby utworzyła ona dość gęstą, pół-płynną papkę. Rozsmarować ją równomiernie na blaszce, pozostawić na chwilę i wyszorować szczotką ryżową. Po umyciu spłukać pod bieżącą wodą.
  • Soda + ocet
    Do pustego spryskiwacza należy wlać 150 ml wody i 150 ml octu i wymieszać wstrząsając butelką. Na blachę rozsyp równomiernie cienką warstwę sproszkowanej sody oczyszczonej. Blachę zroszyć mieszanką ze spryskiwacza, a następnie wyszorować przypalone zabrudzenia szczotką ryżową.

Dokładne instrukcje znajdziecie w poniższym filmie:

Internautki chwalą w komentarzach skuteczność trików z sodą oczyszczoną. To bardzo popularny naturalny detergent, który pozwala oczyścić nie tylko powierzchnie kuchenne, ale także fugi pomiędzy płytkami czy armaturę łazienkową!

Czytaj też:

Komentarze