Jak sprawić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Wystarczy tylko posmarować je tym zaraz po usmażeniu
Adobe Stock
Newsy

Co zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach? Posmarujcie je tym zaraz po usmażeniu

Marzycie o naleśnikach delikatnych w smaku, a jednocześnie konkretnych w smaku? Mamy dla was jedną prostą radę.

Smażenie naleśników to jedno z najprzyjemniejszych kulinarnych zadań. Misterne wylewanie ciasta na patelnię, potem zręczne podrzucanie, aż w końcu lądowanie na talerzu wygłodniałych domowników.

Naleśniki kochają nie tylko dorośli, ale chyba przede wszystkim dzieci. Nie tylko za smak samych placków, ale także i ze względu na moc dodatków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie składniki potrzebne są do smażenia naleśników?

Jednak kluczem do przepysznych naleśników i absolutną podstawą powodzenia naleśnikowego święta jest odpowiednio wysmażone ciasto.

Jego klasyczne składniki znają nawet dzieci:

  • Mąka
  • Jajka
  • Mleko
  • Woda (najlepiej gazowana)
  • Sól
  • Cukier
  • Olej do smażenia i do ciasta

Skoro jesteśmy przy oleju, to z pewnością pamiętacie to, jak naleśniki smażyły wasze babcie. Słuszna porcja oleju w cieście, słuszna porcja oleju na patelni… Do tego kochane babunie oczywiście smażyły swoje naleśniki na starych, żeliwnych patelniach, często wykonanych przez niegdysiejszych specjalistów w tym fachu, czyli Romów.

Dziś o prawdziwą, żeliwną cygańską patelnię jest już dość trudno. Większość z was smaży swoje naleśniki na patelniach teflonowych lub specjalnych cieniutkich patelenkach przeznaczonych tylko do naleśników.

Jak łatwo poprawić smak naleśników?

To wcale jednak nie oznacza, że naleśniki smażone w takich warunkach musza się nie udać i nie smakować. Nie trzeba będzie także podlewać do ciasta hektolitrów oleju rzepakowego. Dzięki jednemu sprytnemu dodatkowi unikniecie tego, a dodatkowo poprawicie ich smak.

Chodzi o masło. Jednak bynajmniej nie mówimy o tym, by dodawać rozpuszczone maslo do ciasta na naleśniki. A także nie o tym, by swoje naleśniki smażyć na dużej ilości klarowanego masła, które zwykle może zaszokować swoją wygórowaną ceną.

Wystarczy, że po wysmażeniu każdego naleśnika i po odłożeniu go na talerz, wysmarujecie na nim delikatną, cieniutką warstewkę masła. Nakłujcie w tym celu mały kawałek masła na widelec i smarujcie nim gotowe naleśniki, a potem składajcie je jeden na drugim.

Zobacz także
Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Zróbcie ciasto na naleśniki na tym gorącym płynie. Wyjdą idealne. Alternatywa dla mleka i wody gazowanej

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

Skąd wziął się pomysł na smarowanie naleśników masłem?

Ten patent praktykują w swoich domach gospodynie domowe w krajach byłego Związku Radzieckiego podczas smażenia blinów. Dzięki temu nabierają one naprawdę niesamowitego, delikatnego smaku, którego nie zapewni nic innego.

W przeciwieństwie do wlewanego nieraz do ciasta oleju w nadmiernych ilościach, masło nie spowoduje tego, że danie stanie się okropnie tłuste. Potem pozostaje posmarować naleśniki ulubionym dżemem, marmoladą lub konfiturą, zwinąć w charakterystyczne ruloniki i gotowe!

Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki 1 trikowi wszystkie zawsze wyjdą wam idealnie
Pierwszy naleśnik przykleja się do patelni albo wychodzi za tłusty? Podpowiadamy, jak poradzić sobie z tym odwiecznym problemem.

Podobno wśród rozwódek funkcjonuje powiedzenie, że pierwszy mąż jest jak pierwszy naleśnik – nigdy nie wychodzi. Nie jesteśmy ekspertami w sprawach matrymonialnych, ale wydaje się, że w kwestii naleśników wcale nie musi być tak źle! Sekret udanych naleśników już podczas pierwszego smażenia zawiera się w trzech głównych krokach. Jak kiedyś smażono naleśniki? Niezależnie od tego, czy wolicie naleśniki cienkie, czy nieco grubsze, musicie stosować się do podstawowych zasad. Wszystko po, by uniknąć uciążliwego odczyszczania powierzchni patelni z naleśnikowej spalenizny.Skoro już jesteśmy przy patelniach, musimy zadać wam pytanie. Pamiętacie smak naleśników waszych mam i babć? Tajemnicą  ich pięknego, rumianego wyglądu były właśnie odpowiednie żeliwne, stalowe patelnie, często wyprodukowane przez Romów. Właśnie Romowie byli niegdyś specjalistami w produkcji tych naczyń. Dzisiejsze patelnie produkowane na masową skalę mocno różnią się jakością od tzw. cygańskich. Warto więc zainwestować w specjalną patelnię do smażenia naleśników. Niekoniecznie musi być żeliwna. Powinno wystarczyć także mocne, wytrzymałe naczynie z powłoką teflonową. Bez tego trudno o nieprzywierania ciasta. Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni? Oprócz patelni, warto przyjrzeć się temu w jakiej temperaturze smażycie swoje naleśniki. Co prawda, smażenie ma to do siebie, że wymaga dużego ognia, ale akurat nie w tym przypadku. Kurek z gazem powinniście ustawić w środkowej pozycji – tak, by ogień był średniej wielkości. Zbyt duża temperatura może sprawić, że naleśniki się nie udadzą. Z kolei na małym ogniu ciasto będzie potrzebowało zbyt dużo czasu na odpowiednie wysmażenie. Pamiętajcie tylko o tym, by przed wlaniem ciasta na naczynie po raz pierwszy,...

dlaczego naleśniki się łamią i są suche
Adobe Stock
Newsy
Naleśniki wyszły suche i się łamią? 1 błąd sprawia, że niektórym wychodzą raczej andruty albo wafle
Z dżemem, z marmoladą, z serem – naleśniki są pyszne z różnymi dodatkami. Pod warunkiem, że zostaną odpowiednie usmażone.

Trochę mąki, trochę wody, mleka, jajko i odrobina oleju. Do tego szczypta soli i cukru – naleśniki to potrawa prosta w przygotowaniu. Kochają je dzieci, kochają je dorośli. Często naleśniki są także pierwszym daniem, których uczą się mali uczniowie i małe uczennice kulinarnej sztuki. Jak to więc możliwe, że po wielu latach smażenia naleśników, wielu wciąż ma problemy, by za każdym razem wychodziły tak jak powinny? Dlaczego naleśniki wychodzą suche i się łamią? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Dzisiaj skupimy się na tym, by wyeliminować jeden z najczęstszych błędów – smażenie zbyt suchych i łamiących się naleśników . Przyczyn suchości i łamliwości naleśników, w pierwszej kolejności należy upatrywać w konsystencji ciasta. Powinno ono przypominać nieco śmietanę. Rzadsze ciasto to prosta droga do otrzymania raczej andrutów czy wafli, a nie naleśników. Naleśniki po usmażeniu powinno się składować jeden na drugim – dzięki temu będą oddawały sobie wzajemnie wilgoć i będą przyjemnie miękkie w sam raz przy smarowaniu ich dżemem. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt rzadkie – to już wiadomo. Ponadto, nie zapomnijcie wlać do niego odrobiny oleju. Nie przesadzajcie z ilością tłuszczu. Jednak bez oleju, naleśniki po pierwsze będą się przypalały i przywierały do patelni, a po drugie będą dość suche. Jak powinno się smażyć naleśniki? Jak smażyć naleśniki, by ich zanadto nie wysuszyć? Kluczem będzie ustawienie dość dużego ognia na waszym palniku. Kiedy już wlejecie trochę ciasta na patelnię, wprawnym ruchem dobrze rozprowadźcie ciasto po patelni. Jaką patelnię wybrać do smażenia naleśników? Najłatwiej naleśniki smaży się na cienkiej patelni zaprojektowanej specjalnie do tego dania. Wydaje się jednak, że najlepsze, nieco grubsze i...

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik
Jak zrobić idealne naleśniki? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Jak przygotować najlepsze ciasto? Przeczytajcie a wasze naleśniki zawsze wyjdą genialne!

Naleśniki to domowy klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale również tanie i proste w przygotowaniu Jak zrobić naleśniki idealne? Na czym je smażyć? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Poznajcie nasze triki a wasze naleśniki będą smakowały fenomenalnie! Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Podczas przygotowywania naleśników niezwykle ważne są proporcje. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Ale zacznijmy od składników. Do przygotowania naleśników będziecie potrzebować: 1 pełną szklankę i 2 łyżki mąki pszennej 3 średnie jajka 1 szklankę  mleka 1 szklankę  wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju roślinnego szczyptę soli Wracając do zasad – przed wbiciem jajek do ciasta, wcześniej warto wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jeżeli zaś chodzi o mleko – to warto je lekko podgrzać, ale nie należy przekraczać temperatury 40 stopni. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy miksera. Ciasto należy miksować przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy (nie powinno w nim być żadnych grudek). Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, warto odstawić ciasto na 30 minut, by „odpoczęło” i nabrało idealnej konsystencji. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Ponieważ w cieście na naleśniki znajduje się już olej, nie wymagają one użycia dodatkowej porcji oleju . Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, dobrze rozgrzejcie płaską patelnię , ustawiając palnik na średnią moc. Następnie należy wylać na patelnię taką ilość ciasta, by przykryła ona powierzchnię patelni. Niektórzy podnoszą patelnię nad palnik przy każdym nalewaniu...