Jak sprawdzić w sklepie czy zafoliowane mięso na tacce jest świeże
Adobe Stock
Newsy

Jak sprawdzić w sklepie czy zafoliowane mięso na tacce jest świeże? Jest na to prosty sposób

Sprawdzenie świeżości mięsa w domu nie jest zbyt trudnym zadaniem. A jak poradzić sobie z oceną jakości produktu w sklepie?

Dostępność mięsa w ostatnich latach znacznie wzrosła. Schab przestał być towarem deficytowym, a po karkówkę już nie ustawiają się kolejki.

Przed sklepami mięsnymi szczęśliwie nie mają już miejsca dantejskie sceny przepychanek i waśni, które w czasach PRL-u niestety były na porządku dziennym. Dzisiaj mięso jest dostępne dla każdego w naprawdę konkurencyjnych cenach. I to na pstryknięcie palcem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak sprzedawane jest obecnie mięso?

Większą wagę zaczęto przykładać do jego jakości, do sposobu jego przechowywania. Wzrosły także oczekiwania i standardy wymagane przez klientów. Przez lata zaszła także zmiana w sposobie sprzedaży mięsa. Coraz rzadziej klienci mają do czynienia z mięsem pakowanym w papier.

Markety, delikatesy, duże sklepy spożywcze – we wszystkich tych miejscach królować od dawna zaczęły już zafoliowane kawałki mięsa na tackach. Ten właśnie rodzaj sprzedaży wypiera powoli mięso krojone i sprzedawane na wagę na stoiskach mięsnych.

Taki rodzaj sprzedaży wciąż oczywiście funkcjonuje, ale tylko w wybranych sklepach i także rzecz jasna w sklepach mięsnych.

Zobacz także
Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

Zostało wam mięso z rosołu? Zróbcie tak, a się nie zmarnuje

Wady i zalety paczkowanego mięsa

Jeden i drugi sposób sprzedaży mięsa, ma swoje minusy i plusy. Tradycyjna sprzedaż na wagę pozwala dobrze przyjrzeć się mięsu niemal z każdej strony. Jednak kupując takie mięso, nie ma pewności, jaka jest jego data ważności. Tę za to zawsze znajdziecie na opakowaniach mięsa zafoliowanych i wcześniej odważonych.

To niestety nie koniec komplikacji. Mięso paczkowane, mimo daty ważności, może różnić się jakością, w zależności np. od sposobu przechowywania w sklepie czy w chłodni. Nie ma więc wyjścia. Takie produkty należy przed zakupem dokładnie obejrzeć i ocenić ich przydatność do spożycia.

Jak sprawdzić świeżość mięsa przed zakupem?

Zacznijmy więc od podstaw. Gdy weźmiecie do ręki tackę z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, zwróćcie uwagę na jej barwę.

Jeśli termin przydatności do spożycia zbliża się do końca, koniecznie sprawdźcie, czy mięso nie ma nieapetycznych szarych przebarwień – mogą to być pierwsze oznaki psucia. Ponadto, koniecznie należy przyjrzeć się, czy w pudełku nie ma za dużo wilgoci i nadmiaru wody wytrąconej z kawałka mięsa.

Sposób na przetestowanie jakości mięsa na tacce

To jednak nie wszystko. Są dodatkowe sposoby na sprawdzenie jakości i świeżości danego kawałka mięsa. Należy do nich tak zwany „test jednego palca”. O co chodzi? Cała sprawa dotyczy konsystencji, faktury i sprężystości włókien mięsa.

Przed włożeniem kawałka piersi kurczaka do koszyka, naciśnijcie ją delikatnie palcem na wybrzuszeniu. Świeże mięso powinno odkształcić się na chwilkę. Jędrność – to jest słowo klucz, jeśli mówimy o świeżym mięsie.

Magda Gessler i niedobre mięso z kurczaka
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Paweł Siamionow/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler pilnie ostrzega przed mięsem z kurczaka. Jest niebezpieczne
Gwiazda „Kuchennych rewolucji” nie przebiera w słowach. Kiedy zobaczyła jak w pewnej polskiej knajpie przygotowują kurczaka, wprost opadły jej ręce.

Wszyscy wiemy, jak wielką wagę należy przywiązywać do bezpieczeństwa podczas przygotowywania mięsnych dań. Do gotowania należy używać tylko i wyłącznie świeżych kawałków. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do jakości mięsa – lepiej nie ryzykujmy. Przykra niespodzianka Szczególnie często zdarza nam się trafić w sklepach na niezbyt przyjemnie pachnące piersi z kurczaka. Jeżeli termin ważności nieuchronnie zbliża się do końca, podczas otwierania opakowania możemy się niemile zaskoczyć. Pół biedy, jeżeli wyrzucimy takie opakowanie do kosza. Jedyną stratę odczujemy w portfelu. Gorzej, jeśli przyjdzie nam do głowy, by mimo wszystko użyć takiego mięsa na obiad! Na taki ruch wpadł pan Paweł, właściciel jednej z wizytowanych przez Magdę Gessler restauracji. 32-letniemu restauratorowi chyba zabrakło nieco doświadczenia. Nie wziął pod uwagę, że pani Magda sprawdzi jego kurczaka przed usmażeniem. Gdy słynna restauratorka otworzyła naczynie z zamarynowanym kurczakiem, krzyknęła na cały głos z przerażenia. Gessler bez sentymentów Gessler była bezlitosna dla swojego podopiecznego z programu. Od razu oznajmiła, że po zjedzeniu tak zamarynowanego kurczaka kucharz po prostu… umrze! Mimo wszystko nakazała usmażyć feralne mięso i skosztować je panu Pawłowi. Drugi z właścicieli, pan Patryk (28 l.) zarzekał się, że mięso jest całkiem świeże i wcale nie jest zgniłe. Po takich słowach Magda Gessler nakazała także jemu spróbowanie śmierdzącej piersi z kurczaka. Restauratorka zastanawiała się, jak można podawać takie produkty gościom swojej restauracji i czy można na takim procederze zarabiać pieniądze.  Pani Magda nie pozostawiła na panu Pawle i panu Patryku nawet suchej nitki. Zadawała racjonalne pytania o to, dlaczego kupują nieświeżego kurczaka . Słusznie uznała, że nie...

jak wybrać dobry schab
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać najlepsze mięso na schabowe? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół. Jest kluczowy
Gwarancją, że kotlety schabowe wyjdą smaczne jest dobre mięso – sprawdźcie, jak rozpoznać smaczny schab!

Trudno wyobrazić sobie polski dom, w którym w ogóle nie przyrządza się kotletów schabowych. To jest jedno z podstawowych polskich dań, zaraz obok rosołu i kotletów mielonych! Każdy ma swój sposób na schabowe, choć podstawowy przepis na to danie cały czas pozostaje taki sam. Sprawdźcie, jak rozpoznać najlepsze mięso na schabowe i jakiego unikać. Jaki schab jest najlepszy? Tylko smaczny schab jest gwarantem dobrych kotletów! Niestety, nawet najlepsza marynata ani dobrze zrobiona panierka nie uratują schabowych, jeśli mięso jest niedobre. A co gorsza – zepsute! Najważniejszy jest kolor mięsa - w ten sposób od razu rozpoznacie, czy schab jest świeży. Koniecznie zwracajcie na to uwagę! Poniżej zebraliśmy dla was więcej porad, dzięki którym nigdy nie zdarzy się wam już kupić nieświeżego schabu. Kupujcie ze sprawdzonego źródła – najlepiej w prawdziwym mięsnym sklepie. Możecie na własne oczy zobaczyć wtedy cały kawałek schabu, a nawet poprosić sprzedawcę, żeby pokazał wam mięso z każdej strony. To bardzo ważne, ponieważ schab sprzedawany w supermarketach albo już jest pokrojony na kotlety, albo tak ułożony na ladzie, że inne kawałki mięsa go przykrywają i nie możecie ocenić jakości schabu. Kolor – dobry i świeży schab powinien mieć ładny, głęboki różowy kolor. To właśnie w ten sposób najłatwiej jest rozpoznać świeży schab – nawet, jeżeli jest już zapakowany! Jeśli mięso jest blade, to kotlety wyjdą suche i twarde, dlatego lepiej nie kupować takiego schabu. Z kolei jeśli jego kolor jest bardzo ciemny albo widać na nim ciemne plamy, absolutnie go nie kupujcie! Takie mięso jest już zepsute. Struktura – świeży i smaczny kawałek schabu będzie lekko wilgotny, zwarty i sprężysty. Z wierzchu powinien się delikatnie błyszczeć. Z kolei...

Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy
Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: popularne wędliny zanieczyszczone przez szkodliwą dla zdrowia substancję
Pilny komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Część wędlin została wycofana ze sprzedaży.

W najnowszym komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego ostrzega się przed zakupem wędlin – zostały one zanieczyszczone przez tlenek etylenu. Sprawdźcie szczegóły. Wędliny wycofane ze sprzedaży Opublikowane przez GIS na stronie gov.pl ostrzeżenie dotyczy wędlin produkowanych przez DUBIMEX ZPM Sp. J. Zygmunt Dubielak 09-500 Gostynin, ul. Bierzewicka 41b. W części produktów znajduje się tlenek etylenu , który jest szkodliwy dla zdrowia, a jego zastosowanie w produkcji żywności jest zakazane w Unii Europejskiej. W tej sytuacji firma produkująca zanieczyszczone wędliny wycofała część produktów oraz podała numery partii wędlin nienadających się do sprzedaży. Jeżeli je kupiliście, nie powinniście ich spożywać! Boczek rolowany: 01484621, 01504221 Boczek rolowany 150 g: 1547921, 1464721 Boczek z komina: 1472721, 1484721, 1506121, 1530721 Golonka wolno gotowana: 1269221, 1283121, 1372521, 1397821, 1447821, 1462321 Szynka konserwowa: 1202621, 1228421, 1253121, 1322521, 1382921, 1390621, 1458921, 1481521, 1527421, 1152221, 1319321, 1371021, 1373721, 1373821, 1437021, 1504121 Szynka konserwowa 200 g: 1547621, 1551221 Podane powyżej produkty sprzedawane są w sklepach na stoiskach mięsnych w opakowaniach (wędliny z podaną gramaturą) oraz na wagę. Oświadczenie producenta Firma Dubimex sama wykryła zanieczyszczenie części wędlin tlenkiem etylenu i niezwłocznie poinformowała o tym Główny Inspektorat Sanitarny. Okazało się, że tlenek etylenu znajdował się w mieszance przypraw kupowanej przez firmę u jednego z dostawców. Na stronie internetowej dubimex.pl opublikowano także oświadczenie producenta w związku z zaistniałą sytuacją. Można tam przeczytać m.in.: Na początku lipca zostaliśmy poinformowani przez jednego z naszych stałych dostawców o nieumyślnym dostarczeniu nam dodatku...