Dostępność mięsa w ostatnich latach znacznie wzrosła. Schab przestał być towarem deficytowym, a po karkówkę już nie ustawiają się kolejki.

Przed sklepami mięsnymi szczęśliwie nie mają już miejsca dantejskie sceny przepychanek i waśni, które w czasach PRL-u niestety były na porządku dziennym. Dzisiaj mięso jest dostępne dla każdego w naprawdę konkurencyjnych cenach. I to na pstryknięcie palcem.

Jak sprzedawane jest obecnie mięso?

Większą wagę zaczęto przykładać do jego jakości, do sposobu jego przechowywania. Wzrosły także oczekiwania i standardy wymagane przez klientów. Przez lata zaszła także zmiana w sposobie sprzedaży mięsa. Coraz rzadziej klienci mają do czynienia z mięsem pakowanym w papier.

Markety, delikatesy, duże sklepy spożywcze – we wszystkich tych miejscach królować od dawna zaczęły już zafoliowane kawałki mięsa na tackach. Ten właśnie rodzaj sprzedaży wypiera powoli mięso krojone i sprzedawane na wagę na stoiskach mięsnych.

Zobacz także:

Taki rodzaj sprzedaży wciąż oczywiście funkcjonuje, ale tylko w wybranych sklepach i także rzecz jasna w sklepach mięsnych.

Wady i zalety paczkowanego mięsa

Jeden i drugi sposób sprzedaży mięsa, ma swoje minusy i plusy. Tradycyjna sprzedaż na wagę pozwala dobrze przyjrzeć się mięsu niemal z każdej strony. Jednak kupując takie mięso, nie ma pewności, jaka jest jego data ważności. Tę za to zawsze znajdziecie na opakowaniach mięsa zafoliowanych i wcześniej odważonych.

To niestety nie koniec komplikacji. Mięso paczkowane, mimo daty ważności, może różnić się jakością, w zależności np. od sposobu przechowywania w sklepie czy w chłodni. Nie ma więc wyjścia. Takie produkty należy przed zakupem dokładnie obejrzeć i ocenić ich przydatność do spożycia.

Jak sprawdzić świeżość mięsa przed zakupem?

Zacznijmy więc od podstaw. Gdy weźmiecie do ręki tackę z kurczakiem, wieprzowiną czy wołowiną, zwróćcie uwagę na jej barwę.

Jeśli termin przydatności do spożycia zbliża się do końca, koniecznie sprawdźcie, czy mięso nie ma nieapetycznych szarych przebarwień – mogą to być pierwsze oznaki psucia. Ponadto, koniecznie należy przyjrzeć się, czy w pudełku nie ma za dużo wilgoci i nadmiaru wody wytrąconej z kawałka mięsa.

Sposób na przetestowanie jakości mięsa na tacce

To jednak nie wszystko. Są dodatkowe sposoby na sprawdzenie jakości i świeżości danego kawałka mięsa. Należy do nich tak zwany „test jednego palca”. O co chodzi? Cała sprawa dotyczy konsystencji, faktury i sprężystości włókien mięsa.

Przed włożeniem kawałka piersi kurczaka do koszyka, naciśnijcie ją delikatnie palcem na wybrzuszeniu. Świeże mięso powinno odkształcić się na chwilkę. Jędrność – to jest słowo klucz, jeśli mówimy o świeżym mięsie.