Smażona ryba
Pixabay
Newsy

Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o jednej ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda

Niemal wszystkie ryby charakteryzują się delikatnym mięsem. Zaraz dowiecie się, jak sprawić, by po wysmażeniu nadal były soczyste.
Hubert Rój
luty 10, 2021

Smażenie ryby to tylko jeden z możliwych wariantów obróbki termicznej ryby. Oprócz tego pozostaje wam do wyboru także popularne pieczenie i gotowanie w wodzie i na parze.

Te dwa ostatnie sposoby są używane znacznie rzadziej. Jednak wydaje się, że to świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskotłuszczowej.

Decyzja o tym, jak daną rybę powinno się przygotowywać, powinna wynikać głównie z tego, jaką rybą dysponujecie. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie ryby powinno się panierować?

Wróćmy do smażenia. Zasadniczo smażenie może odbywać się na dwa główne sposoby. A więc – w panierce i bez panierki.

O tym czy rybę powinno się zapanierować decydują jej właściwości. Warto obtoczyć filety rybne w cieście naleśnikowym wtedy, gdy kupiliście w sklepie rybę chudą

Zobacz także

Do takich zalicza się m.in. solę, dorsza, morszczuka, sandacza, tilapię, mintaja, szczupaka, mirunę, pangę czy leszcza.

Tłuste bez panierki

Panierka lub otoczka z ciasta chroni chude rybie mięso przed wysuszeniem. Jeśli nie macie czasu na zrobienie ciasta naleśnikowego, wystarczy wam tradycyjny zestaw złożony z jajka, mąki i bułki tartej.

Jednak jeżeli przyrządzacie na obiad rybą tłustszą, panierowanie jest zbędne. Tak będzie między innymi w przypadku smażenia łososia, makreli (oczywiście tej jeszcze nieuwędzonej) czy pstrąga tęczowego.

Co zrobić z rybami, które zwyczajowo nie należą ani do grupy ryb tłustych, ani chudych? Wtedy decyzja należy do was i od okazu, który macie w lodówce.

Kiedy wasz karp czy pstrąg wykazuje znamiona posiadania dużej ilości tłuszczu, lepiej odpuśćcie sobie jego panierowanie.

Kiedy solić?

Niezależnie od tego, czy panierujecie swoją rybę, czy też smażycie ją bez tego rodzaju dodatków, koniecznie musicie stosować się do kilku podstawowych zasad.

By nie wysuszyć ryby podczas smażenia, pamiętajcie o tym, by nie solić jej za wcześnie. Wystarczy, że posypiecie rybę solą chwilę przed smażeniem.

Samo smażenie powinno być przeprowadzane na dobrze rozgrzanej patelni w stosunkowo niedużej ilości tłuszczu.

Najpierw ze strony skórki

Konieczne jest ustawienie pod patelnią odpowiednio dużego ognia. Smażenie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze.

Dlaczego? Dzięki temu powierzchnia ryby stanie się nieco twardsza i wytworzy pewnego rodzaju skorupkę, która pozwoli na zachowanie soczystości wnętrzu fileta.

Kiedy ryba zacznie „łapać” z zewnątrz ładny kolor, wtedy będziecie mogli delikatnie zmniejszyć poziom gazu.

Jeśli smażycie kawałki ryby ze skórką, warto zacząć jej smażenie, kładąc fileta właśnie tą najpierw częścią na patelnię.

Komentarze
twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy Popełnisz ten jeden błąd i zepsujesz wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka
Przygotowujesz w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to twój pierwszy raz, wystrzegaj się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta! Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy: Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem. Uważaj na ten błąd! Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść. Dlaczego karp się nie udaje? Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W...

Przeczytaj
smażona ryba rozpada się
anulkadh/Gotujmy.pl
Newsy Jak idealnie usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Znamy wspaniały sposób
Święta za pasem i niedługo będzie trzeba smażyć karpia! Co zrobić, jeśli filety się rozpadają? Mamy na to sposób!
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie! Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia? Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę. Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie. Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki. Jak smażyć ryby? Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach: Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte. Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu. Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki. Sposób na rozpadającą się rybę Niezawodną...

Przeczytaj
karp jaki tłuszcz
Gotujmy.pl
Newsy Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzesz inny a zrujnujesz jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na oliwie z oliwek, margarynie ani maśle!   A jakie są wasze sposoby...

Przeczytaj
zapach smażonej ryby
Adobe Stock
Newsy Genialnie prosty sposób, aby pozbyć się z mieszkania zapachu smażonej ryby
Choć większość Polaków uwielbia rybę, mało kto przepada za jej zapachem. Zarówno świeża, smażona jak i gotowana wydziela bardzo intensywną woń. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by się jej pozbyć. Problem pomoże rozwiązać między innymi dodatek imbiru!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Choć tradycyjnie na wigilijnym stole powinien pojawić się śledź i karp, tego dnia wielu z was zapewne serwuje również inne rodzaje ryb. To co łączy je wszystkie to z pewnością nieprzyjemny zapach. Aby nie przesiąkły nim ubrania waszych gości powinniście wiedzieć, jak się go pozbyć.  Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się przyrządzać rybę na patelni z pewnością poczuliście, że mieszkanie nie pachnie potem najlepiej. Unosząca się przez wiele godzin woń jest intensywna, nieprzyjemna i drażniąca. Na nic zdaje się otwarcie okien. Koniecznie pomyślcie o tym jeszcze zanim wrzucicie karpia na olej! Przed smażeniem Zaradzić problemowi można już na początkowym etapie przygotowania dania. Jeśli chcecie mieć gwarancję, że mieszkanie nie przesiąknie zapachem ryby dodajcie do panierki prawdziwego, tartego parmezanu. Składnik, oprócz tego, że wzbogaci smak dania, to dodatkowo zmniejszy intensywność zapachu. Możecie też spróbować natrzeć rybę sokiem z cytryny, a do jej wnętrza wsunąć kilka cienkich plasterków cytrusa. Nie martwcie się o smak, ryby kochają cytrynę! Ten trik powinien przynieść pożądane efekty. Podczas smażenia Kiedy wasze ryby znajdą się już na patelni możecie do nich dodać pół łyżeczki mielonego imbiru lub kilka malutkich kawałków świeżego . Roślina pomoże wam rozprawić się z problemem intensywnego zapachu, a dodatkowo sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Uważajcie jednak, by nie przesadzić z ilością, imbir jest bardzo ostry! Pamiętajcie również, żeby kontrolować temperaturę smażenia . Zbyt mocno rozgrzany tłuszcz to jeden z winowajców brzydkiego zapachu w mieszkaniu. Olej nie może być oczywiście zimny. Postarajcie się trafić w punkt. Niższa temperatura posłuży również waszemu zdrowiu. Ostatnim sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego...

Przeczytaj