Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to dla wielu loteria. Czasami za zimne na dole, czasami zbyt gorące po bokach – dzisiaj podpowiemy wam, jak uniknąć takich wpadek.
Niezależnie od tego czy podgrzewacie kotleta schabowego z ziemniakami, czy też talerz spaghetti bolognese, podczas odgrzewania jedzenia należy stosować się do tych samych wytycznych. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nawet po paru minutach odgrzewania, wasz „schaboszczak” będzie ciepły tylko z jednej strony, a ziemniaki będą wciąż zimne jak lód!
Dlaczego nie można podgrzewać w mikrofalówce plastikowych naczyń i folii?
Niektórzy próbują eksperymentów z przykrywaniem talerza z jedzeniem folią aluminiową czy też plastikową pokrywką.
Tego typu praktyki musimy wam stanowczo odradzić. Podgrzewanie do wysokich temperatur plastiku i innych tworzyw sztucznych może być groźne dla zdrowia.
Zobacz także:
Wszystko za sprawą mikrocząsteczek plastiku, które mogą wyodrębnić się z naczynia lub folii w czasie nagrzewania i przeniknąć do pożywienia.
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofalówce?
Zamiast tego, postępujcie z jedzeniem w następujący sposób.
- Przygotujcie porcję jedzenia do odgrzania – nie polecamy odgrzewania jedzenia w mikrofalówce od razu dla całej rodziny – duże ilości pożywienia nie odgrzeją się równomiernie w żaden sposób.
- Przygotujcie sporych rozmiarów płaski talerz i wyłóżcie na jego powierzchni jedzenie.
- Przestrzeń pośrodku talerza powinna pozostać pusta.
- Jedzenie powinno przypominać na talerzu coś w rodzaju pierścienia.
- Dzięki temu patentowi, ciepło podczas nagrzewania jedzenia mikrofalami będzie rozprowadzało się równomiernie po całym daniu.
- Wstawcie jedzenie do mikrofalówki na ok. 3-4 minuty na dużej mocy kuchenki. Czas grzania zależy od tego, jaki posiłek odgrzewacie i jak dużo nałożyliście go na talerz
Czytaj także: