Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy

Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?

Rabarbar nie należy do warzyw, które długo zachowują świeżość. Czasem więc trzeba mu nieco pomóc poprzez odpowiednie przechowywanie.

Sezon na rabarbar trwa przez wiosnę i lato, dlatego warto z niego skorzystać, tworząc różne dania, np. ciasto ucierane z rabarbarem czy rabarbarowo-truskawkowe smoothie. Warzywo to sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Rabarbar jest także pełen składników odżywczych i powinni po niego sięgać wszyscy, niezależnie od wieku czy problemów zdrowotnych. Jeśli jednak nie zamierzacie go od razu po zakupie wykorzystać w waszych ulubionych potrawach, sprawdźcie, jak najlepiej przechowywać rabarbar, by dłużej był świeży.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość rabarbaru?

Rabarbar może szybko więdnąć, tracić jędrność, a także smak, dlatego warto zastosować kilka trików, które przedłużą jego żywotność. z truskawek i rabarbaru, rabarbar pod kruszonką czy duszoną wątróbkę z rabarbarem

Zobacz także
Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser

Chia z rabarbarem i truskawkami. Przepis na niesamowicie zdrowy deser

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka

Znacie racuchy z rabarbarem? Dodajcie tego składnika, a wyjdą lekkie jak chmurka

Pamiętajcie o tym, aby zaraz po powrocie do domu włożyć rabarbar do lodówki. Zanim to zrobicie, zawińcie go w zwilżone ręczniki papierowe albo delikatnie wilgotną ściereczkę. To przedłuży świeżość warzywa nawet do 3 dni – zachowa ono swoją strukturę i smak.

Rabarbar absolutnie nie powinien być przechowywany „luzem”: na blacie, w misce ani w szafce, zwłaszcza w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Nie powinien też być wkładany do wazonu z wodą, jak sądzą niektórzy. Może być jednak zamrożony i wykorzystany nawet kilka miesięcy po sezonie. Najpierw jednak trzeba go odpowiednio przygotować, sprawdźcie więc, jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar.

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar bogaty jest w:

  • Witaminę A
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Potas
  • Kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę)
  • Sód
  • Żelazo
  • Wapń

Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny (zaledwie 21 kcal w 100 g), dlatego jest wskazany dla osób na diecie redukcyjnej. Zawiera wiele antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek i cofają negatywny wpływ czynników środowiskowych takich jak stres, smog, nieodpowiednia higiena życia. Rabarbar może także działać antyalergicznie, przeciwzapalnie, a także obniżać poziom cukru. 

Źródło: poradnikzdrowie.pl, shareinfo.pl, Radio Zet

Czytaj też:

Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Pixabay
Newsy
Rabarbar to owoc czy warzywo? A może żadne z powyższych? To nie takie oczywiste
Zastanawialiście się kiedyś nad tym? Mamy odpowiedź!

Rabarbar to popularna roślina sezonowa, którą możecie dostać w marketach, na ryneczkach, a może nawet samodzielnie hodujecie go na własnej działce. Rabarbar jest bardzo kwaśny, ale po lekkim posłodzeniu dobrze komponuje się z mięsami , smakuje wybitnie pod kruszonką i jest naprawdę smaczny w galaretce . Z rabarbaru można robić też lody i kompot. Rabarbar – warzywo czy owoc? Sezon na rabarbar w pełni. Może przy tej okazji zastanawialiście się kiedyś czy to warzywo czy owoc? Kulturowo przyjęło się, że rośliny spożywane na słodko, w deserach lub z dodatkiem cukru to owoce, a te podawane częściej w wytrawnej wersji, to warzywa. Tymczasem to nie jest poprawna klasyfikacja. Tak naprawdę owocem jest nawet… pomidor. Do jakiej grupy zaliczyć zatem rabarbar? Niby je się go na słodko, ale z drugiej strony przecież rabarbar wcale nie ma pestek, które są zazwyczaj w owocach? Okazuje się, ze rabarbar to warzywo. Inaczej rabarbar nazywa się rzewieniem. Najczęściej jada się jego łodygi. Liście i korzenie rabarbaru mogą być trujące . Czerwone łodygi rabarbaru są kwaśne i cierpkie, ale też lekko słodkie. Im bardziej intensywny kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. Mimo to, żeby wykorzystać go w kuchni najczęściej się go dosładza i dusi, lub piecze z dodatkiem cukru albo miodu. Właściwości odżywcze rabarbaru Rabarbar jest bardzo zdrowy, chociaż niektóre osoby powinny uważać i nie przesadzać z jego ilością z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego . W rabarbarze znajdziecie: Zdrowe kwasy organiczne: kwas cytrynowy i jabłkowy Minerały: potas, magnez, żelazo i trochę jodu Witaminę A (najwięcej mają mocno dojrzałe łodygi) Witaminę c Witaminę E Kwas foliowy Błonnik regulujący pracę jelit Włączcie rabarbar do swojej diety w różnych formach, a poprawicie jej...

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Pixabay
Newsy
Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek
Rabarbar jest niezwykle zdrowy – pod warunkiem, że nie zjadacie go w całości! Na jaką część tego warzywa trzeba uważać?

Rabarbar dostępny jest tylko wiosną i latem, dlatego musicie się spieszyć, jeśli chcecie się nim nacieszyć. Jego słodko-cierpki smak wykorzystywany jest do gotowania kompotów, dżemów, a także przygotowywania wymyślnych wypieków. Bądźcie jednak uważni – rabarbar zjedzony w całości, może mieć tragiczne skutki dla zdrowia! Rabarbar – właściwości i składniki odżywcze Chociaż w Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, w Stanach Zjednoczonych roślina ta sklasyfikowana jest jako owoc. Przez wiele osób rabarbar często uważany jest właśnie za owoc z racji na swoje zastosowanie w słodkich wypiekach i potrawach. Rabarbar zawiera bardzo wiele składników korzystnych dla zdrowia: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy Magnez Sód Wapń Błonnik Jest on także bogaty w antyoksydanty i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu poleca się go osobom zmagającym się wysokim cukrem. Rabarbar to bardzo niskokaloryczne warzywo -  w 100 g zawiera jedynie 21 kalorii. Która część rabarbaru jest trująca? Kupując rabarbar w sklepie, najczęściej znajdziecie wyłącznie jego łodygi. Jeśli jednak hodujecie rabarbar sami lub kupujecie go prosto od rolnika, pod żadnym pozorem nie jedzcie jego liści! Chociaż wydawałoby się, że wszystkie warzywa wyhodowane we własnym ogrodzie, nie mają prawa być trujące – liście rabarbaru zawierają naprawdę szkodliwe toksyny, które mogą spowodować problemy z oddychaniem, drgawki, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Należy pilnować, aby do tego warzywa nie miały dostępu dzieci, które mogą sięgnąć po trujący liść i wziąć go do buzi. Nigdy nie podawajcie liści rabarbaru także domowym zwierzętom (np. gryzoniom) i osłaniajcie rosnący rabarbar w ogrodzie przed psami czy kotami,...

Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Lubicie tradycyjne, rodzinne obiady? Ich nieodłączną częścią są gotowane przez panie domu słodkie kompoty. Wykorzystajcie sezon na rabarbar i przygotujcie z niego pyszny, lekko kwaśnawy napój.

Kompot z rabarbaru to jeden z symboli wiosennych i letnich obiadów na wsi. Dawniej był szczególnie popularny jako napój podawany do treściwego obiadu, złożonego na przykład z młodych ziemniaków, zielonej sałaty ze śmietaną i kotletów mielonych. Przyznamy się wam w zupełnej szczerości, że po takiej wyliczance momentalnie zrobiliśmy się bardzo głodni… Wy też? Cóż, nie pozostaje więc nic innego, jak zaopatrzyć się w świeży rabarbar i zaraz przystępować do gotowania. Przygotowanie takiego kompotu jest proste jak drut! Przepis na kompot z rabarbaru Składniki: Ok. 1 kg świeżego rabarbaru 3 l wody Ok. szklanka cukru Przygotowanie: Rabarbar umyjcie i pokrójcie go na małe kawałki. Przełóżcie rabarbar do garnka i wsypcie do niego cukier. Zalejcie wodą i wstawcie garnek na gaz. Kiedy rabarbar zacznie się gotować, przegotujcie go jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 min, by zdążył oddać swój smak. Nie przedłużajcie gotowania rabarbarowego kompotu w nieskończoność – po dłuższym gotowaniu szczególnie młody rabarbar zaczyna się rozpadać na nieapetyczne kawałeczki. Przelejcie do dzbanka, ochłódźcie i podawajcie do obiadu. Smacznego! Wpadliście już w rabarbarowy szał? Nie zapominajcie jednak, że sezon na to warzywo nie trwa wiecznie. Zaczyna się z końcem kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lata. W tym czasie rabarbar zaczyna zawierać dużo niebezpiecznych dla zdrowia związków, zwłaszcza po przyjęciu ich w większych ilościach . Przed przystąpieniem do gotowania kompotu, pieczenia ciasta czy gotowania innej potrawy na bazie rabarbaru, trzeba także dokładnie oczyszczać jego łodygi z liści, które zawierają całe mnóstwo niebezpiecznych toksyn, takich jak np. kwas szczawiowy. Czytaj także:...

Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
AdobeStock
Newsy
Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? Ten krok jest niezbędny
Jeśli przepadacie za ciastem z rabarbarem, wykorzystajcie ten trik – wówczas kruche ciasto z tym składnikiem wychodzi jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z rabarbarem to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jaką można przyrządzić wiosną. Przygotowanie rabarbaru nieco się różni w zależności od tego, jakie ciasto wybierzecie. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem! Jak przygotować rabarbar do kruchego ciasta? W przypadku ciast drożdżowych rabarbar wystarczy umyć, pokroić i wysypać na przygotowane w blaszce ciasto. Gdy chcecie jednak przygotować kruche ciasto , warto przyrządzić rabarbar nieco inaczej i go… usmażyć! Kawałki rabarbaru należy po prostu przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej. Dzięki temu powstanie słodka masa przypominająca nieco kisiel, która doskonale będzie pasować do kruchego spodu i kruszonki . Przepis na ciasto kruche ze smażonym rabarbarem Do przygotowania ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 350 g mąki 180 g masła Pół szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka Szczypta soli Masa z rabarbarem: Pół kilograma świeżego rabarbaru Ok. 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, dodajcie zimne masło, szczyptę soli oraz trzy żółtka. Wszystkie składniki połączcie szybkimi ruchami (można użyć w tym celu noża) i zagniećcie. Gotowe ciasto owińcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na 1-2 godziny, by się schłodziło. Świeży rabarbar umyjcie, pokrójcie na kawałki. Roztopcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie rabarbar oraz 5 łyżek cukru. Podsmażajcie na średnim ogniu przez kilka minut, a na koniec wsypcie łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszajcie cały czas na małym ogniu tak długo, aż sok zgęstnieje i zacznie przypominać kisiel. Odstawcie do ostygnięcia. Wyjmijcie...