Zupa pomidorowa, szakszuka czy sos pomidorowy do makaronu, to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Należy ono do najpopularniejszych oraz najczęściej wykorzystywanych składników na co dzień w kuchni, a zwłaszcza w drugiej części lata. Wiele osób wprost uwielbia je w prostej wersji z odrobiną soli. Zanim przejdziemy do naszych wskazówek na temat tego, jak przechowywać pomidory, zastanówmy się chwilę nad ich coraz większą rolą w naszej codziennej kuchni.
Wszechstronne pomidory w kuchni
Pomidory zachwycają swoim smakiem, kolorem oraz szeroką możliwością wykorzystania w kuchni. Można z nich przyrządzić wiele dań, ale również mogą stanowić do nich dodatek. Najpopularniejszą formą użycia pomidorów jest przede wszystkim postać tradycyjnych plastrów na kanapce. Poza tym można przygotować z ich udziałem wiele wykwintnych dań, takich jak:
- zupa krem z pomidorów,
- faszerowane pomidory,
- sos arabbiata,
- spaghetti,
- sałatka caprese,
- szakszuka,
- sos do pizzy,
- czy klasyczna polska zupa pomidorowa.
Rodzaje pomidorów na rynku
Pomidor ma wiele odmian, a każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Można rozróżnić je na podstawie smaku, koloru czy kształtu. Wszystkie są wartościowe, a także pyszne. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od indywidualnych preferencji, a także jego wykorzystania. Na rynku w sprzedaży można wyróżnić takie odmiany pomidorów jak:
- koktajlowe- idealne do sałatek bądź w formie przekąski,
- daktylowe- dobrze sprawdzają się do przygotowywania sosów oraz do marynowania,
- podłużne (śliwkowe, rzymskie)- świetnie nadają się do obróbki termicznej, najczęściej przygotowuje się z nich keczup, sosy, zupy lub odkłada na suszenie,
- bawole serca - jedne ze smaczniejszych pomidorów, najlepiej smakują na surowo jako dodatek do kanapek bądź sałatek,
- malinowe - najbardziej pożądane przez konsumentów, świetnie sprawdzają się na przetwory lub na surowo jako dodatek.
Odpowiednie przechowywanie pomidorów
O tym, że odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych przedłuża ich świeżość, wiadomo nie od dziś. Jednak często pojawia się pytanie, jak właściwie zadbać o pomidory. To często jest kwestią sporną, gdyż właściwie każdy robi to odrobinę inaczej. Jedni trzymają je bezpośrednio na blacie w kuchni, drudzy w lodówce, a inni trzymają je w plastikowej reklamówce. Niestety, jak się okazuje nie wszystkie sposoby pomidorom "pasują". Z grubsza rzecz ujmując, kwestia przechowywania zależy od poziomu ich dojrzałości. Jeśli są dojrzałe, powinny być przechowywane w lodówce, ale nie dłużej niż 3-5 dni. W innym przypadku będą się szybko psuć. Chłód chroni je przed muszkami owocówkami, a także spowalnia enzymy przejrzenia warzyw. Niezbyt dojrzałe pomidory można trzymać na parapecie, wówczas szybciej dojrzeją. Zdecydowanie nie należy ich trzymać w foliowych torebkach, gdyż szkodliwe substancje mogą wpłynąć na jakość produktu.