rosół
AdobeStock
Newsy

Jak pozbyć się oczek w rosole? Spróbuj tego sposobu, a twoja zupa będzie idealnie klarowna

Rosół to kochana przez wszystkich Polaków zupa. Smaczna, pożywna, a przede wszystkim rozgrzewająca. Jak łatwo sprawić, by była do tego piękna i przejrzysta?
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Niedziela, leniwe godziny w okolicach południa. W większości domów nad Wisłą unosi się aromatyczny zapach rosołu.

Każda pani domu ma swoją własną recepturę gotowania tej zupy. Jedne używają różnych rodzajów mięs, inne gotują skromny wywar na podudziu, żeberku czy nawet na kościach z małą ilością mięsa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rosół rosołowi nierówny

Niektóre gospodynie mają swoje specjalne mieszanki ziół, którymi doprawiają swój rosół – lista jest dość długa, od pietruszki, przez lubczyk, aż po bardziej wyszukane rośliny, takie jak choćby bluszczyk kurdybanek.

Są domy, w których dodanie do rosołu kostki rosołowej nie jest wcale zbrodnią. I rzeczywiście jeżeli użyjemy ją z głową, nasza zupa wcale nie straci na oryginalnym smaku i aromacie.

Wszędzie jednak rosół gotuje się długo i powoli, na małym ogniu. W ten sposób otrzymuje się najgłębszy smak. I wszyscy musimy się zmagać z kwestią tzw. szumów i ich wyławianiem.

Rosół dietetyczny

Nasz przepyszny wywar podawany z makaronem (najlepiej jajecznym i domowym) ma właściwości rozgrzewające. Stąd często podaje się go osobom chorym.

Rosół to także lekkie danie w sam raz dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Co zrobić więc, by w naszej zupie pływało nieco mniej tłustych oczek?

Jest na to kilka trików. Wśród nich takie, które pewnie nigdy nie przyszłyby wam do głowy. Spójrzcie tylko na tę krótką listę:

  • Kostki lodu zawinięte w ścierkę
    Wystarczy zawinąć lód w materiał i zanurzyć go w rosole. Rosołowe oczka z tłuszczu w mig zaczną przyczepiać się do chłodnego materiału.
    Uważajcie tylko, by nie rozpuścić w zupie za dużo lodu i nie rozrzedzić waszego wywaru!
  • Białko jajka
    Należy rozbić jajo, oddzielić białko od żółtka i wlać do gotującej się zupy. Jajo wchłonie sporo niechcianego tłuszczu, a po ścięciu będzie łatwe do „wyłowienia” z rosołu.
  • Zdejmowanie tłuszczu z zimnej zupy
    Ten sposób jest prosty, ale działa tylko po wystygnięciu naszego rosołu. „Oczka” wypłyną na wierzch dopiero, gdy rosół będzie zimny – wtedy usuniemy je bez problemu.
  • Ręczniki papierowe
    To dość kontrowersyjna metoda, ale może zadziałać. Na chwilę wkładamy na powierzchnie gotującej się zupy papierowy ręcznik, który „zbierze” nieco tłuszczu – uważajmy by nie przesadzić z zanurzaniem papieru w zupie.
Komentarze
Zupa piwna
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy Chcesz zaskoczyć domowników? Zrób na obiad zupę z piwa
Trudno zadziwić bliskich klasycznym obiadem. Na przepisach, które znamy wszyscy, nie kończy się jednak świat. Podpowiadamy jeden z ciekawszych!
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Piwo do obiadu nie dziwi. A zupa piwna? Tak, to możliwe. Jeśli chcecie się zdecydować na mało standardowy posiłek, zaserwujcie swoim domownikom coś pysznego i jednocześnie nieoczywistego. Piwo - najczęściej spożywany napój alkoholowy Piwo nie ma sobie równych jeśli chodzi o popularność. T o najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem chęci sięgania po niego. Wyprzedza je tylko woda i herbata. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej. Brzeczka to nic innego jak wyciąg ze słodu browarnego z dodatkiem chmielu i innych surowców. Charakterystycznymi cechami piwa są substancje pochodzenia zbożowego, aromat i goryczka chmielowa, alkohol oraz dwutlenek węgla. Najpopularniejsze piwa, jasne lagery, zawierają przeciętnie ponad 90% wody i ok. 5% alkoholu objętościowo, ale wartości te mogą odbiegać w zależności od stylu piwa. Drożdże piwne w procesie fermentacji pozwalają uzyskać nawet do kilkunastu procent objętości alkoholu. Browar i zdrowie mają ze sobą wiele wspólnego Regularne spożycie piwa pozytywnie wpływa na tkankę kostną i może być sposobem na zapobieganie osteoporozie. Niskoprocentowe piwo w niewielkich ilościach może być także zalecane przez lekarzy w celu leczenia schorzeń przewodu moczowego, w stanach przed i pooperacyjnych pęcherzyka żółciowego. Zupa piwna Nasze babcie wykorzystywały browar w jeszcze innym celu, myły nim głowę. Wyciąg z chmielu bogaty w olejki eteryczne, flawonoidy i garbniki działa na włosy wzmacniająco i zmniejsza ryzyko przetłuszczania. Choć to nie jedyne, sprytne zastosowanie piwa!  Jest ono przede wszystkim produktem spożywczym. Zupa piwna z serem to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w chłodne, zimowe  dni. Sam alkohol w nim zawarty też nie powinien...

Przeczytaj
zupa grzybowa przepis Magda Gessler
Adobe Stock
Newsy Grzybowa z zaskakującym składnikiem od Magdy Gessler. Nadaje zupie wyjątkowo wyśmienity smak
Zupa grzybowa to podstawa każdej wigilijnej kolacji. Z racji, że na co dzień jada się ją naprawdę rzadko, przyrządzona na święta musi smakować wybornie. Ta z dodatkiem wódki, według przepisu Magdy Gessler, z pewnością cię zachwyci!
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Mówi się, że ilu kucharzy, tyle pomysłów na danie. Nie inaczej jest w przypadku zupy grzybowej. Gwiazda Kuchennych Rewolucji poleca przyrządzić ją z odrobiną wódki. Ta sprawi, że wywar będzie o wiele bardziej klarowny i smaczny. Przepis na zupę grzybową z wódką Będziesz potrzebować 30 sztuk suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 średnie cebule 2 pory 1 pęczek selera naciowego 1 pęczek kopru 6 pietruszek 2 selery Sok z połowy cytryny Śmietana 36 proc. Wódka Masło Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec Przygotowanie Grzyby umieść w niewielkiej miseczce, zalej wodą i dostaw do namoczenia na ok. 3 godziny. Selery obierz i pokrój w kostkę. 2 z 3 przygotowanych cebul obierz i przekrój na pół. Z kolei pietruszki i pora tylko obierz. Wszystkie warzywa umieść w dużym, ok. 6 litrowym garnku.  Całość zalej wodą do ¾ wysokości garnka, dodaj przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec i zagotuj. Po kilku minutach gotowania do wywaru dodaj namoczone wcześniej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ostatnią cebulę obierz, pokrój w pióra i zeszklij na gorącym maśle. Tak przygotowaną cebulę dodaj do powstającej zupy grzybowej. W garnku umieść również pęczek kopru i seler naciowy. Całość zamieszaj i gotuj pod pokrywką przez ok. 1 godzinę, na wolnym ogniu. Po upływie tego czasu przelej zupę przez sitko. W wywarze zostaw tylko grzyby. Do zupy dodaj ok. 20 ml wódki, łyżkę zimnego masła oraz sok z połowy cytryny. Całość zamieszaj. Gotowe! Tak przygotowana zupa grzybowa najlepiej smakuje z łazankami. Dla tych, którzy obawiają się jej wyrazistego smaku zaleca się również dodanie śmietany.

Przeczytaj
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj