Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne
AdobeStock
Newsy

Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Te domowe sposoby są niezawodne

Nieproszeni goście z ogrodu buszują w waszej kuchni? Poznajcie naturalne sposoby na mrówki w domu.

Gdy dni i noce są ciepłe, okna są otwarte cały czas. Niestety, często jest to zachęta dla niechcianych gości do odwiedzin w waszym domu i mieszkaniu! Osy chętnie zrobią sobie gniazdo na balkonie, a pająki będą szukały cichych i rzadko sprzątanych kątów w domu. Z tymi insektami można sobie jednak stosunkowo łatwo poradzić. Dużo trudniejszym przeciwnikiem są mrówki, które zwabione zapachem jedzenia mogą zechcieć się do was wprowadzić. Jak pozbyć się mrówek z kuchni naturalnymi sposobami? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Woda z czosnkiem na mrówki

Czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy, choć jego zapach nie wszystkim odpowiada. Nie cierpią go również mrówki! Można wykorzystać tę wiedzę przeciwko tym uciążliwym owadom i sporządzić miksturę z czosnku. Należy rozgnieść kilka ząbków czosnku, włożyć do słoika, zalać wodą i odstawić na dobę. Po tym czasie przelejcie wodę z czosnkiem do garnka i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Po ostudzeniu przelejcie do butelki ze spryskiwaczem i opryskajcie miejsca, w których pojawiają się mrówki.

Ryż na mrówki

Sposób dla cierpliwych, choć podobno bardzo skuteczny. Wysypcie ziarenka ryżu na ścieżce, którą poruszają się mrówki. Zabiorą one ryż do mrowiska, gdzie ziarenka zaczną się psuć i fermentować – pleśń, która na nich powstanie, jest dla mrówek trująca!

Pieprz czarny na mrówki

Podobnie jak w przypadku czosnku, mrówki nie przepadają również za pieprzem – szczególnie świeżym i bardzo aromatycznym! Rozgniećcie kilka ziaren czarnego pieprzu i wymieszajcie je z wodą. Wlejcie do butelki ze spryskiwaczem i popryskajcie wszędzie tam, gdzie pojawiają się mrówki.

Sok z cytryny na mrówki

Mrówki nie przepadają za kwasem, dlatego sok z cytryny jest dość skuteczną bronią w walce z nimi. Należy wycisnąć sok z jednej cytryny i wymieszać go z jedną szklanką wody. Taką miksturą popryskajcie ścieżki mrówek i wszystkie miejsca, w których te owady się pojawiają. Pamiętać należy, że sok z cytryny ma stosunkowo krótki czas działania, dlatego „oprysk domowy” powinno się wykonywać codziennie. Zamiast soku z cytryny, możecie także użyć octu.

Skórka z pomarańczy na mrówki

Dla nas skórka z pomarańczy pachnie cudownie. W okresie świątecznym wiele osób chętnie wiesza na kaloryferach skórkę pomarańczy z goździkami, by w całym domu unosił się przyjemny zapach cytrusów. Ale to, co dla nas pięknie pachnie, dla mrówek jest bardzo toksyczne! Potnijcie skórkę z pomarańczy na małe kawałki lub zetrzyjcie ją na tarce i powykładajcie wszędzie tam, gdzie pojawiają się mrówki. Powinny one zanieść skórkę do mrowiska co sprawi, że zatruje ona całe gniazdo.

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy
SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...

Chrupiący kurczak
Gotujmy.pl
Newsy
Zdradzamy sekret na chrupiącego kurczaka. Najlepsza marynata do mięs
Marynowanie to konserwowanie nie tylko przy użyciu octu. Same marynaty mają niewielką wartość odżywczą, ale ogromne walory smakowe! Zapraszamy po przepis na jedną z lepszych.

Marynować można różnego rodzaju mięso, jednak leżakowanie w przyprawach najbardziej lubi drób. To najpopularniejsze mięso na świecie. Marynata, którą chcemy wam zdradzić, jest uniwersalna i bardzo prosta do zrobienia.  Marynata do drobiu Nadaje się do całego drobiu, skrzydełek, udek i pałek z kurczaka . Dzięki niej wasz przyrządzony w domu kurczak będzie soczysty i chrupiący. Wystarczy kwadrans, żeby ją przygotować, a potrzebne produkty macie najprawdopodobniej w lodówce! Składniki marynaty: 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 2 płaskie łyżki musztardy np. delikatesowej 5 średnich ząbków czosnku 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu lub np. syropu klonowego garść posiekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki Kalorie w marynacie Kaloryczność marynaty to około 500 kalorii, a jej pojemność to średniej wielkości szklanka (250 ml). Proporcja ze składników wyżej starczy do obłożenia całego kurczaka lub też do 1,5 kilograma piersi, udek, pałek, czy skrzydełek z kurczaka.  Jak zrobić marynatę do kurczaka? Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę bezpośrednio do miseczki. Wyciskamy również cztery łyżki soku z cytryny lub limonki. Jeśli zamienicie mięso na kaczkę lub indyka, równie dobrze sprawdzi się kilka łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Przygotowujemy po płaskiej łyżce słodkiej papryki oraz soli. Do tego jeszcze po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki. Siekamy drobno pół gałązki świeżego rozmarynu. Zamiast rozmarynu można użyć oregano lub tymianku.  Do miseczki z sokiem z cytryny i czosnkiem wrzucamy wszystkie...

pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy
Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku
Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac! Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru. Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki: Do nadzienia: 1 torebka ryżu Bakalie 1 jabłko winne 3 łyżki masła Mielony cynamon Mielone goździki Sól Pieprz Do marynaty: Pół szklanki soku z pomarańczy Pół szklanki miodu 1 łyżeczka imbiru 1 ząbek czosnku Do sosu: 1 duża pomarańcza Pół szklanki bulionu drobiowego Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 goździk Sól Pieprz Przygotowanie W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i...