jak wybierać jajka w sklepie
Adobe Stock
Newsy

Jak kupować jajka? Ten szczegół powinien zwrócić waszą uwagę

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Polacy ruszą więc do sklepów i na targowiska po całe wytłaczanki jajek. Jak wybrać dla siebie najlepsze?

Jajka faszerowane, pisanki, kraszanki, czy też zwykłe jajka do dzielenia się z bliskimi podczas niedzielnego świątecznego śniadania…

To nie wszystkie zastosowanie jajek w czasie Wielkanocy. Oprócz tego jajka sa na liście składników całej masy wielkanocnych potraw.

Babki, ciasta, mazurki, serniki – niemalże nic ze świątecznego menu nie obędzie się bez dodatku jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różnią się dostępne w sprzedaży jajka?

Jakie jajka wybrać na świąteczny stół i do przygotowania świątecznych potraw? Postaramy się pomóc wam w tym zakresie.

Zacząć trzeba oczywiście od tego, jakim budżetem się dysponuje. Nie sztuką jest bowiem wybierać tylko i wyłącznie najlepsze jajka od wiejskiego gospodarza do pieczenia ciast.

Wiele polskich gospodyń domowych w pierwszej kolejności nadal musi kierować się tym, co podpowiada stan domowego budżetu.

Postaramy się przybliżyć wam wady i zalety każdego rodzaju jajek, jakie znajdziecie w marketach, a także na bazarach.

Jakie są wady i zalety różnych rodzajów jajek?

Zacznijmy od wspomnianych jajek wiejskich, zwanych fachowo także jajami z chowu ekologicznego.  W sklepach na takich jajkach znajdziecie cyfrę 0.

Zakupione na targu albo w najlepszym wypadku prosto od rolnika są oczywiście najlepszym wyborem.

Marzeniem byłoby jedzenie tylko i wyłącznie jaj od „kur szczęśliwych”, którym obce są antybiotyki, a które żywią się jedynie naturalną żywnością.

To jednak dla większości Polaków pobożne życzenia. Cena takich jajek oscyluje nawet ponad 1 zł za sztukę.

Ponadto sam zakup jaja oznaczonego znacznikiem „wiejskie”, nie daje gwarancji tego, co się kupiło – dobrze jest wiedzieć, od kogo kupuje się jajka i w jaki sposób ten ktoś hoduje swoje nioski.

Kolejnym rodzajem jaj z wysokiej półki, są te znane powszechnie jako jajka od kur z wolnego wybiegu. Te jajka będą oznaczone numerem partii zaczynającym się od „1”.

Jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu „produkowane” są w wielkich fermach, jednak trzeba sobie uczciwie powiedzieć, że warunki w nich panujące są jeszcze całkiem znośne w porównaniu z jajkami oznakowanymi cyferkami „2” i „3”.

Jednak jajka z wolnego wybiegu mimo swojej dość wygórowanej ceny nie dają gwarancji klientom tego, że kury je znoszące nie były karmione złej jakości karmą i antybiotykami.

O półkę niżej znajdują się jaja od kur z chowu ściółkowego (cyfra „2”). Tego rodzaju fermy zaczynają powoli dominować w polskim sektorze jajecznym.

Kury znoszące jajka w tego typu fermach nie mają dla siebie zbyt wiele miejsca, ale mimo wszystko mają nieco więcej swobody, niż te które znoszą jajka w klatkach.

Jakie jajka powinno się wybrać na Wielkanoc?

Jaja od kur z chowu klatkowego, oznakowane cyfrą „3” stanowią najtańszy gatunek dostępnych na rynku jaj.

Mimo stosunkowo najlepszej ceny, nie polecamy częstego ich spożywania. Słabe warunki hodowli niosek przekładają się także na jakość znoszonych jajek.

Jakie jajka więc wybrać na świąteczny stół? Do bezpośredniego spożycia polecamy wybór jak najlepszych jaj – tych z wyższych kategorii gatunkowych i cenowych.

W miarę możliwości zachęcamy także do unikania używania jajek z chowu klatkowego. Nie tylko ze względu na aspekty smakowe, ale także i etyczne.

Ostatecznie wybór polskich konsumentów będzie zdeterminowany przez ekonomię. W przyszłośći ma być jednak trudniej o jajka z chowu klatkowego. Tego rodzaju jajka zostaną wycofane np. z sieci Biedronka do końca 2021 roku.

Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy ten pomysł się przyjmie?
AdobeStock
Newsy
Powstał pierwszy w Polsce jajomat. Czy chcielibyście kupować wiejskie jajka prosto z automatu?
Były już mlekomaty i automaty ze świeżymi wiejskimi warzywami i owocami. Teraz przyszła pora na jajomaty. Co to takiego?

Grupa Producentów Rolnych Suflidowo ruszyła z zupełnie nowym projektem, jakiego jeszcze w Polsce nie było. Umożliwiła sprzedaż jaj w jajomacie w gminie Drużbice. To właśnie w niej prowadzona jest produkcja. Jak skorzystać z takiego jajomatu? Na czym polega obsługa jajomatu? Pamiętacie automaty na mleko i wiejskie warzywa i owoce? Ostatnio pojawił się pomysł, by w ten sam sposób sprzedawać smaczne wiejskie jajka. Jak można je kupić? Obsługa takiego jajomatu jest banalnie prosta. Wystarczy podejść do maszyny, wybrać produkt, który chcemy kupić, a następnie wcisnąć odpowiedni numer skrytki i zapłacić gotówką lub kartą. Jajomat jest czynny przez całą dobę. Mamy do wyboru nie tylko różną ilość jaj, ale także różne rodzaje, w zależności od chowu. Jaja już tam są! Od dziś ruszamy ze sprzedażą jaj w jajomacie! Jak to działa? Wybierasz produkt, wciskasz odpowiedni numer skrytki i płacisz gotówką lub kartą? Bez stania w kolejce, o dowolnej porze, z gwarancją najwyższej jakości! Podoba wam się takie rozwiązanie? Zapraszamy do Teresina! - piszą na Facebooku pomysłodawcy projektu. Czym się różnią poszczególne rodzaje jajek? Wiejskie jajka, kupione na targu lub prosto od rolnika, to najlepszy możliwy wybór. Jajka wiejskie, zwane także jajami z chowu ekologicznego, mają na opakowaniu cyfrę 0. Cena takich jajek wynosi nawet ponad 1 zł za sztukę. Jajka pochodzące z kur z wolnego wybiegu są oznaczone numerem partii zaczynającym się od 1. Jajka te są wprawdzie produkowane w wielkich fermach, ale panują na nich o wiele bardziej znośne warunki niż chociażby w przypadku jaj oznakowanych cyferkami 2 i 3. Cyferką 2 oznacza się jaja z chowu ściółkowego. Kury, które znoszą takie jajka, żyją w fermach, w których nie mają dla siebie zbyt dużo miejsca....

jajka kolor żółtka
AdobeStock
Newsy
Dlaczego niektóre żółtka są ciemne, a inne jasne? Mało kto wie z czego to wynika
Czy kolor żółtka w jajku ma znaczenie? I jak rozpoznać dobre jajka? Sprawdźcie!

Jajka są podstawowym składnikiem wypieków i różnych dań. Niezbędne w kuchni, a do tego zdrowe i smaczne! Czasami jednak zawartość jajek wzbudza wątpliwości. Żółtko w niektórych z nich może być bardzo ciemne albo jasne. Z czego wynika ta różnica w kolorach? Czy wpływa to na smak i właściwości zdrowotne jajek? Prawda może być zaskakująca. Właściwości jajek Kurze jaja to nie tylko składnik ciast, ale przede wszystkim niesamowicie bogate źródło wielu witamin i minerałów! Najważniejsze jest oczywiście białko, którego jajka dostarczają bardzo dużo do ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego wegetarianom zaleca się jedzenie jaj w wysokich ilościach, których białko zastąpi to przyjmowane zwykle z mięsa. Ponadto jajka są źródłem witaminy A, D, K i E oraz witamin z grupy B , a żółtko zawiera luteinę i beta-karoten, które chronią oczy przed wpływem promieniowania słonecznego.   Od czego zależy kolor żółtka? Dziś, w czasach hodowli zwierząt na masową skalę, kolor żółtka w jajkach zależy głównie od paszy, jaką karmiono kury. Znajdują się w niej karotenoidy - naturalne barwniki, które odpowiadają za kolor żółtka. Najwięcej można ich znaleźć w kukurydzy oraz paszach glutenowych. Które żółtko jest zdrowsze – ciemne, czy jasne? Według specjalistów im ciemniejsze żółtko tym więcej witamin i minerałów ono zawiera. Z czego to wynika? Zwykle bardzo ciemne żółtka można znaleźć w jajkach od kur z wolnego chowu. Zwierzęta te karmione są zdrowszymi paszami ekologicznymi , a także mają dostęp do naturalnego dla nich jedzenia, czyli świeżych roślin . W dodatku kury z wolnego wybiegu (jak sama nazwa wskazuje) mogą swobodnie się poruszać, a ruch wpływa na ich zdrowie. Im zdrowsza...

jajka
Adobe Stock
Newsy
Kupujecie takie jajka? Wszyscy myślą, że są bardzo zdrowe, ale to nieprawda
Jaja to jeden z najzdrowszych produktów, są zalecane w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie. Dzięki cennym właściwościom w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Okazuje się, że niektóre typy jajek wcale nie są tak zdrowe, jak myśleliśmy.

Jajecznica, jaja sadzone, na twardo lub miękko, to ulubiony sposób na śniadanie przez wielu Polaków. Ten produkt gości w kuchni zdecydowanie częściej niż można sobie wyobrażać, gdyż jajka są dodawane praktycznie wszędzie. W sprzedaży można spotkać się z kilkoma rodzajami, które uwarunkowane są przez sposób hodowli. Jak się okazuje, najzdrowsze dotąd jaja wcale niekoniecznie są tak wartościowe, jak do tej pory wszyscy sądzili. Co można zrobić z jajek? Jajka kojarzą się głównie ze śniadaniem, gdyż są wówczas serwowane na wiele sposobów. Wybór odpowiedniej obróbki termicznej zależy tylko i wyłącznie od preferencji. Jednak mają one również wiele innych zadań. Jajka są świetnym spoiwem różnych farszy, są uzupełnieniem kotletów mielonych, jako dodatek do panierki do schabowych, a przede wszystkim są jednym z kluczowych składników ciast. Jak widać bez jaj w kuchni ani rusz. Można by rzec, że są obowiązkowym produktem u każdej gospodyni domowej. Przygotowania jakiegoś dania wiąże się z wykorzystaniem jajek. Klasyfikacja jajek - co oznaczają numery? Mimo, iż z zewnątrz wyglądają tak samo bądź podobnie, to jednak dzieli się je według pewnej klasyfikacji. Dzieli się je według hodowli i zarazem pokarmu, jakie spożywają kury. Można wyróżnić cztery typy, jak: 0 - jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w ekologicznym gospodarstwie, nie podaje się im sztucznych antybiotyków, a karmi naturalnym pożywieniem, 1 - jaja z wolnego wybiegu, podobnie jak w chowie ekologicznym, zwierzęta mogą poruszać się dowolnie po terenie, jednak ich żywność nie jest poddana kontroli, przez co mogą być karmione różnego rodzaju paszami ze sztucznymi dodatkami, 2 - jaja z chowu ściółkowego, kury nie wychodzą na zewnątrz, a jedynie poruszają się po...

Biedronka
Adobe Stock
Newsy
Biedronka wycofuje na zawsze popularny produkt - też go kupowaliście?
Jedna z największych sieci spożywczych postanowiła wycofać ze sprzedaży jajka z chowu klatkowego. W ślad za nią pójdą kolejne sklepy. Już niedługo nigdzie ich nie kupicie.

Jajka "trójki" Sprzedaż jaj klatkowych od dawna rodziła duże kontrowersje wśród obrońców zwierząt, którzy uważają, że produkt pozyskiwany jest niehumanitarnie. Bowiem kury zamknięte w klatkach są traktowane jak maszyny do robienia pieniędzy i faszerowane przeróżnymi antybiotykami, co w efekcie powoduje wiele chorób.  Niestety większość Polaków nagminnie kupuje jaja z chowu klatkowego z jednej prostej przyczyny – są najtańsze. W końcu nikt nie lubi przepłacać. I w ten sposób przemysł związany z ich wytwarzaniem nabrał ogromnego rozpędu. Biedronka postanowiła jednak wycofać tak zwane „trójki” ze swoich sklepów. Biedronka wycofuje jaja z chowu klatkowego Od 1 stycznia 2021 roku w warszawskich Biedronkach nie kupicie jajek z chowu klatkowego. Sieć zaznacza, że do końca grudnia produkt zniknie ze sklepów w całej Polsce. Co prawda „trójki” miały zostać wycofane do 2025 roku, jednak decyzja Biedronki sprawiła, że inne popularne sklepy również chcą zrobić to o wiele szybciej niż planowały.  - Całkowite zaprzestanie sprzedaży jaj klatkowych tak naprawdę możliwe jest w Warszawie lub kilku innych największych polskich miastach. Poza metropoliami polscy konsumenci, kupując jaja, wciąż kierują się ceną, a ta jest najniższa w przypadku jaj klatkowych - tłumaczy Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Które jajka są najzdrowsze? Już niedługo w większości polskich sklepów nie kupicie jajek z chowu klatkowego. Będziecie więc zmuszeni sięgnąć po inne, z pewnością droższe rodzaje. Najzdrowsze okazują się te oznaczone numerem 1, czyli z wolnego wybiegu lub numerem 0, czyli z chowu ekologicznego. Możecie też wybierać te oznaczone numerem 2, to znaczy pochodzące z chowu...