Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania! 

Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania?

Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie?

  • Temperatura jajek

Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania.

  • Zimna woda

Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje.

Zobacz także:

  • Sól

Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało!

  • Kwas

Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny.

  • Trik z igłą

Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono sprawia, że jajka pękają w trakcie gotowania. Musicie to zrobić bardzo delikatnie, z użyciem jak najmniejszej i ostrej igły i nakłuć jajko od spodu. Nigdy od góry!

  • Odpowiedni garnek

Zasada jest prosta – im mniej miejsca w garnku, tym bardziej prawdopodobne jest, że jajka popękają. Do gotowania użyjcie dużego garnka, by jajka nie były stłoczone.

  • Moc palnika

Najlepiej jest gotować jajka na małym lub średnim ogniu. Jeżeli moc palnika będzie za wysoka, to jajka na pewno popękają!

Zastosujecie się do tych rad?