Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania?

Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie?

  • Temperatura jajek

Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania.

  • Zimna woda

Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje.

Zobacz także
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

  • Sól

Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało!

  • Kwas

Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny.

  • Trik z igłą

Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono sprawia, że jajka pękają w trakcie gotowania. Musicie to zrobić bardzo delikatnie, z użyciem jak najmniejszej i ostrej igły i nakłuć jajko od spodu. Nigdy od góry!

  • Odpowiedni garnek

Zasada jest prosta – im mniej miejsca w garnku, tym bardziej prawdopodobne jest, że jajka popękają. Do gotowania użyjcie dużego garnka, by jajka nie były stłoczone.

  • Moc palnika

Najlepiej jest gotować jajka na małym lub średnim ogniu. Jeżeli moc palnika będzie za wysoka, to jajka na pewno popękają!

Zastosujecie się do tych rad?

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Genialny trik, by jajka nie pękały podczas gotowania. Dzięki temu będą się też łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi... Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Dlaczego skorupki jajek pękają podczas gotowania? Fachowe gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to sprawnie. Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia i musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Jak uniknąć pękania skorupek jaja podczas gotowania? Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki. Sami przyznajcie, to banalnie proste! Gotowanie i obieranie jajek...

Jajko
Pixabay/Aline Ponce
Newsy
Wypróbujcie ten trik, a skorupka jajek już nigdy nie popęka podczas gotowania
Gotowanie jajek, choć należy do całkiem zwyczajnych i popularnych działań kuchennych, może przysparzać problemów.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jajek. Szczególnie że stale towarzyszą w przyrządzaniu wielu potraw. Jajka to element nie tylko codziennych śniadań, ale i świątecznych biesiad wielkanocnych. Ile jajek można zjeść codziennie? Wokół jajek urosło do tej pory wiele legend. Jedni twierdzą, że jajka wcale nie są takie zdrowe, inni wręcz przeciwnie. Namawiają do regularnego spożywania jajek. Ich ilość ma jednak znacznie. Jakkolwiek świeże by nie były, wystarczy wam 6 sztuk na dobę. Przekroczenie tej liczby może się przyczynić do zwiększenia chorób serca, a nawet wczesnej śmierci. Cholesterol zawarty w jajkach jest bowiem dla organizmu konieczny, ale w nadmiarze, może szkodzić. Warto mieć to na uwadze głównie przez fakt, że z jajek do gotowania korzysta się prawie codziennie. Zawartość cholesterolu w jajkach U osób z problemami z kontrolą stężenia cholesterolu, cukrzycą lub cukrzycą i chorobą serca, rozsądne wydaje się wybieranie białek jajka niż bogatych w cholesterol żółtek czy ograniczenie spożycia żółtek, np. do 3 dobrej jakości jajek w ciągu tygodnia. Pamiętajcie, że pomiary cukru i cholesterolu można kontrolować na wizycie lekarskiej lub przy użyciu dostępnych na rynku urządzeń.  Z czym łączyć jajka  Jajka z dużą ilością pieczywa i bekonu mogą być prawdziwie zabójczym połączeniem. Mimo że wydaje się ono smaczne, zawiera dużo tłuszczu i może obciążyć wasz system trawienny. Najważniejsze, by wiedzieć, w jakim towarzystwie je podawać. Zamiast bekonu sięgnijcie po warzywa i siekane zioła. Pycha! Wartości odżywcze jajek Jajka są bogatym źródłem witaminy A, B2, B5, B12 oraz kwasu foliowego, fosforu, miedzi, selenu i manganu. Zawarte w nich luteina działała korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia dotyczących...

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...