Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania?

Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie?

  • Temperatura jajek

Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania.

  • Zimna woda

Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje.

Zobacz także
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

Jecie takie jajka? Lepiej tego nie róbcie, bo mogą wam zaszkodzić

  • Sól

Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało!

  • Kwas

Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny.

  • Trik z igłą

Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono sprawia, że jajka pękają w trakcie gotowania. Musicie to zrobić bardzo delikatnie, z użyciem jak najmniejszej i ostrej igły i nakłuć jajko od spodu. Nigdy od góry!

  • Odpowiedni garnek

Zasada jest prosta – im mniej miejsca w garnku, tym bardziej prawdopodobne jest, że jajka popękają. Do gotowania użyjcie dużego garnka, by jajka nie były stłoczone.

  • Moc palnika

Najlepiej jest gotować jajka na małym lub średnim ogniu. Jeżeli moc palnika będzie za wysoka, to jajka na pewno popękają!

Zastosujecie się do tych rad?

Jajko
Pixabay/Aline Ponce
Newsy
Wypróbujcie ten trik, a skorupka jajek już nigdy nie popęka podczas gotowania
Gotowanie jajek, choć należy do całkiem zwyczajnych i popularnych działań kuchennych, może przysparzać problemów.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez jajek. Szczególnie że stale towarzyszą w przyrządzaniu wielu potraw. Jajka to element nie tylko codziennych śniadań, ale i świątecznych biesiad wielkanocnych. Ile jajek można zjeść codziennie? Wokół jajek urosło do tej pory wiele legend. Jedni twierdzą, że jajka wcale nie są takie zdrowe, inni wręcz przeciwnie. Namawiają do regularnego spożywania jajek. Ich ilość ma jednak znacznie. Jakkolwiek świeże by nie były, wystarczy wam 6 sztuk na dobę. Przekroczenie tej liczby może się przyczynić do zwiększenia chorób serca, a nawet wczesnej śmierci. Cholesterol zawarty w jajkach jest bowiem dla organizmu konieczny, ale w nadmiarze, może szkodzić. Warto mieć to na uwadze głównie przez fakt, że z jajek do gotowania korzysta się prawie codziennie. Zawartość cholesterolu w jajkach U osób z problemami z kontrolą stężenia cholesterolu, cukrzycą lub cukrzycą i chorobą serca, rozsądne wydaje się wybieranie białek jajka niż bogatych w cholesterol żółtek czy ograniczenie spożycia żółtek, np. do 3 dobrej jakości jajek w ciągu tygodnia. Pamiętajcie, że pomiary cukru i cholesterolu można kontrolować na wizycie lekarskiej lub przy użyciu dostępnych na rynku urządzeń.  Z czym łączyć jajka  Jajka z dużą ilością pieczywa i bekonu mogą być prawdziwie zabójczym połączeniem. Mimo że wydaje się ono smaczne, zawiera dużo tłuszczu i może obciążyć wasz system trawienny. Najważniejsze, by wiedzieć, w jakim towarzystwie je podawać. Zamiast bekonu sięgnijcie po warzywa i siekane zioła. Pycha! Wartości odżywcze jajek Jajka są bogatym źródłem witaminy A, B2, B5, B12 oraz kwasu foliowego, fosforu, miedzi, selenu i manganu. Zawarte w nich luteina działała korzystnie w prewencji zaćmy i zwyrodnienia dotyczących...

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...