Kurczak pieczony w całości
Adobe Stock
Newsy

Jak długo powinno się piec kurczaka? Tę wiedzę posiadają tylko nieliczni

Pieczenie kurczaka w całości wcale nie należy do prostych czynności. Wiedzą o tym doświadczone gospodynie. Wszystko z powodu różnych właściwości piersi i pozostałych części kurczaka.

Pieczony w całości prosiak dawniej był prawdziwym ukoronowaniem dobrego, wiejskiego wesela. Cały indyk to z kolei symbol amerykańskiego święta dziękczynienia.

Także i w polskich domach pieczony w całości drób należy do najbardziej efektownych świątecznych dań. Dawniej piekliśmy gęsi i kaczki, dzisiaj na naszych stołach królują kurczaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Noże w dłoń!

Owszem, delikatne kurze mięso jest smaczne. Ale zwykle łatwiejsze jest jego przygotowanie partiami. Innego czasu pieczenia wymagają bowiem udka, innego skrzydełka, a jeszcze innego krucha pierś.

Cała tajemnica pieczenia kurczaka w całości tkwi w długości pieczenia danej jego części. Pierś z kurczaka „dojdzie” znacznie szybciej niż tłuste udka i skrzydełka. Jak sobie z tym poradzić?

Musimy wyrównać czas przygotowania udek i piersi. Czas więc na patent, którego być może nie jeszcze nie stosowaliście.

Chodzi tutaj o delikatne ponacinanie udek aż do kości ostrym nożem. Zrobienie małych szczelin w mięsie podudzi spowoduje, że ta część kurczaka upiecze się szybciej.

Podczas tego procesu uważajmy, by nie naruszyć skóry na całym kurczaku. Wytopiony tłuszcz ze skórki to esencja smaku kurczaka i delikatny płaszczyk, pod którym piecze się pierś!

W ten właśnie sposób unikniemy przesuszenia piersi kurczaka, która po 2 godzinach pieczenia w średniej  temperaturze zwykle wysycha na tak zwany wiór.

Kilka innych sztuczek

Dzięki ponacinaniu udek, długość pieczenia całego kurczaka uda nam się zredukować do niecałej godziny. Różnica w smaku piersi będzie kolosalna!

Możemy zastosować jeszcze jeden trik, by pierś stała się jeszcze bardziej soczysta. Do środka kurczaka włożyć należy całą cytrynę.

Oprócz przypraw i ziół, pod skórę kurczaka możemy zaaplikować także nieco masła, które wytopi się podczas pieczenia.

Na sam koniec możemy związać naszego kurczaka za nogi i za udka, by piekł się równo w całości.

Jak wspomnieliśmy, przy takich sztuczkach, wystarczy niecała godzina w temperaturze ok. 200-220 st. C i kurczak w całości będzie smakował, jak nigdy!

pieczony kurczak
Flickr
Newsy
Mistrz kuchni zdradził sekret idealnego kurczaka z piekarnika. Wystarczy piec go z dużą ilością 1 składnika. Każdy ma go w domu
Jak pieką kurczaka najzdolniejsi kucharze na świecie? Z odpowiedzią pospieszył Oli Martin, zwycięzca brytyjskiej edycji MasterChefa.

Kurczak w całości pieczony w domowym piekarniku to stały punkt programu w wielu polskich domach. Niestety często zdarza się, że tak przygotowane danie zamiast podziwu domowników, powoduje rozczarowanie. Złota proporcja? Dlaczego? Wszystko przez to, że wysuszony w piekarniku kurczak nie ma nic wspólnego z soczystością w środku i chrupkością na zewnątrz. Wbrew pozorom zwykłe pieczenie kurczaka wcale nie jest dziecinnie łatwym zajęciem. Nie wystarczy bezrefleksyjnie włożyć mięsa do pieca. Nie wystarczy także stara maksyma, mówiąca o tym, że 1 kg mięsa drobiowego powinno się piec w piekarniku przez 60 min. Taka proporcja oczywiście w pewnym sensie odpowiada prawdzie, ale jednak nie bierze pod uwagę jednego czynnika. Udka a pierś A jest nim oczywiście różnica między poszczególnymi częściami kurczaka. W skrócie: inaczej piecze się udko, a inaczej pierś. Łatwo o tym zapomnieć, kiedy w głowie już maluje się obraz wielkiej uczty i dzielenia między domowników efektownie wypieczonej kury. Tymczasem mięso z udek i skrzydełek potrzebuje znacznie dłuższego czasu pieczenia, niż delikatna pierś. Zapobiec wysuszeniu Tłustsze mięso podudzia po ok. godzinie pieczenia nie będzie odpowiednio upieczone, a pierś po tak długim czasie wysuszy się na wiór. Co zatem czynić? Trzeba po prostu przyspieszyć czas pieczenia udek. Jak? Dobrym pomysłem jest ponacinanie mięsa na udkach razem ze skórą. Wystarczy kilka nacięć ostrym nożem na całej długości kurzego udźca. Dzięki temu „dojdzie” ono w wysokiej temperaturze znacznie szybciej bez utraty jakości i smaku. Dzięki temu wasza pierś nie będzie narażona na długie wysuszanie. To jednak nie wszystko. Najlepsi szefowie kuchni mają jeszcze kilka innych sztuczek. Sztuczki MasterChefa Jedną z nich jest podwiązanie...

Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy
Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Dlaczego indyka i kurczaka w całości powinno się piec nogami bliżej tylnej ścianki piekarnika?
Adobe Stock
Newsy
Jak piec kurczaka w całości? Włóżcie go do piekarnika w ten sposób, a upiecze się równomiernie
Jak powinno się piec drób w całości, by wyszedł perfekcyjnie? Przeczytajcie nasze wskazówki. Wiemy nawet, gdzie poprawnie umiejscowić indyka i kurczaka, a także inne ptaki w piekarniku.

Pieczenie całego kurczaka lub indyka zarezerwowane jest na wystawne, niedzielne obiady lub na różnego rodzaju rodzinne uroczystości. Nieprzypadkowo to właśnie cały pieczony indyk stał się symbolem amerykańskiego narodowego święta, znanego także pod nazwą Święta Dziękczynienia. Także i w polskich daniach drób pieczony w całości rezerwowany jest na duże święta czy uroczystości rodzinne. Nie ma to bowiem jak pyszny kurczak, kaczka czy też indyk wypieczony na złocisty kolor i podany z dodatkami w postaci pieczonych ziemniaczków i surówek... Jak ustawić mięso kurczaka i indyka do pieczenia? Jedna z ważnych, ale często zapominanych zasad pieczenia drobiu dużych rozmiarów mówi o tym, by ustawić go nóżkami w stronę dalszej ścianki piekarnika. Indyk lub kurczak musi więc „wjechać nogami do przodu” do piekarnika przez to, że to właśnie nogi, czyli udka pieką się najdłużej i wymagają wyższej temperatury niż delikatna pierś. Większe ciepło mają zagwarantowane właśnie w dalszej części piekarnika. Kiedy już wstawiliście swojego „kuraka” do pieczenia, pozostaje włączyć odpowiedni program i czekać na ucztę. Mniejsze ptaki wymagają ok. 45 minut pieczenia na każdy kilogram ich wagi.  W przypadku większych okazów czas ten wydłuża się o ok. 15 minut. Krótko mówiąc: 2-kilogramowy kurczak, podlewany regularnie sosem powinien być gotowy po ok. 2 godzinach pieczenia w temp. 180 st. C. W jakim naczyniu upiec kurczaka i indyka? Sposób pieczenia kurczaka i indyka znacząco od siebie nie odbiega. I w jednym, i w drugim przypadku konieczne jest zastosowanie się do kilku ważnych zasad samego pieczenia, ale i procesu przygotowania mięsa do pieczenia. Nic nie zastąpi oczywiście profesjonalnego rożna, na którym drób...

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Soczyste mięso będzie się wam rozpływać w ustach
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego Łyżeczka cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy. Czosnek...