Jak długo można przechowywać w słoiku rosół?
Adobe Stock
Newsy

Jak długo można przechowywać rosół w słoiku? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Zdarza się, że zostanie wam po obiedzie sporo rosołu, a chętnych na kolejną dokładkę już nie widać. Jak można uporać się z nadmiarem tej zupy?

Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych.

Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie.

Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach.

Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką.

Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można mrozić rosół?

Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka.

Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”.

Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni.

Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia.

Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki.

Jak powinno się zamrażać rosół?

Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze.

Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi?

Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu wywaru, pozostanie wam sama esencja smaku.

Idea redukowania rosołu do jak najbardziej intensywnego w smaku płynu, jest więc zbliżona do kostki rosołowej.

Jak przygotować rosół z zamrożonego koncentratu?

W przeciwieństwie do kostki, będziecie mieli jednak pewność co do składu, jakości i smaku waszego rosołowego półproduktu.

Kiedy już zredukujecie rosół przynajmniej o połowę, przelejcie go do małych słoiczków lub plastikowych, szczelnych opakowań.

Następnie pozostaje włożyć go do zamrażarki i wyciągać w razie potrzeby w dowolnym momencie. Rosół w zamrażarce może być przechowywany nawet do kilku miesięcy.

Po jego rozmrożeniu, dodajcie do niego odpowiednio dużo wody i świeże warzywa. Wszystko razem przegotujcie i voila – zupa gotowa. Wystarczy tylko zagotować wasz ulubiony makaron!

Rosół
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem? Zastosujcie ten trik, a zupa będzie lepsza
Gotowanie rosołu nie jest tajemną sztuką dostępną tylko dla wybranych. Jednak na jego smak wpływa suma wielu szczegółów. Co z przykrywaniem rosołu pokrywką w trakcie gotowania?

Jak mówi znane powiedzenie – diabeł tkwi w szczegółach. Postaramy się dzisiaj rozjaśnić wam kilka kwestii związanych z gotowaniem ulubionej zupy większości Polaków. Zastanówmy się, na jakim ogniu powinno gotować się rosół i czy go przykrywać, czy nie. Na jakim ogniu gotować rosół? Na jakim ogniu gotujecie swój rosół? Piękny, barwny, aromatyczny wywar wyjdzie wam tylko w jednym przypadku. Czyli wtedy, gdy będziecie powoli gotowali swoją zupę na maleńkim gazie, tak by zupa jedynie „mrugała” w garnku. Mamy więc złą wiadomość dla osób niecierpliwych. Zbyt duży ogień spowodowałby szybkie wyparowanie zupy. Czy rosół powinno się gotować pod pokrywką? Zgodnie z „rosołowym elementarzem" rosół gotuje się bez pokrywki. Tradycyjne przepisy na gotowanie rosołu odradzają bowiem przykrywanie garnka.Zamiast tego należy czuwać nad garnkiem zwłaszcza w pierwszej fazie gotowania i regularnie zbierać tzw. szumowiny . Jeśli nie macie jednak 3-4 godzin na powolne gotowanie zupy, a marzycie o smacznym rosole, jest dla was rozwiązanie. Dzięki jednemu małemu patentowi zapomnicie także o uzupełnianiu wyparowanego płynu wrzątkiem z czajnika. Wystarczy, że przykryjecie gotujący się garnek z rosołem, ale zostawicie niewielką szczelinę, przez którą będzie uciekała para wodna. Co prawda ortodoksyjni eksperci od spraw rosołu powiedzieliby, że to wbrew tradycji, ale znacznie przyspieszy to gotowanie zupy. Przygotowany w ten sposób bulion nie straci zbyt wiele smaku dzięki temu sprytnemu trikowi. A wy zaoszczędźcie nieco czasu! Jaka woda do rosołu? Zanim przystąpicie do działania, wcześniej podejmiecie decyzję o tym, na jakiej wodzie gotować rosół. Wszelkie podręczniki sztuki kulinarnej i książki kucharskie nakazują zalewanie mięsa...

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

Bulion aromatyczny
Newsy
Rosół smakuje jak „woda z dodatkami”? Popełniliście fatalny błąd. Dorzućcie to a uratujecie jego smak
Przygotowaliście rosół, ale ma on mało smaku? Nie popełnijcie już nigdy tego błędu…

Rosół to tradycyjna polska zupa, której nie sposób niczym podrobić. Dobry rosół jest aromatyczny, klarowny, żółtawy i przepięknie pachnie. Czy zdarzyło wam się, że przygotowaliście rosół, podaliście go domownikom, ale nie smakował on tak, jak powinien? Być może wszyscy sięgali wtedy po solniczkę i pieprzniczkę, by spróbować wydobyć z zupy jeszcze trochę smaku. Niestety, wtedy jest już za późno. Następnym razem upewniajcie się, że nie popełnicie tego błędu przy gotowaniu rosołu. Będzie miał on dużo smaku i wszystkich zadowoli. Jak przygotować aromatyczny rosół? Rosół to wywar warzywno-mięsny. By przygotować pyszny rosół, trzeba więc użyć do niego odpowiednio dużo warzyw w różnych proporcjach i odpowiednio dużo mięsa. Obydwa składniki będą składały się na ostateczny smak rosołu i mogą go też skutecznie popsuć. Warzywa do rosołu W rosole na pewno musi znaleźć się: Pietruszka Marchewka Seler Por Niektórzy twierdzą, że koniecznie dodać trzeba też: Opaloną cebulę Kapustę włoską Natkę pietruszki Lubczyk By dodać innego smaku rosołowi, można umieścić w nim też niekonwencjonalne dodatki: imbir, kurkumę, suszone grzyby czy czosnek. Mięso do rosołu Warzywa faktycznie formują smak rosołu, ale głównie odpowiada za to mięso. Jeśli wasz rosół smakuje jak woda, najpewniej użyliście do niego za dużo wody w stosunku do ilości użytego mięsa. To właśnie mięso jest nośnikiem smaku umami, za który tak kochacie rosół. Ile mięsa do rosołu? Nie popełniajcie już tego błędu. Zawsze dodawajcie do rosołu odpowiednio dużo mięsa. By przygotować przepyszny rosół, potrzebujecie ok. 1 kg mięsa z kośćmi na 1,5 litra wody. Pamiętajcie też, by wzbogacić rosół...

rosół
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się oczek z rosołu? Dzięki temu wasza zupa będzie idealnie klarowna
Rosół to kochana przez wszystkich Polaków zupa. Smaczna, pożywna, a przede wszystkim rozgrzewająca. Jak łatwo sprawić, by była do tego piękna i przejrzysta?

Niedziela, leniwe godziny w okolicach południa. W większości domów nad Wisłą unosi się aromatyczny zapach rosołu. Każda pani domu ma swoją własną recepturę gotowania tej zupy. Jedne używają różnych rodzajów mięs, inne gotują skromny wywar na podudziu, żeberku czy nawet na kościach z małą ilością mięsa. Jak pozbyć się oczek z rosołu? Nasz przepyszny wywar podawany z makaronem ( najlepiej jajecznym i domowym ) ma właściwości rozgrzewające. Stąd często podaje się go osobom chorym. Rosół to także lekkie danie w sam raz dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami . Co zrobić więc, by w naszej zupie pływało nieco mniej tłustych oczek? Jest na to kilka trików. Wśród nich takie, które pewnie nigdy nie przyszłyby wam do głowy. Kostki lodu zawinięte w ścierkę na oczka w rosole Wystarczy zawinąć lód w materiał i zanurzyć go w rosole. Rosołowe oczka z tłuszczu zaczną przyczepiać się do chłodnego materiału. Uważajcie tylko, by nie rozpuścić w zupie za dużo lodu i nie rozrzedzić wywaru. Białko jajka na oczka w rosole Należy rozbić jajo, oddzielić białko od żółtka i wlać do gotującej się zupy. Jajo wchłonie sporo niechcianego tłuszczu, a po ścięciu będzie łatwe do „wyłowienia” z rosołu. Zdejmowanie tłuszczu z zimnej zupy Ten sposób jest prosty, ale działa tylko po wystygnięciu naszego rosołu. „Oczka” wypłyną na wierzch dopiero, gdy rosół będzie zimny – wtedy usuniecie je bez problemu. Ręczniki papierowe na oczka w rosole To dość kontrowersyjna metoda, ale może zadziałać. Na chwilę wkładamy na powierzchnie gotującej się zupy papierowy ręcznik, który „zbierze” nieco tłuszczu – uważajmy by nie przesadzić z zanurzaniem papieru w zupie. Niektóre gospodynie mają swoje...