Podobno od przybytku głowa nie boli. Ale nie w przypadku gromadzenia zapasów świeżych potraw, na które nie ma już chętnych.
Tak jest choćby z rosołem. Czasami aż żal wylewać wspaniały, długo gotowany wywar na drobiowym mięsie i świeżej włoszczyźnie.
Mamy na to sposób. A nawet dwa naprawdę ciekawe sposoby. Pierwszy z nich to zakonserwowanie rosołu w gorących słoiczkach.
Na pewno znacie zasady prostej, domowej pasteryzacji. Rosół z takiego słoiczka, przez długi czas może być przechowywany nawet poza lodówką.
Zobacz także:
Co, jeśli jednak nie macie w domu dużej spiżarki lub nie chcecie składować słoików z jedzeniem na widoku?
Czy można mrozić rosół?
Mamy dla was inne, alternatywne rozwiązanie. Wszelkich trudności z przechowywaniem zakonserwowanego lub niezakonserwowanego rosołu, pozbawi was zamrażarka.
Zamrażanie rosołu to naprawdę świetne rozwiązanie dla zapracowanych i zabieganych pań domu. W sam raz na niespodziewaną, „podbramkową sytuację”.
Czyli na przykład wtedy, gdy ktoś w waszym domu poważnie się rozchoruje i nie macie już czasu na długie ślęczenie przy garnku z rosołem w kuchni.
Zanim jednak przyjdzie do karmienia chorej osoby ciepłym rosołkiem, wywar trzeba najpierw odpowiednio przygotować do zamrożenia.
Niezbyt rozsądne będzie mrożenie dużych ilości bulionu w wielkich, nieporęcznych słojach, które z trudem przecisną się przez drzwiczki zamrażarki.
Jak powinno się zamrażać rosół?
Co więc z tym fantem zrobić? Kiedy uznacie, że nie ma już chętnych na niedzielny rosół, przegotujcie go raz jeszcze.
Tym razem jednak nie na maleńkim, ledwie mrugającym ogniu, a za to na jak największym palniku i na największym ogniu. Zapytacie – o co chodzi?
Rzecz idzie o zredukowanie ilości wody w rosole. W garnku po takiej redukcji i wygotowaniu wywaru, pozostanie wam sama esencja smaku.
Idea redukowania rosołu do jak najbardziej intensywnego w smaku płynu, jest więc zbliżona do kostki rosołowej.
Jak przygotować rosół z zamrożonego koncentratu?
W przeciwieństwie do kostki, będziecie mieli jednak pewność co do składu, jakości i smaku waszego rosołowego półproduktu.
Kiedy już zredukujecie rosół przynajmniej o połowę, przelejcie go do małych słoiczków lub plastikowych, szczelnych opakowań.
Następnie pozostaje włożyć go do zamrażarki i wyciągać w razie potrzeby w dowolnym momencie. Rosół w zamrażarce może być przechowywany nawet do kilku miesięcy.
Po jego rozmrożeniu, dodajcie do niego odpowiednio dużo wody i świeże warzywa. Wszystko razem przegotujcie i voila – zupa gotowa. Wystarczy tylko zagotować wasz ulubiony makaron!