jajko sadzone
Flickr
Newsy

Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze

Nie macie nowiutkiej patelni z teflonową powłoką, a marzy wam się doskonałe jajko sadzone? Mamy na to rozwiązanie.

Jajecznica, jajka gotowane, a może jajka sadzone? Co lubicie zjeść na śniadanie? Dzisiaj proponujemy wam tę ostatnią opcję.

Smażenie jajek sadzonych samo w sobie nie jest trudną czynnością, ale tylko w przypadku kiedy dysponujecie dobrym sprzętem kuchennym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szakszuka czy po angielsku?

Mowa tu oczywiście o patelni. Bez dobrego naczynia usmażenie perfekcyjnego jajka bez przywierania do dna jest utrudnione.

Zanim jednak przejdziemy do rozwiązania tego problemu, zastanówmy się, jak najlepiej przyrządzić i podać jajko sadzone.

Słynne angielskie śniadanie przewiduje tak przygotowane kurze jaja jako element większej całości.

Wraz z nimi Brytyjczycy jedzą bekon, pieczarki, fasolkę, a także grzanki – a wszystko to oblane słuszną dawką ketchupu.

Na Bliskim Wschodzie niezwykle popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone przyrządzone na sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego kminu rzymskiego i kolendry.

Smażenie z jednej strony

U nas króluje nieco skromniejsza wersja jajek sadzonych. Niektórzy dodają do nich smażone lub gotowane parówki.

Niezależnie od tego, jak je podacie, ważne by jajka smażone były idealnie przygotowane. Wtedy będą smakowały dobrze nawet bez dodatków.

Niektórzy lubią dobrze wysmażone jajko z obu stron. Wydaje się jednak, że lepszym rozwiązaniem jest smażenie jaja tylko z jednej strony.

Jak usmażyć jajko sadzone?

Jak by nie patrzeć, ale można powiedzieć z przymrużonym okiem, że dzięki temu szansa na przywarcie jajka do patelni zmniejsza się o połowę…

Jeśli ostatecznie zdecydowaliście się na smażenie jajek na kiepskiej patelni i wiecie, że zanosi się na zdrapywanie jajka z dna naczynia, to spróbujcie tego triku.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Niezależnie od tego, czy korzystacie z oleju, czy z masła, po nabraniu odpowiedniej temperatury dodajcie na patelnię nieco mąki.

Nasypcie mąkę dokładnie w tym miejscu, w którym rozbijecie jajko ze skorupki. Brzmi nietypowo, prawda?

To z pozoru dziwne użycie mąki pozwoli na późniejsze łatwe odejście gotowego jajka od dna patelni – wszystko dzięki mącznej powłoce.

Uważajcie, by nie przesadzić z ilością mąki – chodzi jedynie o to, by między białkiem a patelnią wykształtowała się cienka, ochronna warstewka.

Jak zrobić idealne jajko sadzone? Świetny trik, który znają tylko nieliczni
Flickr
Newsy
Jak zrobić idealne jajko sadzone? Nie popełniajcie więcej już tych szkolnych błędów
Jajka to częsty wybór na smaczne i pożywne śniadanie. Podpowiemy wam jak sprawić, by wasze jajka sadzone wyszły tak jak chcecie.

Jajka gotowane na twardo lub na miękko. Do tego jajka w koszulkach, jajecznica, omlet i wreszcie jajko sadzone. Wybór jajecznych dań na śniadanie jest ogromny. Popularność w ostatnim czasie zdobywa także szakszuka. To świetna odmiana jajecznicy z gęstym pomidorowym sosem. Dzisiaj skupimy się jednak na wariantach jajka sadzonego. Tak, właśnie wariantach. Wydawałoby się, że usmażenie jajka na patelni zawsze będzie takie samo. Nic z tych rzeczy. Sadzone sadzonemu nie równe. Jedni wolą jajka z chrupką skórką inni preferują delikatne, gładkie jajka. Czy jajko sadzone trzeba smażyć z obu stron? Różne szkoły obowiązują także w gestii przewracania jajka ze strony na stronę. Ponoć jajko sadzone z obu stron to domena Amerykanów. Tego typu rozwiązanie wybiorą także osoby, które wolą ścięte żółtko. My zostaniemy jednak przy smażeniu jajka z jednej strony. Dzięki temu zachowamy więcej ciekawszego smaku lejącego się jeszcze delikatnie żółtka. O wyborze jajek do smażenia nie trzeba się zbyt długo rozwodzić. Wiadomo, że smaczniej i zdrowiej będzie, gdy wybierzemy świeże wiejskie jaja z zagrody. Czy smażymy jaja od zielononóżki, czy zwykłe M-ki czy L-ki klatkowe lub ściółkowe z marketu, ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych reguł smażenia. Jak powinno się smażyć jajka sadzone? Po pierwsze - kwestia wspomnianej skórki. Nie uda nam się osiągnąć złotego koloru z jednej strony jajka, jeśli nie wlejemy na patelnię odpowiedniej ilości oleju, masła lub smalcu.  Nie oznacza to, że jajka powinny być smażone niczym faworki lub frytki. Nie chodzi nam o głęboki tłuszcz, a jedynie odpowiednią dawkę dostosowaną do ilości jajek na patelni.  Drugą sprawą jest smażenie na odpowiednie dużym ogniu. Sporej wielkości płomień na waszej kuchence gazowej pozwoli nie tylko szybko usmażyć większą ilość jajek na patelni, ale...

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu
Flickr
Newsy
Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu 
Jajko sadzone na wodzie przygotujecie je zaledwie w kilka minut. Prosto, szybko i zdrowo. Bez oleju, masła i smalcu.

Szukacie pomysłu na pyszne dietetyczne i pożywne śniadanie. Co powiecie na jajka sadzone na wodzie?  Są idealne dla osób, unikających potraw smażonych, a jednocześnie pragnących zachować smak, konsystencję i sposób podania jajek sadzonych. Ten banalnie prosty przepis zaskoczy wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych rozwiązań. W takiej wersji całość jest bardziej delikatna i ma mniej kalorii.   Jajka – źródło białka i witamin, których potrzebujecie  Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku. Zawarte w nich luteina i zeaksantyna działają korzystnie w zapobieganiu zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem. Arginina rozszerza naczynia krwionośne, a cholina jest neurotransmiterem biorącym udział w procesach poznawczych mózgu. Czy jajka są kaloryczne?  Zgodnie z zaleceniami WHO można jeść bez żadnych obaw 10 jajek tygodniowo. Jajka same w sobie są dość tłuste, ponieważ zawierają 11% tłuszczu w ogólnej masie. Średnie jajko to około 100 kalorii. Z czego 13 przypada na białko, a 87 na żółtko. Nie ma więc potrzeby dokładać im kolejnych w postaci tłustego masła, smalcu czy oleju.  Przepis na jajka sadzone bez tłuszczu  Składniki:  3 jajka (porcja dla jednej lub dwóch osób, w zależności od upodobań)  3 łyżki wody (po 1 łyżce na 1 jajko)  Sól i pieprz do smaku  Sposób przygotowania:  Jajka wbijcie do miski.  Na patelnię wlejcie wodę mineralną i podgrzejcie, jednak nie doprowadzajcie do jej zagotowania....

AdobeStock
Newsy
Jajka sadzone z kurkami. Sycący i zdrowy przepis dla miłośników grzybów
Sezon na kurki zaczyna się powoli kończyć. Jeżeli upolowaliście w lesie, albo… w sklepie trochę tych fantastycznych grzybów, warto przyrządzić je smacznie razem z jajami.

Kurki to niezwykle szlachetne grzyby. Niektórzy grzybiarze zwracają uwagę na ich czystość – rzadko w kurkach możemy spotkać grasujące owady. Nad walorami smakowymi kurek nie trzeba się długo rozwodzić. Te żółte grzyby pokochali wszyscy ci, którzy mieli je kiedykolwiek w ustach. Kiedy mamy w zanadrzu tak świetny składnik, nie kombinujmy. By uzyskać wspaniały smak potrawy z kurkami, trzeba postawić na prostotę. Dlatego polecamy wykonanie z nami przepysznych jajek sadzonych ze smażonymi kurkami i świeżym pieczywem. Taki przepis może posłużyć na wykwintne śniadanie dla ukochanej osoby! Składniki: 4-6 jaj (najlepiej wiejskich albo z wolnego wybiegu) 200 g kurek 2 łyżki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Świeże białe pieczywo Przygotowanie: Kurki solidnie oczyszczamy, osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Grzyby podsmażamy początkowo na suchej patelni, gdyż mogą puścić sporo wody, którą należy odlać albo wyparować poprzez dalsze smażenie. Dodajemy na patelnię sporą łyżkę masła. Podsmażamy grzyby z masłem przez kilka minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Jaja smażymy na drugiej patelni na maśle (zrezygnujcie z oleju – jajka na maśle zyskają na szlachetności!). Podajemy jaja na talerzu przyozdobione maślanym sosem z kurek. Dekorujemy całość natką pietruszki i podajemy ze świeżymi bułkami bądź jasnym chlebem. Jeżeli lubicie tosty – nie zawahajcie się ich użyć! Źródło: polomarket.pl

Sznycel po wiedeńsku
gotujmy.pl/robertjankopp
Newsy
Spróbujcie tych nieziemskich sznycli po wiedeńsku, a zapomnicie o schabowych na długi czas
Sznycel wiedeński to klasyk kuchni austriackiej. To ich narodowy przysmak znany na całym świecie!

Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego. Pyszny sznycel wiedeński Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Wyborny sznycel po wiedeńsku W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku . Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu,  serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone. Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych. Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 jajka 10 dkg mąki pszennej bułka tarta tłuszcz do smażenia tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy Sposób przygotowania: Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu...