jajko sadzone
Flickr
Newsy

Jajka sadzone przywierają do patelni? Wystarczy, że posypiecie ją tym składnikiem, a zapomnicie o problemie na zawsze

Nie macie nowiutkiej patelni z teflonową powłoką, a marzy wam się doskonałe jajko sadzone? Mamy na to rozwiązanie.

Jajecznica, jajka gotowane, a może jajka sadzone? Co lubicie zjeść na śniadanie? Dzisiaj proponujemy wam tę ostatnią opcję.

Smażenie jajek sadzonych samo w sobie nie jest trudną czynnością, ale tylko w przypadku kiedy dysponujecie dobrym sprzętem kuchennym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szakszuka czy po angielsku?

Mowa tu oczywiście o patelni. Bez dobrego naczynia usmażenie perfekcyjnego jajka bez przywierania do dna jest utrudnione.

Zanim jednak przejdziemy do rozwiązania tego problemu, zastanówmy się, jak najlepiej przyrządzić i podać jajko sadzone.

Słynne angielskie śniadanie przewiduje tak przygotowane kurze jaja jako element większej całości.

Wraz z nimi Brytyjczycy jedzą bekon, pieczarki, fasolkę, a także grzanki – a wszystko to oblane słuszną dawką ketchupu.

Na Bliskim Wschodzie niezwykle popularna jest szakszuka, czyli jajka sadzone przyrządzone na sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego kminu rzymskiego i kolendry.

Smażenie z jednej strony

U nas króluje nieco skromniejsza wersja jajek sadzonych. Niektórzy dodają do nich smażone lub gotowane parówki.

Niezależnie od tego, jak je podacie, ważne by jajka smażone były idealnie przygotowane. Wtedy będą smakowały dobrze nawet bez dodatków.

Niektórzy lubią dobrze wysmażone jajko z obu stron. Wydaje się jednak, że lepszym rozwiązaniem jest smażenie jaja tylko z jednej strony.

Jak usmażyć jajko sadzone?

Jak by nie patrzeć, ale można powiedzieć z przymrużonym okiem, że dzięki temu szansa na przywarcie jajka do patelni zmniejsza się o połowę…

Jeśli ostatecznie zdecydowaliście się na smażenie jajek na kiepskiej patelni i wiecie, że zanosi się na zdrapywanie jajka z dna naczynia, to spróbujcie tego triku.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń!

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Rozgrzejcie tłuszcz na patelni. Niezależnie od tego, czy korzystacie z oleju, czy z masła, po nabraniu odpowiedniej temperatury dodajcie na patelnię nieco mąki.

Nasypcie mąkę dokładnie w tym miejscu, w którym rozbijecie jajko ze skorupki. Brzmi nietypowo, prawda?

To z pozoru dziwne użycie mąki pozwoli na późniejsze łatwe odejście gotowego jajka od dna patelni – wszystko dzięki mącznej powłoce.

Uważajcie, by nie przesadzić z ilością mąki – chodzi jedynie o to, by między białkiem a patelnią wykształtowała się cienka, ochronna warstewka.

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką
kuchenny swiat/gotujmy.pl
Newsy
Omlet jajeczny z pieczoną piersią i papryką. Prosty przepis na sycące i zdrowe śniadanie
Omlet to pomysł na wykwintne śniadanie. Klasyczny składa się z samych jaj, ale można dodać do niego niemalże cokolwiek!

Smażone placki z jaj jadali już starożytni Rzymianie. Potrawa ta znana jest większości ludów na całym świecie. Omlety do perfekcji doprowadzili z kolei Francuzi – to właśnie ich omlet z samych jaj smażony na maśle stał się smakowym kanonem. My w Polsce lubimy jednak nieco urozmaicić nasze jajeczne śniadania. Niektórzy dodają do swojego omletu nieco mleka – w ten sposób zrobi się on jeszcze bardziej delikatny. Jeszcze inni eksperymentują z różnymi rodzajami składników – od mięs przez warzywa, aż do grzybów. Polacy nie lubią za to omletów na słodko – w tego rodzaju frykasach lubują się za to w zachodniej Europie. Może warto przygotować takie śniadanie zamiast nudnych i oklepanych naleśników? Spróbujcie sami. Wróćmy do omleta na słono. Naszą propozycją na dziś będzie omlet z pieczoną piersią z kurczaka i papryką. Tego rodzaju kombinacja to gwarancja sycącego, zdrowego, a przede wszystkim pysznego śniadania. Na koniec mała uwaga techniczna – do przygotowania omletu przyda nam się dobra patelnia. Jeżeli dysponujemy tylko i wyłącznie zużytym sprzętem, musimy liczyć się z tym, że masa jajeczna za nic w świecie nie zechce oderwać się od dna patelni. Przepis na omlet jajeczny z piersią z kurczaka i papryką. Składniki: 2 jaja 2 zielone cebulki (ewentualnie możemy wybrać po prostu sam szczypiorek) Kilka plasterków pieczonej piersi z kurczaka. Mała papryka czerwona Łyżka masła Nieco czosnku w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: W naczyniu rozbijamy jajka i mieszamy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię, następnie umieszczamy na niej masło. Wylewamy masę jajeczną na patelnię i...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Czym oni karmią kury? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. 78 kalorii Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Czas ma znaczenie  Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla...