Robert Makłowicz
ONS/Adobe Stock
Newsy

Jajka po lyońsku z przepisu Roberta Makłowicza. Proste danie na wielkanocny stół

Takiej wersji jajek jeszcze nie próbowaliście. Idealne na świąteczne śniadanie albo jako przekąska na ciepło podczas wielkanocnego obiadu.

Jajka to podstawa wielkanocnych dań. Najczęściej podajemy jajka z majonezem, faszerowane, podsmażone albo zalane galaretą. Dziś proponujemy pyszne jajka po lyońsku z przepisu samego Roberta Makłowicza. To przystawka na ciepło, która z pewnością posmakuje gościom. Danie jest bardzo proste do zrobienia, wymaga niewielu składników i mało pracy. Z łatwością zrobicie je przed uroczystym śniadaniem lub obiadem. Podawajcie je od razy po wyjęciu z piekarnika, gdy roztopiony ser jest gorący i ciągnie się; właśnie takie smakuje najlepiej.

Danie możecie odrobinę zmodyfikować, dodając np. świeżo startą gałkę muszkatołową, słodką lub ostrą mieloną paprykę albo tymiany czy zioła prowansalskie. Doskonale smakuje również posypane drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Takie dodatki sprawią, że danie zyska nowy smak, a wy będziecie mogli je serwować nie tylko podczas Wielkanocy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka po lyońsku z przepisu Makłowicza

Składniki

  • 8 jajek
  • 3 cebule
  • 2 duże łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 50g sera ementaler lub gruyere lub innego, który lubicie
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie w osolonej wodzie na twardo. Gdy ostygną, obierzcie je ze skorupek, a następnie pokrójcie w grube plastry.
  2. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na rozpuszczonym maśle.
  3. Wino rozmieszajcie z mąką, żeby nie było grudek. Wlejcie na patelnię i gotujcie cebule na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie idealnie miękka. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  4. Na grubej tarce zetrzyjcie żółty ser.
  5. Prostokątną ceramiczną formę wysmarujcie dokładnie masłem.
  6. Na dnie ułóżcie plasterki jajka, wyłóżcie na nie podduszoną w winie cebulę. Całość posypcie bułką tartą i startym żółtym serem.
  7. Włóżcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez około 25 minut, aż ser się roztopi i stanie złocisty i chrupiący.
  8. Smacznego!
bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...

Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Gotujmy.pl/alaa
Newsy
Przepis na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Pomysł na prosty i sycący obiad
Doskonały przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. To prosty pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny.

Lubicie szybkie przepisy, które nie wymagają zbyt wielu żmudnych i czasochłonnych przygotowań i takie, które nie wymagają zmywania stosu naczyń? Wypróbujcie zapiekankę makaronową, której zrobienie nie jest skomplikowane. Jest bardzo sycąca, a porcja solidna, więc danie starczy wam na dwa obiady. Alaa, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Dodaje do niej pyszne pieczarki. Spróbujecie? Przepis na zapiekankę z makaronem, kurczakiem i pieczarkami Składniki 250g makaronu (np. drobne muszelki albo rurki) 2 piersi z kurczaka 300g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki kremówki 2 żółtka Mieszanka ostrych przypraw Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie makaron w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedźcie i przelejcie chłodną wodą. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka lub plasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na oleju. Na tej samej patelni podsmażcie pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawcie je do smaku pieprzem i solą. Pierś z kurczaka pokrójcie w drobną kostkę, doprawcie solą, pieprzem i ostrą przyprawą, a następnie podsmażcie na patelni. Dno naczynia żaroodpornego posmarujcie odrobiną masła. Na dno wyłóżcie część ugotowanego makaronu, następnie cebulę z pieczarkami i podsmażonego kurczaka. Wierzch przykryjcie makaronem, który wam został. W miseczce rozmieszajcie śmietanę z żółtkami, doprawcie solą i pieprzem. Polejcie płynem zapiekankę. Naczynie z zapiekanką przykryjcie pokrywką albo folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczcie przez 30 minut. Zdejmijcie pokrywkę lub folię aluminiową i pieczcie przez kolejne 10-15 minut. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
shustriibum/Instagram
Newsy
Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
Nie przepadacie za wątróbką z patelni? Da się ją zrobić bez smażenia – wypróbujcie ten świetny sposób prosto z Rosji.

Wspólne cechy z polską kuchnią dzieli kuchnia niemiecka, ukraińska, a także rosyjska. Rosjanie również przyrządzają pierogi (choć w swojej wersji) i na przykład wątróbkę. Przesmażona wychodzi sucha i niesmaczna, a niedopieczona smakuje jeszcze gorzej. W Rosji wymyślono genialny sposób na zrobienie wątróbki – zapieka się ją w słoiku! Doprawioną przyprawami wątróbkę, należy ułożyć w słoiku warstwami wraz z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu, danie pachnie obłędnie i świetnie smakuje, a mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Wypróbujcie ten prosty przepis! Przepis na wątróbkę bez smażenia Do przygotowania tej wyjątkowej wątróbki, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1 jabłko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranku albo oregano (co kto lubi) Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Pół łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka masła Przygotowanie: Wątróbkę oczyśćcie, umyjcie i przełóżcie do miski. Wsypcie łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki granulowanego czosnku oraz łyżeczkę dowolnych, ulubionych ziół. Autorka przepisu twierdzi, że sprawdzą się każde włoskie zioła, dlatego możecie poeksperymentować z oregano, bazylią lub po prostu mieszanką ziół włoskich. Następnie obierzcie cebulę i poszatkujcie drobno, a umyte jabłka przekrójcie na pół, wydrążcie środek z pestkami i pokrójcie jabłka na cienkie plasterki. Do słoika wkładajcie warstwami kolejno: cebulę, następnie plasterki jabłek i wątróbkę i od nowa cebulę, aż zapełnicie cały słoik. Najważniejsze, by ostatnią warstwę stanowiły plasterki jabłek. Gdy słoik...

szynka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Szynka z jajkiem w galarecie na świąteczny stół. Zniknie jako pierwsza, więc lepiej zróbcie więcej
Wiecie już, co przygotować na Wielkanoc? Jeżeli nadal szukacie pomysłów, to na pewno spodoba wam się ten prosty przepis na szynkę z jajkiem w galarecie!

Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym. Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 10 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 5 łyżek groszku z puszki Pół gotowanej marchewki 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki. Pokrójcie plasterki szynki w paski i...