Robert Makłowicz
ONS/Adobe Stock
Newsy

Jajka po lyońsku z przepisu Roberta Makłowicza. Proste danie na wielkanocny stół

Takiej wersji jajek jeszcze nie próbowaliście. Idealne na świąteczne śniadanie albo jako przekąska na ciepło podczas wielkanocnego obiadu.
Magda Borucińska
marzec 17, 2021

Jajka to podstawa wielkanocnych dań. Najczęściej podajemy jajka z majonezem, faszerowane, podsmażone albo zalane galaretą. Dziś proponujemy pyszne jajka po lyońsku z przepisu samego Roberta Makłowicza. To przystawka na ciepło, która z pewnością posmakuje gościom. Danie jest bardzo proste do zrobienia, wymaga niewielu składników i mało pracy. Z łatwością zrobicie je przed uroczystym śniadaniem lub obiadem. Podawajcie je od razy po wyjęciu z piekarnika, gdy roztopiony ser jest gorący i ciągnie się; właśnie takie smakuje najlepiej.

Danie możecie odrobinę zmodyfikować, dodając np. świeżo startą gałkę muszkatołową, słodką lub ostrą mieloną paprykę albo tymiany czy zioła prowansalskie. Doskonale smakuje również posypane drobno posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Takie dodatki sprawią, że danie zyska nowy smak, a wy będziecie mogli je serwować nie tylko podczas Wielkanocy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka po lyońsku z przepisu Makłowicza

Składniki

  • 8 jajek
  • 3 cebule
  • 2 duże łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 200ml wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 50g sera ementaler lub gruyere lub innego, który lubicie
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotujcie w osolonej wodzie na twardo. Gdy ostygną, obierzcie je ze skorupek, a następnie pokrójcie w grube plastry.
  2. Cebule obierzcie z łupin i pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki. Podsmażcie na rozgrzanej patelni na rozpuszczonym maśle.
  3. Wino rozmieszajcie z mąką, żeby nie było grudek. Wlejcie na patelnię i gotujcie cebule na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie idealnie miękka. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  4. Na grubej tarce zetrzyjcie żółty ser.
  5. Prostokątną ceramiczną formę wysmarujcie dokładnie masłem.
  6. Na dnie ułóżcie plasterki jajka, wyłóżcie na nie podduszoną w winie cebulę. Całość posypcie bułką tartą i startym żółtym serem.
  7. Włóżcie do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez około 25 minut, aż ser się roztopi i stanie złocisty i chrupiący.
  8. Smacznego!
Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przeczytaj
śledź pod pierzynką przepis
bogusia82 / Gotujmy.pl
Newsy Sałatka śledziowa "jak pod śniegiem" to prawdziwy hit tych świąt. Goście aż przyklasną z wrażenia
Ta sałatka ze śledzi była przebojem w PRLu i wciąż ma wielu zwolenników!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Kto wychował się w PRLu, ten doskonale zna śledzia pod pierzynką – jedno z typowych dań tamtych czasów! Wszystko dzięki Związkowi Radzieckiemu, który miał duży wpływ także na polską kuchnię. Charakterystyczna sałatka ze śledzi jest jednym z tradycyjnych dań w Rosji i stała się popularna w innych krajach należących dawniej do ZSRR, np. na Ukrainie. Również w Polsce zdobyła ona uznanie i zwłaszcza w PRLu śledź pod pierzynką często pojawiał się na stołach podczas świąt, imienin i innych uroczystości. To smaczna zakąska do zjedzenia na zimno, która sprawdza się w takich sytuacjach! Rosyjski śledź Oficjalnie sałatka ze śledzi została wymyślona w Rosji w drugiej połowie XX. wieku. Jednak jeden z czołowych rosyjskich ekspertów kulinarnych twierdzi, że danie to serwowano w karczmach i restauracjach jeszcze przed wybuchem rewolucji. Podobno dodanie do śledzi warzyw miało ukryć wątpliwy smak tej ryby – wówczas używane do niej śledzie były marnej jakości. Przepis na śledzia pod pierzynką Ten stary sposób na przyrządzanie śledzi z pewnością wielu z was przypadnie do gustu! Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników: 200 g śledzi w oleju 3-4 łyżki majonezu 2 czerwone cebule 3 ogórki konserwowe 5 jaj Ser żółty w kostce I oczywiście salaterka! Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki mieszczącej się w naczyniu średniej wielkości. Przygotowanie Odsączcie dokładnie śledzie z zalewy i pokrójcie w wąskie paski. Cebule obierzcie i posiekajcie w półplasterki, a ogórki pokrójcie w kostkę. Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie z łupinek, a następnie pokrójcie drobno osobno żółtka i białka. Ser żółty zetrzyjcie na tarce – zależnie od waszych...

Przeczytaj
karp wigilijny przepis
ONS / AdobeStock
Newsy Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza na karpia. Nie uwierzycie, w czym go marynuje
Nie przepadacie za karpiem przez jego charakterystyczny posmak? Wystarczy odpowiednio go zamarynować! Wypróbujcie ten genialny przepis Roberta Makłowicza.
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule ). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także niekwestionowany ekspert kulinarny Robert Makłowicz! Sekretem ukrycia wątpliwego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się być bardzo skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę! Wypróbujecie? Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza Jaki jest tajemniczy składnik marynaty do karpia? To… piwo! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: 1 karp 2 duże cebule 2 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 butelka jasnego piwa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie w dzwonka. Następnie posólcie i wyłóżcie w dużym rondlu posmarowanym masłem. Warzywa umyjcie i pokrójcie w kostkę. Miód rozpuście w wodzie. Całość dodajcie do rondla z karpiem. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą i pieprzem i zagotujcie. Gotujcie karpie najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, a później skręćcie i przez 15 minut gotujcie małym ogniu. I gotowe! Karpia podawajcie na półmisku, polanego sosem powstałym podczas gotowania i posypanego świeżą pietruszką. Smacznego! Tak przygotowany karp będzie z pewnością ciekawym urozmaiceniem wigilijnej wieczerzy. Nie musicie się martwić o procenty! Pod wpływem wysokiej...

Przeczytaj
Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...

Przeczytaj