ile wody do ryżu: metoda na palec
Adobe Stock
Newsy

Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik

Jeśli nigdy nie wiesz, ile wody dodać do garnka z ryżem, ta metoda odmieni twoje życie. Sprawdza się w garnkach o średnicy do 25 cm.

Gotowanie ryżu może okazać się wyzwaniem. Niewiele potraw jest mniej apetycznych od rozgotowanej paćki ryżowej na talerzu. Jak więc ugotować ryż, żeby był idealnie sypki? Nie tylko czas gotowania ma tu znaczenie, kluczowa jest także ilość wody, którą wlewacie do garnka. Tutaj z odsieczą przychodzą Azjaci i ich metoda odmierzania proporcji ryż-woda. A kto jak kto, ale mieszkańcy Azji na ryżu znają się najlepiej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gotowanie ryżu metodą „na palec"

Zacznijmy od tego, że mówimy tu o ryżu na wagę, a nie tym w plastikowych torebkach. Nie bez powodu: sypki ryż jest bardziej ekologiczny, zdrowszy i łatwiej ugotować go perfekcyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że dostosujecie czas gotowania do odmiany ryżu i ilość wody do ilości ryżu. W tym ostatnim pomoże wam azjatycka metoda na palec. Nie potrzebujecie żadnych miarek ani wagi kuchennej, wystarczy palec wskazujący!

Proporcje wody i ryżu - sprawdzanie palcem:

  • dokładnie wypłuczcie ryż przed wsypaniem go do garnka
  • wsypcie ryż do garnka i połóżcie palec na środku
  • dodajcie wody do poziomu pierwszego knykcia
  • zakryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 15 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę)

Taki sposób odmierzania proporcji wody do ryżu działa zawsze, bez względu na ilość ryżu, którą chcecie ugotować. Możecie zobaczyć to na tym filmie:

Zobacz także
Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Rodzaje ryżu i czas gotowania

Metoda gotowania ryżu „na palec" jest też o tyle przydatna, że bez względu na gatunek ryżu, czas gotowania kontrolujecie przede wszystkim, sprawdzając poziom wody w garnku. Kiedy ryż ją wchłonie, jest gotowy. Jeśli jednak chcecie wiedzieć, jak długo gotuje się różne rodzaje ryżu, przyda się wam ta ściągawka:

  • biały - najpopularniejsza w Polsce odmiana ryżu, ale też niestety najmniej zdrowa. Łatwo go rozgotować. Gotujcie biały ryż przez 15-20 minut.
  • długoziarnisty - podobnie jak krótki biały ryż, gotujcie go przez 15-20 minut
  • jaśminowy - wspaniale pasuje do dań tajskich i indyjskich, gotujcie go przez ok. 12 minut, a potem zostawcie jeszcze na 10 minut pod przykryciem
  • basmati - najlepszy wybór, jeśli lubicie, kiedy jest sypki i nie skleja się. Przed gotowaniem namoczcie go przez ok. 20 minut, następnie gotujcie przez ok. 10 kolejnych
  • arborio - idealny ryż do risotto, klejący i kremowy, wymaga gotowania przez ok. 20 minut
  • brązowy - pełnoziarnisty, nieprzetworzony ryż - jest najzdrowszy i zawiera najwięcej składników odżywczych. Gotuje się go najdłużej, bo 30-45 minut

Czytaj także:

ryż gotowany w piekarniku
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować ryż w piekarniku? Ten sposób jest prosty, a ryż zawsze wychodzi
Jeśli gotowanie ryżu na kuchence was przerasta, spróbujcie zrobić to w… piekarniku. Serio, to najlepszy sposób na ryż idealny!

Za twardy, za miękki, nie dość sypki, zbyt klejący. Ryż. Znacie to? Jeśli macie problemy z prawidłowym ugotowaniem ryżu, mamy dla was dobrą wiadomość: znamy sposób, który jest genialny! Ryż właściwie sam się robi. Potrzebujecie tylko naczynia żaroodpornego i… piekarnika.  Ryż z piekarnika Najłatwiej ugotować ryż w specjalnym garnku lub maszynce, ale jeśli ich nie macie, wykorzystajcie piekarnik. Stała temperatura, w której ryż będzie się gotował, przypomina gotowanie w specjalistycznym garnku. Jest też dużo mniej kłopotliwe niż gotowanie ryżu na kuchence - nie trzeba go specjalnie pilnować, nie wykipi i na pewno będzie ugotowany w sam raz - ani za miękki, ani za twardy. Jak ugotować ryż w piekarniku? Żeby ugotować ryż w piekarniku, przygotujcie naczynie żaroodporne, folię aluminiową, wodę i ryż. Nagrzejcie piekarnik do 220ºC, a w tym czasie wypłuczcie ryż, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Wsypcie ryż do naczynia i dodajcie wodę (skorzystajcie z metody odmierzania wody do gotowania ryżu za pomocą palca ). Dodajcie soli, zakryjcie naczynie szczelnie folią aluminiową i włóżcie do piekarnika. Pieczcie ryż przez 30-35 minut. Gotowe! Gotowanie ryżu w piekarniku - wskazówki Zamiast folii aluminiowej możecie użyć brytfanny z pokrywką. Powyższy przepis sprawdzi się świetnie w przypadku białego ryżu. Jeśli używacie ryżu brązowego lub dzikiego, dobrze jest zalać go wrzątkiem i trzymać w piekarniku około godziny. Bez względu na to, jaki ryż gotujecie tym sposobem, po upływie odpowiedniego czasu wyjmijcie go z piekarnika, odkryjcie i pozostawcie na 10 minut przed podaniem. Z czym podawać ryż z piekarnika? Możecie do pieczenia ryżu dodać odrobinę masła i ulubione świeże zioła. Otrzymacie aromatyczny dodatek do dania głównego. Jeśli jednak gotujecie sam ryż, wykorzystajcie go do...

Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Flickr
Newsy
Jak i ile gotować ryż do gołąbków? Powinien być ugotowany czy półtwardy?
Mięso, kapusta i ryż – długość listy podstawowych składników na gołąbki nie powala na kolana. Jak sprawić, by wszystkie, na czele z ryżem, były odpowiednio miękkie po upieczeniu?

Pamiętacie smak gołąbków swojej babci? Starsze i doświadczone panie domu od zawsze dysponowały jedną cechą, której brakuje tym młodszym. Chodzi oczywiście o cierpliwość podczas gotowania różnych potraw. Nie inaczej jest w trakcie przyrządzania gołąbków. Ba, mało powiedziane. Stoicki spokój jest wręcz wskazany przy długim gotowaniu kapuścianych liści czy przy pieczeniu gołąbków (lub ich powolnym gotowaniu). Jak miękki powinien być ryż do farszu na gołąbki? Oprócz tego, czasu potrzebuje także ryż , który stanowi obok mięsa kluczowy składnik gołąbkowego farszu. Widzieliśmy już na własne oczy przepisy, w których mowa była o gotowaniu ryżu do gołąbków na włoski sposób al dente, czyli na ząb. Uważamy, że nie tędy droga. Ryż na ząb wcale nie daje gwarancji na zmięknięcie podczas pieczenia lub gotowania w naczyniu żaroodpornym. Lepiej więc zadbać, by ryż na gołąbki był mięciutki już po wstępnym jego ugotowaniu. Razem z nami, krok po kroku, uda wam się perfekcyjnie go przyrządzić. Jaki ryż do gołąbków wybrać? Zapomnijcie o ryżu w torebkach - jak ugotować ryż na sypko?  Taki ryż, niezależnie od rodzaju, po ugotowaniu będzie zbyt sypki. Farsz z gołąbków natychmiast się wam porozlatuje. Dlatego też wybierzcie zwykły ryż  biały, pakowany w klasycznych 1-kilogramowych torbach, który jest dostępny w każdym sklepie. Dobrym rozwiązaniem będzie poszukanie ryżu o krótszych ziarenkach, przypominający nieco ryż stosowany przez Japończyków do sushi - jak ugotować ryż w mikrofalówce? Taki właśnie ryż klei się po ugotowaniu jeszcze lepiej. Jeśli jednak nie znajdziecie ryżu krótkoziarnistego, wybierzcie normalny. Jak ugotować ryż na gołąbki? Metoda krok po kroku Ważniejsze...

Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...

Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Do czego używacie ryżu: zamiast ziemniaków, do sałatek czy do pomidorówki? Tak ugotowany, do wszystkiego będzie odpowiedni.

Sekretny składnik dodany do gotowania ryżu spowoduje, że ryż nie będzie się sklejał. Tak przygotowany, sypki dodatek do obiadu najlepszy będzie, gdy podacie go do potrawek i gulaszy. Wyjaśniamy tajemnicę ugotowania najlepszego ryżu. Jak cytryna wpływa na wygląd i smak ryżu? Jeśli chcecie uzyskać idealny ryż, do gotującej się wody wciśnijcie trochę soku z cytryny. Nie może być go za dużo, ponieważ nadmiar zmieni smak dania i nada mu cytrynowej nuty. Gotując ryż nie chcemy zmieniać jego smaku, tylko wpłynąć na wygląd. Dzięki odpowiedniej ilości soku z cytryny, co oznacza 3 łyżeczki na 1,5-2 l wody, ryż zachowa naturalną, białą barwę. Kwaśne środowisko spowoduje, że po ugotowaniu będzie on mniej kleisty. Jeśli do tego przepłuczecie ryż przed wrzuceniem go do wrzątku, efekt będzie murowany. Taki ryż najlepiej jest wykorzystać do dań, w których odgrywa on zasadniczą rolę, jest dobrze widoczny i chcemy, żeby miał idealny wygląd. Nie zawsze jednak ryż musi być sypki. Są dania, jak sushi czy risotto, a także niektóre dania azjatyckie z ryżem, jedzone pałeczkami, gdy właściwą konsystencją ryżu są sklejające się ziarenka. W przypadku dwóch pierwszych potraw, a więc sushi i risotto, warto używać specjalnego ryżu przeznaczonego do tych dań. Opis przeznaczenia znajdziecie na opakowaniu. Także używając ryżu do tradycyjnych polskich gołąbków, nie warto gotować go na sypko. Sklejony ryż wrobiony w mielone mięso i pozostałe dodatki, pozwoli lepiej uformować farsz do zawinięcia w kapustę. Czy gotowanie ryżu nadal wymaga użycia gazety i koca? Gdy nasze babcie gotowały ryż, poza ryżem, wodą i garnkiem, używały też gazety i koca. Pamiętacie ten sposób gotowania? A może nadal tak gotujecie? Dawny sposób gotowania polegał na tym, że miarkę przepłukanego ryżu należało zalać dwiema miarkami...