Rosół
Adobe Stock
Newsy

Gotujecie rosół na udkach kurczaka? Niewybaczalny błąd - to właśnie dlatego zupa źle smakuje

W każdym domu panują specyficzne zasady przygotowywania rosołu. Przepisy różnią się od siebie niekiedy diametralnie. Diabeł tkwi w szczegółach. A więc w mięsie.
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

To właśnie mięso jest głównym źródłem smaku naszego rosołu. Wybór odpowiedniego kawałka, który zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu to kluczowa sprawa.

Na początek uwaga do początkujących adeptów sztuki kucharskiej. Jeżeli chcecie odtworzyć smak rosołu waszej mamy lub babci, miejcie się na baczności!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Na jakim mięsie ugotować rosół?

Jeżeli nie zachowacie należytej uwagi podczas gotowania i wyboru składników, możecie się srogo rozczarować. Najpopularniejsza receptura domowego rosołu opiera się na połączeniu mięsa drobiowego z kawałkiem wołowiny.

Co to oznacza? Wybór udek z kurczaka na jedną z części mięsa rosołowego to wcale nie jest najgorszy pomysł. Wręcz przeciwnie. Sęk w tym, że dziś rzadko mamy już dostęp do pełnych smaku i aromatu kur z domowej, wiejskiej zagrody. Hodowane na sztucznych paszach i antybiotykach kurczaki to coś zupełnie innego.

A takim właśnie mięsem niestety zazwyczaj dysponujemy. Właśnie to jest najczęstszą przyczyną tego, że nasz rosół ani nie ma charakterystycznych oczek, ani oczekiwanej barwy. Nie pomoże nawet kostka rosołowa. Dla niektórych to ostatnia deska ratunku, ale musimy przyznać, że na pewno nie jest to sposób w jaki nasze mamy i babcie nadawały smak swoim zupom.

Rosół na kurczaku

Rozwiązaniem jest więc zakup odpowiedniego mięsa. Najlepiej od zaufanego rzeźnika. Jeszcze lepszym wyborem byłoby zaopatrzenie się w kurczaka na rosół gdzieś na wsi.

Nie wszyscy mamy takie możliwości. Dlatego też włóżmy więcej uwagi i skupienia w wybór mięsa w sklepie.

Między udkami, skrzydełkami i piersiami z kurczaka „produkowanymi” w sposób przemysłowy możemy znaleźć także nieco bardziej wartościowy produkt. Udka z kurczaka zagrodowego będą co prawda nieco droższe, ale dadzą o niebo lepszy finalny efekt.

Do tego mały kawałek wołowiny, odpowiednia ilość włoszczyzny i rosół powinien wyjść tak, jak należy. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Komentarze
Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy Przenigdy nie gotujcie tak rosołu. Ten błąd sprawi, że straci swój wyjątkowy smak
Gotowanie rosołu może wydawać się banalne. Nic bardziej mylnego! Tylko przygotowany we właściwy sposób zachowa cenne właściwości i będzie cieszył podniebienia.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Rosół to tradycyjna, polska zupa. W walce o popularność może konkurować tylko z pomidorową i schabowym. Rosół jak u babci Jeśli jeździliście na wieś do babci wiecie, że najlepszy rosół gotowała właśnie ona. Może nawet z tego powodu, od czasu do czasu, głównie jesienią i zimą, w wolną sobotę zabieracie się z nieskrywanym uśmiechem do przygotowania królowej polskich zup. Dobry domowy rosół bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Wystarczy, że wybierzecie na początek dobrej jakości mięso. W tym celu można podpytać lokalnego rzeźnika o polecenie porcji rosołowej, dzięki czemu wasza zupa zamieni się w prawdziwie pożywny posiłek. Porady dotyczące gotowania rosołu Rosół może być bardziej warzywny, jeżeli dodacie do niego więcej włoszczyzny. Może mieć bardziej mięsny aromat, jeżeli dodacie więcej mięsa. Mięso z rosołu nie należy do najsmaczniejszych, ale może być niezłą podstawą do innych dań, na przykład pasztetu. Sam rosół jest też świetną bazą dla innych zup. Możecie jednorazowo  ugotować dużą ilość rosołu, a następnie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób można go przechowywać przez dłuższy czas. Jeżeli chcecie zebrać z powierzchni zupy tłuszcz, najłatwiej zrobić to, kiedy rosół jest chłodny i tłuszcz przybiera postać stałą. Jak ugotować idealny rosół? Najważniejsza do zapamiętania informacja dotyczy czasu gotowania rosołu. Dobry domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Jeżeli ma być jak u babci, nie można robić niczego na skróty. Jedną z głównych tajemnic królowej zup jest nieśpieszny sposób gotowania. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie, na dużym ogniu. Lepiej ustawcie mały...

Przeczytaj
Rosół mięso
Adobe Stock
Newsy Wszyscy gotujemy rosół na mięsie. 1 szczegół jest ważny. Zapominając o nim możemy popsuć jego smak
Rosół to nie tylko kwestia długiego gotowania i dobrze dobranej włoszczyzny. To także odpowiednie mięso.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

To właśnie od mięsa zależy niemalże w całości smak naszego rosołu. Z zamkniętymi oczami każdy z nas rozróżni smak bulionu gotowanego na kaczce od tego na kurze. Jeszcze inaczej smakuje lubiany przez niektórych rosół na wołowinie na przykład w konfrontacji z tym gotowanym na wieprzowej kości. Niektórzy z nas preferują także mieszanki mięs wybieranych do rosołu. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni tak czynić, ale wydaje się, że klasycznym rozwiązaniem będzie bardziej „jednorodny” wybór. By rosół nabrał intensywnego aromatu i głębokiego smaku, nie obędzie się niestety bez kawałka mięsa z dużą dozą tłuszczu. Siła w tłuszczu Cóż, nie jest to najlepsza informacja dla osób dbających o linię, ale smak rosołu tkwi właśnie w przysłowiowych „oczkach” z tłuszczu. Niektórzy, by nieco odchudzić rosół zdejmują z kury lub z innego drobiu skórę. Wydaje się jednak, że w ten sposób ich wywar sporo traci na smaku. Z tego samego powodu rosół na kurze z marketu będzie smakował zupełnie inaczej niż ten ugotowany na kurczaku z wiejskiej zagrody. Różnica oczywiście bierze się z tego jak i czym karmione były obydwie kury. Czasem zamiast ilości warto wybrać więc jakość. Rosół na podudziach z domowej kury będzie znacznie lepszy, niż ten na całym kurczaku miernej jakości. Podstawy dla zapominalskich Na koniec przypomnijmy podstawy. Jak gotować mięso na rosołowy wywar? Oczywiście powoli, kilka godzin, najpierw zalewając je zimną wodą. Oczyszczone mięso gotujemy kilka godzin na bardzo wolnym ogniu, nie przykrywając garnka. W tym czasie musimy poświęcić nieco uwagi na zbieranie szumów. Dalej przychodzi czas na włoszczyznę. Dokładnie oczyszczona, niekoniecznie obrana – pod skórką warzywa kryją...

Przeczytaj
Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad
Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień.  Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki, knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Z czym podawać szare kluski? Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie.  Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny. Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów. Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu. Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej.  Przepis na szare...

Przeczytaj