ciasto drożdżowe wyrabianie w plastikowej torbie
Flickr
Newsy

Genialny patent na szybkie zagniatanie ciasta drożdżowego. Bez bałaganu, bez brudnych rąk. Wystarczy 1 rzecz

Porozsypywana mąka, drobinki za paznokciami i mnóstwo brudnych naczyń. Tak zwykle wygląda zagniatanie ciasta drożdżowego. Jest na to sposób.

Wypieki z ciasta drożdżowego należą zwykle do tych najbardziej efektownych i smacznych. Nic dziwnego, że cieszą się szerokim uznaniem.

Nie ma co się jednak oszukiwać. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu, poświęcenia i dużo pracy. Niektórych odstrasza to przed podjęciem wyzwania.

Dla chcącego nie ma nic trudnego. Przedstawimy wam dzisiaj sprytny pomysł na wyrabianie ciasta drożdżowego bez bałaganu i brudnych rąk.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyrabianie ciasta drożdżowego w woreczku bez brudnych rąk

Nie idziemy na stuprocentową łatwiznę. Nie chodzi tutaj o robot kuchenny. To oczywiście najłatwiejszy i najdokładniejszy sposób na ciasto drożdżowe, ale nie jest dostępny w każdej kuchni.

Dlatego też jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemności związanych z wyrabianiem ciasta, przygotujcie plastikową torebkę sporych rozmiarów.

Kilka minut dynamicznego obracania torby ze składnikami ciasta w środku da niesamowite efekty. Ciasto wyrobi się niemalże samo!

Poniżej przedstawiamy specjalnie dla was poglądowy przepis na półwytrawne ciasto drożdżowe w sam raz do wyrobienia w plastikowym woreczku.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 55 dag mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży (lub ok. 15 g drożdży świeżych)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

kotlety z mortadeli z serem

Kotlety z mortadeli z sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie gości tym kultowym daniem PRLu

Przygotowanie:

  1. Mleko i wodę w temperaturze ok. 40 st. C (dość ciepłe), wymieszajcie razem z jajkiem.
  2. W drugim naczyniu wymieszajcie suche składniki wraz z drożdżami.
  3. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torebkę, najlepiej z tzw. zamknięciem strunowym (lub z suwakiem).
  4. Do torebki wsypcie suche składniki, a następnie dodajcie olej i płynną mieszankę.
  5. Usuńcie całe powietrze z torebki, naciskając ją, a następnie szczelnie ją zamknijcie.
  6. Wyrabianie ciasta z mieszanki składników powinno się odbywać poprzez energiczne obracanie plastikowej torebki przez ok. 10 min.
  7. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte, elastyczne i gładkie jak w przypadku wyrabiania ręcznego lub za pomocą robota kuchennego.
  8. Po 10 minutach drożdże zaczną pracować. Dlatego też naturalny będzie proces rośnięcia ciasta w torbie.
  9. By uniknąć pęknięcia torby, po tym czasie wyjmijcie ciasto z woreczka i odstawcie do właściwego wyrośnięcia.
  10. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na ok. 40 min – 1 godzinę.
  11. Nie odstawiajcie ciasta pod kaloryfer! W ten sposób czas wyrastanie rzeczywiście będzie krótszy, ale za to w gotowym cieście zbyt wyczuwalne będą drożdże.
  12. Czas pieczenia ciasta drożdżowego będzie różnił się w zależności od przeznaczenia ciasta. Jeśli warstwa ciasta będzie cienka, wystarczy około 20 min. przy temp. 180 st. C.

 

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...

czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce?
Adobe Stock
Newsy
Chcecie, żeby ciasto drożdżowe było smaczniejsze? Wstawcie je do wyrośnięcia w to nietypowe miejsce
O tym, że ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła do wyrośnięcia, wiedzą nawet osoby nie mające pojęcia o pieczenia. A jak takie ciasto reaguje na zimno?

Drożdżówki, paszteciki, ciasta, pizze, pierogi – zastosowań ciasta drożdżowego jest naprawdę całe mnóstwo. Tak samo dużo jest metod i sposobów wyrabiania ciasta drożdżowego. Począwszy od sposobu przyrządzania zaczynu z drożdży, a skończywszy na jego wyrastaniu. Zatrzymajmy się więc przy rośnięciu drożdżowego ciasta. Przyjęło się, że ciasto drożdżowe najlepiej i najszybciej rośnie w cieple. Częściowo to prawda, częściowo nie. Odstawiona pod kaloryfer miska z ciastem drożdżowym rzeczywiście szybko podwoi swoją objętość. Gorzej ze smakiem. Zbyt wysoka temperatura podczas wyrastania, poskutkuje za bardzo wyczuwalnym smakiem drożdży w cieście. Czy można trzymać ciasto drożdżowe w lodówce? Lepiej więc wybierać więc ciepłe, ale nie za gorące miejsca w domu. A co z rośnięciem ciasta drożdżowego w zimnie? Taki sposób preferują doświadczeni pizzerzy i eksperci w pieczeniu drożdżowego ciasta.  Odstawione do lodówki ciasto rośnie bardzo powoli, ale po wyrośnięciu i wypieczeniu smakuje naprawdę doskonale. Wystarczy więc po zakończeniu wyrabiania ciasta uformować z niego kulę, przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki. Będziecie zachwyceni efektami nazajutrz! Przepis na szybkie i łatwe ciasto drożdżowe Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko Łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 4 łyżki oleju 1,5 szklanki ciepłej wody lub mleka Przygotowanie: Drożdże rozczyńcie z cukrem. Mąkę przesiejcie i wsypcie do dużej miski lub garnka. Podgrzejcie mleko lub wodę. Do większości mąki dodajcie drożdże, sól i zacznijcie wyrabiać ciasto, dolewając do środka odrobinę ciepłego płynu. Na początku można wyrabiać ciasto łyżką, potem zacznijcie...

Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom suszonym i instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Adobe Stock
Newsy
Jaka ilość drożdży świeżych odpowiada drożdżom instant? Sprawdźcie zanim zaczniecie robić ciasto
Wiecie jaki przelicznik zastosować przy robieniu ciasta drożdżowego? Koniecznie sprawdźcie!

Ciasto drożdżowe pojawia się u was na stołach pewnie bardzo często. Przygotowujecie je z drożdży świeżych czy suszonych? Niezależnie od odpowiedzi, powinniście poznać odpowiedź na pytanie, jak przeliczać ilość drożdży świeżych na suszone. Nie zawsze uda wam się kupić świeże drożdże, a wtedy dobrze wiedzieć, jak właściwie zastosować drożdże instant, by ciasto wyszło równie smaczne. Ciasto drożdżowe to prawdziwy hit. Jest absolutnie uwielbiane w wersji na słodko, w postaci puszystej chałki , obficie posypanych kruszonką drożdżówek, lub jako składnik letnich, sezonowych placków z owocami. Z ciasta drożdżowego powstają też niezastąpione pączki . Nie zapominajcie, że ciasto drożdżowe przygotowuje się też do kilku potraw na słono. Dobre ciasto drożdżowe to przecież podstawa pizzy albo włoskiej focacci. Ciasto drożdżowe wcale nie trudno przygotować. Trzeba jednak koniecznie pamiętać o tym, by wykorzystywać składniki najlepszej jakości. Ze składnikami na ciasto drożdżowe, trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie lubią one gwałtownych zmian temperatury. Wiele dobrych gospodyń domowych twierdzi, że ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i nigdy nie uda się, jeśli będziecie robić je z ograniczeniem czasowym.  Jakie drożdże dodać do ciasta drożdżowego?  Prawdziwą sztuką przy robieniu ciasta drożdżowego jest ujarzmienie drożdży. Te grzyby odpowiadają za cały sukces ciasta drożdżowego, zapewniają mu pulchność, puszystość i niezwykły charakterystyczny aromat.  Wiele osób twierdzi, że ciasto drożdżowe będzie udane jedynie, gdy użyjecie świeżych drożdży. Pewnie najlepiej tak robić, ale pewnie nie zawsze macie do nich dostęp. Świeże drożdże dość łatwo dostać w każdym sklepie w Polsce, ale za granicą nie jest to takie proste. By dostać świeże drożdże za granicą, często trzeba wybrać się...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...