Wypieki z ciasta drożdżowego należą zwykle do tych najbardziej efektownych i smacznych. Nic dziwnego, że cieszą się szerokim uznaniem.

Nie ma co się jednak oszukiwać. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu, poświęcenia i dużo pracy. Niektórych odstrasza to przed podjęciem wyzwania.

Dla chcącego nie ma nic trudnego. Przedstawimy wam dzisiaj sprytny pomysł na wyrabianie ciasta drożdżowego bez bałaganu i brudnych rąk.

Wyrabianie ciasta drożdżowego w woreczku bez brudnych rąk

Nie idziemy na stuprocentową łatwiznę. Nie chodzi tutaj o robot kuchenny. To oczywiście najłatwiejszy i najdokładniejszy sposób na ciasto drożdżowe, ale nie jest dostępny w każdej kuchni.

Zobacz także:

Dlatego też jeśli chcecie uniknąć nieprzyjemności związanych z wyrabianiem ciasta, przygotujcie plastikową torebkę sporych rozmiarów.

Kilka minut dynamicznego obracania torby ze składnikami ciasta w środku da niesamowite efekty. Ciasto wyrobi się niemalże samo!

Poniżej przedstawiamy specjalnie dla was poglądowy przepis na półwytrawne ciasto drożdżowe w sam raz do wyrobienia w plastikowym woreczku.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 55 dag mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży (lub ok. 15 g drożdży świeżych)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mleko i wodę w temperaturze ok. 40 st. C (dość ciepłe), wymieszajcie razem z jajkiem.
  2. W drugim naczyniu wymieszajcie suche składniki wraz z drożdżami.
  3. Przygotujcie sporych rozmiarów plastikową torebkę, najlepiej z tzw. zamknięciem strunowym (lub z suwakiem).
  4. Do torebki wsypcie suche składniki, a następnie dodajcie olej i płynną mieszankę.
  5. Usuńcie całe powietrze z torebki, naciskając ją, a następnie szczelnie ją zamknijcie.
  6. Wyrabianie ciasta z mieszanki składników powinno się odbywać poprzez energiczne obracanie plastikowej torebki przez ok. 10 min.
  7. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte, elastyczne i gładkie jak w przypadku wyrabiania ręcznego lub za pomocą robota kuchennego.
  8. Po 10 minutach drożdże zaczną pracować. Dlatego też naturalny będzie proces rośnięcia ciasta w torbie.
  9. By uniknąć pęknięcia torby, po tym czasie wyjmijcie ciasto z woreczka i odstawcie do właściwego wyrośnięcia.
  10. Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie w dość ciepłe miejsce na ok. 40 min – 1 godzinę.
  11. Nie odstawiajcie ciasta pod kaloryfer! W ten sposób czas wyrastanie rzeczywiście będzie krótszy, ale za to w gotowym cieście zbyt wyczuwalne będą drożdże.
  12. Czas pieczenia ciasta drożdżowego będzie różnił się w zależności od przeznaczenia ciasta. Jeśli warstwa ciasta będzie cienka, wystarczy około 20 min. przy temp. 180 st. C.