sposób na małe ości w śledziach
Adobe Stock
Newsy

Genialna metoda na pozbycie się malutkich ości ze śledzi. Polejcie je tym i wstawcie na noc do lodówki. Znikną w mig

Śledzie to świetne rozwiązanie na smaczny posiłek w postaci na przykład sałatki nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak radzicie sobie ze śledziowymi ośćmi?

Warto podążyć śladem naszych przodków i tak jak dawni Polacy, częściej jeść śledzie choćby w czasie Wielkiego Postu.

Dlaczego? Śledzie to nie tylko fantastyczny smak, ale także cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść śledzie?

By przekonać się o ich prozdrowotnym działaniu, wystarczy tylko rzucić okiem na tę listę z zaletami jedzenia śledzi.

Właściwości zdrowotne śledzi:

  • Są dobrze przyswajalnym źródłem pełnowartościowego białka
  • Zawierają kwasy omega-3 i innych, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Wspomagają odporność
  • Zapobiegają chorobom serca
  • Regulują ciśnienie tętnicze krwi
  • Obniżają poziom złego cholesterolu
  • Są źródłem witaminy A, D, E, B6 i innych
  • Mimo stosunkowo dużej ilości tłuszczów, nie są bardzo kaloryczne. 10 dag śledzi zawiera zwykle ok. 160 kcal.

Śledzie to jeden z głównych celów połowów światowego rybołówstwa. Wyróżnić można dwa główne gatunki śledzia – śledź pacyficzny i śledź atlantycki.

Na naszym Morzu Bałtyckim występuję podgatunek śledzia atlantyckiego, czyli tak zwany śledź bałtycki.

Czym jest matias?

Niestety, oznakowanie śledzi obecnie będących w sprzedaży pozostawia wiele do życzenia. Krótko mówiąc – często zdarza się, że klienci są wprowadzani w błąd.

Wszystko przez nazewnictwo sprzedawanych ryb. Nagminnie dostrzec można na półkach sklepowych słoiki z produktem o nazwie „a'la matias”.

Nierzadko także i inne śledzie mylnie bywają nazywane matiasami. Tymczasem, mało kto w ogóle ma świadomość, czym są matiasy.

Matiasy to nic innego jak śledzie złowione przez rybaków, jeszcze przed swoim pierwszym tarłem. Znacznie różnią się one w smaku od zwykłych, dorosłych śledzi.

Są dużo tłustsze i delikatniejsze w smaku, ponadto mogą różnić się nieco barwą mięsa. Ich zakup tak naprawdę jest jednak w Polsce dość trudny.

Ich połów odbywa się tylko w pewnej części roku i tylko w niektórych akwenach. Stąd też, słowo „matias” najczęściej pozostaje pustym hasłem reklamowym, nie zaś realnym opisem produktu.

Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Sposób na pozbycie się małych ości ze śledzi

Tak czy inaczej, każdy śledź odpowiednio przygotowany jest wart uwagi i skosztowania. Jak poradzić sobie z maleńkimi pozostałościami po ościach?

W gruncie rzeczy, za rozpuszczenie małych ości w rybie zawsze odpowiada potraktowanie jej kwasem.

Więc jeśli w waszej rybie wciąż wyczuwalne są maleńkie ości, powinniście skropić ją delikatnie sokiem z cytryny po wyfiletowaniu.

Odstawcie je na noc i wówczas po nawet małych ościach nie będzie już śladu. Jak widać, jest to trik dość prosty, ale skuteczny.

 

Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Własne
Newsy
Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zwykłego śledzia i matiasa różni o wiele więcej niż smak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Po ich ujawnieniu nie będziecie mieć wątpliwości, który z nich jest lepszy.

Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów waszej diety. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim śledzie. Niestety, większość osób nie zna się na ich rodzajach. Uliki, piklingi czy matiasy, które są najlepsze? Skąd pochodzą śledzie? Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może pieścić wasze podniebienia nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze śledzi Śledzie stanowią źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Ich regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, kości oraz metabolizm. Przysmak ten zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze mają pozytywny wpływ na pracę waszego serca, obniżają ciśnienie, rozwiązują problemy z niedokrwistością, zmniejszają uczucie senności i pozytywnie wpływają na wasz nastrój.  Nie można również zapomnieć, że śledzie zawierają niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Rodzaje śledzi Uliki to pełnotłuste, młode śledzie pochodzące z połowów dalekomorskich. Są konserwowane w solance o bardzo wysokim stężeniu oraz wędzone w gorącym dymie. Piklingi to inaczej śledzie wędzone w całości (wraz z wnętrznościami) w dymie o temperaturze przekraczającej 40 st. C. Choć pochodzą one z kuchni niemieckiej bardzo często spożywa się je również w Holandii, Norwegii oraz Polsce.  Matiasy to bardzo młode śledzie,...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy
Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...

Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy
Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie
Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości. Różne rodzaje śledzi W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi: Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru. Wybieranie właściwych śledzi Świeże śledzie - jak wybrać? Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby. Solone śledzie - jak wybrać? Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na...