Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy

Sprawdzona marynata do karpia. Błyskawicznie go „odmuli” i zlikwiduje okropny posmak ryby  

Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach.

Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak odmulić karpia?

Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie. Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości.

Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku! Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności.

Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka.

Zobacz także
Doprawcie karpia tymi 2 przyprawami, które dodajecie do sosów. Taką rybę polubią wszyscy

Doprawcie karpia tymi 2 przyprawami, które dodajecie do sosów. Taką rybę polubią wszyscy

Smaż rybę, jak profesjonalistka. Jeden prosty trik i nie będziesz już chciała robić jej inaczej

Tak smażą ryby profesjonaliści. 1 prosty trik i nie będziecie już robili tego inaczej

Czy można smażyć marynowanego karpia?

Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką.

Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby. Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź.

Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się:

  • do smażenia
  • do pieczenia
  • a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!
Karp smażony mulisty muł
gosia p./gotujmy.pl
Newsy
Nie jecie karpia, bo ma posmak mułu? Wymoczcie go w tym, a będzie smakował lepiej niż kiedykolwiek
Nie jecie karpia, bo ma posmak mułu? Wymoczcie go w tym, a będzie smakował lepiej niż kiedykolwiek

Spacer do sklepu rybnego, powrót z żywym stworzeniem. Następnie krótka kąpiel w wannie i nieuchronny wyrok. Potem rozbiór i filetowanie. O samym gotowaniu już nawet nie wspominamy. Praca nad świątecznym karpiem często pochłania nam wiele czasu. Wkładamy w nią całe nasze serce, z mozołem przygotowujemy rybie mięso, by w końcu usłyszeć od domowników kilka gorzkich słów. „Czuć mułem” – pada zwykle z ust jednego z degustatorów i zaraz następuje „złożenie broni”. Biesiadnicy odkładają na stół widelce i noże, bo karp jest po prostu niesmaczny. Wszystko to jest spowodowane złą jakością ryby. Tańsze karpie są uprawiane w zanieczyszczonych akwenach hodowlanych. To właśnie tam leży tajemnica nieprzyjemnego ich smaku. Jak poprawić smak karpia? Rozwiązaniem jest wybór ryby z lepszego źródła i po prostu zainwestowanie w nią większych środków. Czasem nie możemy jednak sobie na to pozwolić. Co wtedy? Walka z posmakiem mułu to nie przelewki. Coroczna historia i obawa przed wpadką na wigilijnej kolacji prowadzi nas do wypróbowywania różnych metod. Popularnym sposobem na „odmulenie” karpia jest ostatnio kąpiel w mleku. Taka marynata pozwoli naszej rybie na nabranie większej delikatności. Sekrety tej „terapii” zdradziliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go po kliknięciu w ten link: KLIK. To jednak nie wszystko. Jak pozbyć się smaku mułu z karpia? Aby karp raz na zawsze pożegnał się ze swoim nieprzyjemnym mulistym aromatem, warto dodać do naszej mlecznej marynaty kilka przypraw. Co wrzucić do środka? Aromatyczne ziele angielskie, liść laurowy czy rozmaryn – to właśnie takie przyprawy mogą ułatwić nam walkę z mułem. Wymoczenie karpia w mleku z dodatkiem tych przypraw powinno sprawić, że...

Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie oleju po smażeniu karpia. Przyda się wam do zrobienia czegoś pysznego
Tłuszcz, na którym smażyliście karpia, może wam jeszcze posłużyć w kuchni. Zdziwilibyście się, do czego najlepiej pasuje.

Po smażeniu ryby na patelni zwykle zostaje bardzo dużo tłuszczu. Z jednej strony, szkoda go wylewać - w końcu olej nie należy teraz do najtańszych produktów spożywczych. Z drugiej - ma on już intensywny zapach ryby i trudno jest wymyślić dla niego jakiekolwiek zastosowanie. Istnieje jednak na to ciekawy sposób - sprawdźcie, co można zrobić z takim olejem.  Jak wykorzystać olej po smażeniu karpia? Olej po smażeniu karpia będzie mocno pachniał rybą, dlatego smażenie na nim kapusty czy krokietów nie ma większego sensu. Ale można to wykorzystać jako atut i usmażyć na nim… cebulę! Karp podany ze smażoną cebulą świetnie smakuje - zwłaszcza, gdy zeszkli się ją na tym samym tłuszczu, na którym wcześniej smażyła się ryba. Zobaczcie, jak przygotować takiego karpia - na Wigilię będzie jak znalazł.  Przepis na smażonego karpia z cebulą Składniki: pół kilograma filetów z karpia 1 cebula 1 łyżka masła papryka słodka mielone sól pieprz Dodatkowo: mąka do panierowania oraz olej do smażenia. Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania karpia tak, by pozbyć się z niego nieprzyjemnego posmaku mułu - do tego użyć możecie np. moczenia go w mleku. Po wymoczeniu opłuczcie karpia jeszcze raz, osuszcie ręcznikami papierowymi i pokropcie go kilkoma kroplami soku z cytryny i odłóżcie do lodówki na 2 godziny. Następnie doprawcie karpia papryką, solą i pieprzem.  Każdy kawałek ryby obtoczcie w mące. Na patelni rozgrzejcie olej oraz 1 łyżkę masła. Połóżcie karpia i smażcie z obu stron, aż się zrumieni. Odłóżcie na talerz. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka (mogą być grubsze). Usmażcie je na tym samym oleju, na którym smażył się karp - dzięki temu zaoszczędzicie trochę na tłuszczu, a do...

Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Jak usunąć ości z karpia? Magda Gessler ma na to genialny patent. Wystarczy 5 minut
Nie przepadacie za karpiem bo boicie się, że możecie się zadławić ością? Zastosujcie patent Magdy Gessler, a będziecie się zajadać karpiem bez żadnych zmartwień.

Świąteczny karp to dość młoda tradycja, ale już mocno zakorzeniona w polskich domach. Każdego roku na wigilijnym stole ląduje więc panierowany karp albo karp w galarecie. Tym, co przeszkadza w rozkoszowaniu się smakiem tej ryby są oczywiście ości - w końcu nikt nie chce się nimi zadławić podczas świątecznej kolacji. Na szczęście istnieje bardzo prosty i szybki sposób na to, by pozbyć się z karpia nawet najmniejszych ości. Sprawdźcie, jak to zrobić.  Jak usunąć ości z karpia? Patentem na ości w karpiu podzieliła się na łamach „Gazety Wyborczej” Magda Gessler. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” wyjawiła, w jaki sposób ona przyrządza tę tradycyjną rybę: – Najpierw należy go marynować przez całą noc w glinianym garnku, w soli i płatkach cebuli. Potem zanurza się go w jajku z odrobiną wody, następnie w bułce tartej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Tak przygotowany karp powinien dostać lekkiego klapsa, żeby odpadł nadmiar panierki - tłumaczy Gessler. Co dalej? Sprawdźcie, co według pani Magdy może sprawić, że ości przestaną być problemem: – Następnie trzeba go szybko usmażyć. Wrzuca się go na wrzący głęboki tłuszcz – olej rzepakowy – i wtedy zaczyna się zachowywać jak pączek. Rośnie, bo w panierce są jajka. Robi się wokół niego bułeczka, dzięki czemu zaczynają zanikać ości . Wtedy należy zmniejszyć temperaturę, żeby się nie spalił. Zwykle trzymam karpia w podciśnieniu przez pięć minut , wtedy małe ości zanikają. Tak przygotowanego karpia można jeść jak ciasto - powiedziała Magda Gessler w „Gazecie Wyborczej”. Jak pozbyć się zapachu karpia? Niezbyt przyjemny zapach karpia przez niektórych porównany jest do mułu. Jednak jeżeli kupicie tę rybę od sprawdzonego hodowcy dbającego o czystość zbiorników, w których znajdują się karpie,...

karp wigilijny przepis
ONS / AdobeStock
Newsy
Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza na karpia. Nie uwierzycie, w czym go marynuje
Nie przepadacie za karpiem przez jego charakterystyczny posmak? Wystarczy odpowiednio go zamarynować! Wypróbujcie ten genialny przepis Roberta Makłowicza.

Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule ). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także niekwestionowany ekspert kulinarny Robert Makłowicz! Sekretem ukrycia wątpliwego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się być bardzo skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę! Wypróbujecie? Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza Jaki jest tajemniczy składnik marynaty do karpia? To… piwo! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: 1 karp 2 duże cebule 2 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 butelka jasnego piwa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie w dzwonka. Następnie posólcie i wyłóżcie w dużym rondlu posmarowanym masłem. Warzywa umyjcie i pokrójcie w kostkę. Miód rozpuście w wodzie. Całość dodajcie do rondla z karpiem. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą i pieprzem i zagotujcie. Gotujcie karpie najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, a później skręćcie i przez 15 minut gotujcie małym ogniu. I gotowe! Karpia podawajcie na półmisku, polanego sosem powstałym podczas gotowania i posypanego świeżą pietruszką. Smacznego! Tak przygotowany karp będzie z pewnością ciekawym urozmaiceniem wigilijnej wieczerzy. Nie musicie się martwić o procenty! Pod wpływem wysokiej...