Karp
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy

Fenomenalna marynata do wigilijnego karpia. Błyskawicznie zlikwiduje mulisty, nieprzyjemny posmak ryby

Wigilijny karp wcale nie musi stać się „zakałą” wigilijnego stołu. Dzięki temu sposobowi, wasi domownicy przestaną narzekać na mulisty posmak!
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Z karpiem wielu z nas ma poważny ból głowy. Z jednej strony długoletnia tradycja i charakterystyczny smak, z drugiej cała masa ości i często mulisty zapach.

Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych ryb, wielu z nas woli zakupić tradycyjnego żywego karpia i poradzić sobie z nim na własną rękę.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Karp na terapii

Pół biedy z patroszeniem i filetowaniem – gorzej gdy za nic w świecie nie możemy pozbyć się nieprzyjemnego posmaku mułu w naszej rybie.

Na pewno przeżywaliście to już na własnej skórze. Tyle pracy, tyle czasu poświęconego na przygotowanie tej ryby, a na koniec niewybredne komentarze wigilijnych gości.

Czas z tym skończyć. Rozwiązaniem będzie użycie nietypowej marynaty. Chodzi nam po prostu o kąpiel karpia w mleku!

Taka „terapia” może przynieść tylko pozytywne efekty dla smaku naszej ryby. W ten sposób nie tylko sprawimy, że karp pozbędzie się zapachu mułu, ale także nadamy mu nieco więcej delikatności.

Przygotowanie „mlecznej kuracji” dla karpia będzie niezwykle proste. Jedyne o czym musimy pamiętać, to dodanie do marynaty 2 łyżeczek soli na pół litra mleka.

Wszechstronna marynata

Karpia należy zanurzyć w mleku tłustym, najlepiej takim o zawartości tłuszczu 3,2%.  Zanurzamy rybę w mleku w całości, najlepiej w jakimś głębokim naczyniu z pokrywką.

Karp powinien spoczywać w tego rodzaju marynacie przez całą noc, a przynajmniej parę godzin. Od długości marynowania będą zależały efekty i stopień „odmulenia” ryby.

Do jakiej obróbki termicznej nada się tak przygotowany karp? Tutaj mamy dla was świetną odpowiedź.

Nasz delikatny karp zamarynowany w mleku będzie nadawał się:

  • do smażenia
  • do pieczenia
  • a nawet do obgotowania przed podaniem go w galarecie!
Komentarze
Zupa rybna na wigilię
gotujmy.pl/mysza75
Newsy Krzywicie się na samą myśl o zupie z karpia? Ten przepis wszystko zmieni
Nie przepadacie za zupą z karpia? W tej zupie rybnej zakocha się cała rodzina i na pewno wasza babcia. Podajemy najprostszy przepis.
Magdalena Kieblesz
grudzień 15, 2020

Karp jest obowiązkową pozycją na świątecznym stole. Ale co, gdy połowa naszej rodziny nie przepada za jego smakiem i krzywi się na samą myśl? Bardzo często to posmak mułu karpia odpycha od skosztowania tej ryby.  Wtedy nawet zupa nie smakuje dobrze. Na szczęście jest wiele przepisów, którymi możemy się zainspirować. Jednym z nich jest propozycja zupy rybnej, bardzo sycącej i aromatycznej, do której proponujemy dodać nie karpia a delikatnego w smaku dorsza i łososia.  Wigilijna zupa rybna Na Wigilię najczęściej przygotowujemy barszcz z uszkami albo zupę grzybową. Można czasami odejść od tej tradycji i podać pyszną, wigilijną zupę rybną. I żeby każdemu smakowało nie mieszajmy w to karpia. Całość wyglądać będzie pysznie. Solidne kawałki ryb i smaczne warzywa stworzą wywar o wybornym smaku, który będziecie wspominać przez cały rok.  Składniki na wigilijną zupę rybną: 20 dag filetu z łososia  20 dag filetu z dorsza  1 marchewka 1 pietruszka 1 por biała część 1 plaster selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól do smaku natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 30 % Przygotowanie:  Warzywa obieramy. Z pora odcinamy białą część i dokładnie je myjemy.  Przekładamy je do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy 1litrem wody i gotujemy około 40 min na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ryby i dalej gotujemy do ich miękkości.  Miękką rybę i marchewkę wyjmujemy z wywaru i kroimy je na kawałki. Ponownie wszystko umieszczamy w garnku i nadal gotujemy około 10 min. Do prawie gotowej zupy dolewamy śmietanę i wyłączamy ją z gazu.  Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką – zupa jest gotowa! Smacznego!   

Przeczytaj
twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy Popełnisz ten jeden błąd i zepsujesz wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka
Przygotowujesz w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to twój pierwszy raz, wystrzegaj się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta! Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy: Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem. Uważaj na ten błąd! Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść. Dlaczego karp się nie udaje? Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W...

Przeczytaj
Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy Karp w Lidlu za 2 zł. Tylko do środy zrobisz zakupy na święta za grosze
Święta za pasem! Najwyższy czas zrobić świąteczną listę zakupów i kupić wszystkie potrzebne produkty, zanim ich zabraknie - szczególnie, że wiele z nich jest właśnie na promocji!
Katarzyna Wyborska
grudzień 14, 2020

Jeszcze 10 dni do Gwiazdki! Powolne przygotowania do świąt właśnie się skończyły i trzeba już zabierać się do pracy, bo czasu jest coraz mniej. Rybę i inne świeże artykuły kupimy krótko przed Bożym Narodzeniem, ale warto już teraz zaopatrzyć się w suche produkty, takie jak dodatki do ciast czy konfitury. Mają długą datę ważności, więc nie zepsują się do Świąt, a są teraz naprawdę gorącym towarem i wszyscy chcą je kupić! Sprawdźcie, co można kupić teraz w sklepach Lidl w promocji – sieć przygotowała obniżki na świąteczne artykuły, dlatego warto właśnie tam zrobić zapasy. Przeceny na święta W Lidlu dobrze wiedzą, że Boże Narodzenie nie może się obejść bez świątecznych ciast i wypieków przygotowywanych w ogromnych ilościach – w końcu to jedna z niewielu okazji w roku, gdy bez wyrzutów sumienia można się nimi najeść! Dlatego już od dziś w sklepach Lidl można kupić dodatki do ciast i gotowe mieszanki w dużo niższych cenach. Zobaczcie sami: Babka waniliowa: 3,99 zł/opakowanie Makowiec DELUXE Premium: 6,99 zł/opakowanie Orzechy laskowe: 1,49 zł/100 g   Przecenione zostały także gotowane buraki i będzie można je kupić w cenie 1,99 zł za pół kg . To rozsądne rozwiązanie dla osób, które chcą zaoszczędzić czas na przygotowywaniu świątecznych buraczków! Lidl ma także promocję dla niecierpliwych i już teraz obniżył cenę karpia – świeży płat tej świątecznej ryby kupimy za 2,19 zł za 100 gram .   Wybierzecie się do Lidla na świąteczne zakupy?

Przeczytaj