Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!
Adobe Stock
Newsy

Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić

To nie pierwsza taka sytuacja. Uleganie modzie nie zawsze się opłaca. Jeśli korzystacie z tego produktu, róbcie to z rozwagą.

W świecie kulinariów i żywienia także panują mody. Obecnie bardzo popularna jest dieta ketogeniczna, a mało osób mówi o jej wadach. Kiedyś wiele osób przechodziło na dietę kapuścianą albo stosowali dietę paleo. Moda nie omija także pojedynczych produktów spożywczych. Pamiętacie czasy, kiedy kilkanaście lat temu wszyscy kazali zamieniać masło na margarynę? Później to odwołano z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych trans w margarynie, a obecne zalecenia znowu polecają większości osób stosowanie dobrych margaryn zamiast masła (a jeszcze lepiej past kanapkowych i hummusu).

Magda Gessler odpowiada na pytania

Błędy ekspertów

Czasami takie błędy są nieuniknione. Produkty spożywcze i ich wpływ na zdrowie wciąż są badane, więc czasami trzeba zmienić stanowisko. Wnioski wyciągane z badań często są jednak zbyt pochopne. Tak było też w tym wypadku. Jakiś czas temu wiele stron internetowych, a nawet ekspertów - dietetyków i lekarzy, bardzo pozytywnie wypowiadało się o oleju kokosowym i jego cudownych właściwościach. Teraz juz się go nie poleca.

Zobacz także
Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

Ta część rabarbaru jest trująca. Spożyta przypadkiem może spowodować niewydolność nerek

czy można wykorzystać butelkę plastikową po wodzie?

Robicie to z plastikową butelką po wodzie? Trujecie sami siebie

Olej kokosowy – nie taki zdrowy

Chodzi przede wszystkim o zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Olej kokosowy składa się w większości właśnie z nich. Niestety kwasy te nie wpływają zbyt korzystnie na zdrowie serca. Mogą przyczyniać się do podwyższania stężenia cholesterolu. Znacznie zdrowiej jest zamienić olej kokosowy na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy.

Olej kokosowy może występować w diecie, ale dodawanie go do kawy, codzienne smażenie na oleju kokosowym i wykorzystywanie go do wypieków to przesada. Olej ten sprawdzi się za to:

  • Jako maseczka, szczególnie dla kręconych włosów
  • Do posmarowania ciała
  • Od czasu do czasu do użycia w kuchni, gdy pożądane są jego właściwości: brak zapachu, stała konsystencja i stabilność termiczna

Na pewno nie jedzcie go codziennie. Zamiast oleju koksowego do smażenia wybierajcie oliwę z oliwek, a na zimno stosujcie olej rzepakowy, olej lniany lub ciekawy olej z wiesiołka o szerokich właściwościach.

Czytaj także:

Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Adobe Stock
Newsy
Używacie tego produktu w kuchni? To czysta trucizna. O wiele gorsza niż smalec
Okazuje się, że olej uznawany powszechnie za niezwykle zdrowy, tak naprawdę może być bardzo szkodliwy…

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zbadało tłuszcze, na których najczęściej smaży się potrawy. Wyniki okazały się być zaskakujące! Olej kokosowy szkodliwy dla zdrowia Olej kokosowy swego czasu święcił triumfy wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Uważany był za tzw. superfood, na którym doradzano smażenie wszystkich potraw. Badania wykazały jednak, że „stare” metody smażenia, są bardziej korzystne dla zdrowia. Według ekspertów, olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Jeśli LDL gromadzi się w zbyt dużych ilościach, tłuszcz odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do poważnych chorób sercowo-naczyniowych.  Okazuje się, że olej kokosowy ma taką samą ilość tłuszczów nasyconych, co olej palmowy – znany ze swojego bardzo szkodliwego działania na zdrowie. Dla porównania:  masło posiada 63 proc. tłuszczów nasyconych łój wołowy 50 procent smalec zaledwie 39 procent. Z „ciekłych” olejów zbadano, że oliwa z oliwek zawiera 14 proc. tłuszczów nasyconych, olej słonecznikowy 10 proc., a najpopularniejszy w Polsce olej rzepakowy – zaledwie 7 procent! Który olej jest najlepszy do smażenia? Niezmiennie jednak naukowcy podtrzymują, że najzdrowszym tłuszczem do smażenia jest klasyczny olej rzepakowy (np. Kujawski). Chociaż często słyszy się o zamienianiu oleju na oliwę z oliwek czy właśnie olej kokosowy, ich lepsze właściwości dla zdrowia są mitem!  Faktycznie, choć oliwa z oliwek zawiera duże ilości tłuszczów omega-3 i doskonale wpływa na kondycję cery, włosów czy paznokci, nie powinna być stosowana do smażenia. Tak samo olej słonecznikowy polecany jest do stosowania na zimno – np. do...

Mówiono, że ten tłuszcz jest zdrowy, potem, że nie zdrowy. Sprawdzamy jak jest naprawdę
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie modę na ten tłuszcz? Zaraz potem mówiono, że jest niezdrowy. Sprawdzamy, jaki jest naprawdę
Tłuszcze nasycone, w tym olej kokosowy, nie powinny przekraczać 10% tłuszczy spożywanych w ciągu dnia. Nie jedzcie więc go więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym oleju?

Kilka lat temu obiegła media informacja o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego. Traktowano go jako tzw. superfood i zalecano dodawanie do wszystkiego. Dziś, zastanawiamy się skąd się wzięło tak dużo pozytywnych opinii na temat tego tłuszczu. Dietetyczka Roksana Środa uważa, że olej rozsławili w mediach społecznościowych filipińscy naukowcy, łącząc go z długowiecznością Filipińczyków. Inny dietetyk, Damian Parol tak komentuje kokosowe szaleństwo: - Filipiny produkują i eksportują najwięcej oleju kokosowego, dlatego dobra koniunktura dla tego tłuszczu jest im bardzo na rękę. Dlaczego olej kokosowy przestał być zdrowy? Przede wszystkim on nigdy nie był zdrowy. Zrobił jedynie karierę medialną i wpisał się w umysły ludzi jako zdrowe superfood. Tak naprawdę to olej zawierający 82% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za wyższą produkcję w wątrobie złego cholesterolu. Jego duża ilość zwiększa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mgr dietetyki Iwona Barzyk (@dietetyk_w_miescie)   A czy na oleju kokosowym można smażyć? Na ten temat wypowiedziała się Roksana Środa dla rmf.24.pl: - Jestem zwolenniczką smażenia na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Natomiast uważam, że okazjonalne smażenie potraw na oleju kokosowym nie będzie miało szczególnie negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Pomijając aspekty samego smażenia, które powinno być zdecydowaną mniejszością w naszej kuchni. Co nie oznacza, że olej kokosowy jest jedynym słusznym wyborem. Nie...

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga
AdobeStock
Newsy
Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga
Picie oliwy może być naprawdę zdrowe. Przeczytajcie o tym, jak pić oliwę, by działała z korzyścią dla zdrowia i sprawdźcie na jakie dolegliwości może pomóc wam picie oliwy.

Oliwa z oliwek nazywana jest czasami "śródziemnomorskim złotem". Jest to niezastąpiony składnik najzdrowszej na świecie diety : diety śródziemnomorskiej. Regularne picie oliwy z oliwek, może pomóc wam przy wielu dolegliwościach. Oliwa z oliwek jest bowiem bogactwem zdrowych kwasów tłuszczowych. Kiedy pić oliwę z oliwek? Wiele osób twierdzi, że aby w pełni wykorzystywać potencjał oliwy z oliwek, należy pić ją na czczo, z rana, zaraz po obudzeniu. To prawda, taka praktyka może być dla wielu osób pomocna. Rozpoczynanie dnia od łyżki oliwy z oliwek, da wam pewność, że dostarczyliście sobie zdrowych kwasów tłuszczowych, które mają niesamowite właściwości dla waszego organizmu. Picie oliwy rano może pomóc wam zbudować zdrowy nawyk. Zaczęcie dnia od zrobienia czegoś dla swojego organizmu, może pomóc niektórym osobom w trzymaniu się zdrowych czynności w dalszej części dnia. Jeśli picie oliwy z rana nie wydaje się wam jednak zachęcające, nie musicie tego robić, by nadal korzystać z niesamowitych właściwości oliwy z oliwek. W praktyce nie ma znaczenia, kiedy spożyjecie oliwę. Ważne, żeby spożywać ją regularnie. Możecie też po prostu polewać nią sałatki, skropić pieczywo zamiast masła lub wykorzystywać do duszenia warzyw. Oliwa z oliwek, wbrew obiegowym mitom, nadaje się też dobrze do domowego smażenia. Jest to jeden ze zdrowszych olejów do codziennego stosowania. Picie oliwy z oliwek z rana – na co pomaga? Regularnie przyjmowanie oliwy z oliwek, może wspomóc wiele układów organizmu. Poprawia kondycję skóry Wspiera mózg i opóźnia jego starzenie Poprawia stan stawów i kości, dzięki przeciwzapalnemu działaniu Poprawia kondycję jelit Redukuje różnorodne stany zapalne Jest pomocna w...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...