Jajecznica
Wikipedia Commons
Newsy

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak

Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.
Hubert Rój
styczeń 08, 2021

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kombinacje na patelni

Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko.

Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet.

Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr.

Masło zamiast mleka do jajecznicy

Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości.

Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle.

Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni.

Wnioski? Wybierajcie, jajecznicę tylko w czystej postaci, a więc: jajka plus tłuszcz. Mleko zostawmy do przygotowywania naleśników lub ewentualnie używajmy go w minimalnych ilościach przy robieniu omletu.

Komentarze
białe i brązowe jajka
Pixabay
Newsy Białe czy brązowe jajka - które z nich są zdrowsze?
Wielu Polaków uzależnia zakup jajek nie tylko od ich rodzaju i ceny, ale również od koloru. Okazuje się, że większość sięga po te w brązowej skorupce. Białe są zdecydowanie rzadziej wybierane. Głos w sprawie ich różnic zabrali eksperci.
Weronika Kępa
styczeń 06, 2021

Wybór jajek to nie lada wyzwanie Mnogość dostępnych na rynku jajek może wprowadzać w zakłopotanie. Ich zakup to nie lada wyzwanie, szczególnie dla początkujących pań domu. Z kolei doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, na co zwracać uwagę i przy wyborze kierują się trzema głównymi czynnikami: ceną, rodzajem i kolorem. Cena i rodzaj to nierozerwalne czynniki. Najtańsze i jednocześnie najbardziej nafaszerowane antybiotykami, są jaja z chowu klatkowego. Nieco droższe i lepszej jakości są te pochodzące z chowu ściółkowego. Jednak, mimo wysokiej ceny, najlepiej sięgać po te z wolnego wybiegu. A co jeśli chodzi o ich kolor? Polacy najchętniej sięgają po brązowe jajka Okazuje się, że spośród jaj białych, beżowych i brązowych, Polacy najchętniej wybierają te ostatnie. Bowiem większość uważa, że pochodzą one od kur hodowanych naturalnie. Biały kolor kojarzony jest z różnego rodzaju modyfikacjami genetycznymi.  Według polskich portali, fanami brązowych jajek są również Azjaci. Ich upodobania wynikają jednak z uwarunkowań kulturowych aniżeli z przekonań na temat wartości odżywczych produktu. Bowiem, zgodnie z tamtejszymi wierzeniami, kolor czerwony przynosi szczęście, a brąz jest przecież do niego zbliżony. Sytuacja wygląda zupełnie inaczej w USA, Hiszpanii, Francji czy Niemczech. Mieszkańcy tych państw wybierają przede wszystkim jajka posiadające białą skorupkę. Według nich, ten kolor wydaje się o wiele bezpieczniejszy. Czy kolor skorupki wypływa na wartości odżywcze jajek? W rzeczywistości, kolor skorupki jajek jest uwarunkowany genetycznie. Kury o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, z kolei te o ciemnym – brązowe. Ot, cała filozofia. Taki stan rzeczy nie ma więc nic wspólnego z ich karmieniem, hodowlą, ani nawet rasą.  Barwa znoszonych jajek nie wpływa również...

Przeczytaj
mycie jajek
AdobeStock
Newsy Myjecie jajka przed włożeniem ich do lodówki? Przestańcie natychmiast, to najgorsze co możecie zrobić
Jeżeli dbacie o swoje zdrowie, to absolutnie nie myjcie jajek przed włożeniem ich do lodówki!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Pewnych zwyczajów nie da się zmienić. Na pewno znacie osoby, które mają tak silne przyzwyczajenia i poglądy na różne kwestie, że nawet po przedstawieniu im porcji solidnych argumentów, one i tak nie zmienią swojego myślenia. Jednak są takie sytuacje, w których to kwestia zdrowia, a nawet życia! Ot, choćby pozornie błaha kwestia jajek – trzeba je myć czy nie? Przed włożeniem do lodówki czy dopiero przed użyciem? Odpowiedź na te pytania jest bardzo ważna – przekonajcie się dlaczego! Mycie jajek Pytanie może brzmi zabawnie, ale jest bardzo poważne! Być może część z was nigdy się nad tym nie zastanawiała. W końcu skorupek się nie je, więc po co myć jajka? A zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się jajka, a dokładniej – jaką drogą wydostają się na ten świat? Znoszone przez kurę jaja wychodzą z kloaki, czyli połączenia układu wydalniczego i rozrodczego. W skrócie, jaja przechodzą dokładnie tę samą drogę na zewnątrz, co kurze odchody! Czy ta informacja już was przekonała do mycia jajek? Dlaczego nie wolno myć jajek przed włożeniem ich do lodówki? Skoro kwestia mycia została już wyjaśniona, to trzeba poruszyć kolejny ważny problem. Niektórzy ludzie myją jajka od razu po przyniesieniu ich ze sklepu i następnie wkładają je do lodówki. Ogromny błąd! Dlaczego? Umyte jajka pozbawione są ochronnej warstwy, zwanej otoczką mucynową. Chroni ona pory w skorupce przed dostaniem się do środka różnych drobnoustrojów. Jaja będą się psuły znaczniej szybciej! Jaja bardzo szybko przechodzą smakiem i zapachem jedzenia znajdującego się w lodówce. Pozbawione ochronnej warstwy będą narażone na zakażenie bakteriami, które mogą się znajdować na nieumytych produktach znajdujących się w lodówce – chociażby na różnych opakowaniach....

Przeczytaj
Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 31, 2020

Opinia na temat jajek zmienia się z biegiem czasu. Na początku słynęły z tego, że są bardzo zdrowe i odżywcze. Następnie, głównie z powodu cholesterolu, straciły na popularności. Czy wiecie jak rozpoznać świeże jajko? Czy jajko jest zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i zaburzeń w układzie krwionośnym. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie pod dostatkiem. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznemu polepszeniu. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można jeść z pewną dozą rozsądku, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek to białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdziecie też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, w żółtku jajka znajdują się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka ma około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny skład tłuszczu. Wiele w nich niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować. Jajko pod tym względem jest produktem wyjątkowym! Białko jajka...

Przeczytaj