Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak
Adobe Stock
Newsy

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak

Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak można ulepszyć smak jajecznicy?

Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko.

Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet.

Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr.

Zobacz także
Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta

Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca

„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie

Czy można dodać mleko do jajecznicy?

Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości.

Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle.

Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni.

Wnioski? Wybierajcie, jajecznicę tylko w czystej postaci, a więc: jajka plus tłuszcz. Mleko zostawmy do przygotowywania naleśników lub ewentualnie używajmy go w minimalnych ilościach przy robieniu omletu.

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...