Kuchnia regionalna pełna jest prawdziwych skarbów! Kto poznał dania z różnych regionów Polski, ten dobrze wie, ile pysznych przepisów się tam kryje. Jednym z nich są fantastyczne, kresowe gołąbki, zwane też gołąbkami podolskimi. Na czym polega ich wyjątkowość? Do farszu dodaje się… ziemniaki! Te gołąbki występują w kilku wersjach. Najpopularniejsza to farsz z samych ziemniaków z przyprawami, ale robi się także farsz mieszany, gdzie ziemniaki stanowią dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na gołąbki podolskie!
Przepis na gołąbki podolskie
Do przygotowania podolskich gołąbków z ziemniakami, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 5 dużych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- Liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- Suszone grzyby
- Koncentrat pomidorowy
- Świeży koperek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Wytnijcie głąb z kapusty, włóżcie ją do garnka i sparzcie gorącą wodą. Następnie wyjmijcie ją z garnka, ostudźcie i oddzielcie liście.
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Nie zapomnijcie odcisnąć ich z soków!
- Obierzcie cebulę i pokrójcie.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zeszkliła i odstawcie do wystudzenia.
- Do miski ze startymi ziemniakami dodajcie jedno jajko, ostudzoną cebulę, mielone mięso oraz sól i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie.
- Tak przygotowany farsz kładźcie na liście kapusty i zawijajcie na gołąbki.
- Na dnie garnka połóżcie kilka liści kapusty, wlejcie szklankę wody i wsypcie pokruszone suszone grzyby, liść laurowy oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Posólcie.
- Na liście kapusty połóżcie gołąbki i duście przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmijcie z garnka gołąbki i kapustę, a do pozostałego w nim wywaru wlejcie cały słoik koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz świeży koperek. Wymieszajcie.
- Gotujcie sos przez kilka minut.
- Tak przygotowanym sosem polewajcie gołąbki.