Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników.

Właściwości liści laurowych

Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty. Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu.

Liście laurowe – właściwości zdrowotne

Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów.

Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem

Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

  1. Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie.
  2. Gotujcie napar pod przykryciem przez 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie przykryjcie garnek i gotujcie jeszcze przez 4 minuty.
  3. Odcedźcie napar i ostudźcie.

I gotowe! Tak przygotowany napar możecie pić samodzielnie lub dolewając go do ulubionej herbaty. Możecie też dodać do niego trochę miodu i soku z cytryny.