Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej.

Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki?

Składniki:

  • 3 ugotowane marchwie
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 10 gramów cukru
  • 10 gramów suchych drożdży
  • 10 ml wody
  • 700 gr mąki

Przygotowanie:

  • Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera.
  • Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże.
  • Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki.
  • Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto.
  • Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Wykładamy ciasto na posypany mąką blat.
  • Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża.
  • Z każdego kawałka formujemy bułeczki.
  • Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.

Bułeczki są gotowe. Smacznego!