Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Od czego zależy kolor sera?

Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza.

Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy.

Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia.

Zobacz także
Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy

Rodzaje serów

Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki:

Sery świeże

  • Mozarella
  • Twaróg
  • Ricotta
  • Feta

Sery miękkie

  • Brie
  • Camembert
  • Gorgonzola
  • Bryndza

Sery półtwarde

  • Cheddar
  • Tylżycki
  • Gouda

Sery twarde

  • Parmezan
  • Pecarino Romano

Sery pleśniowe

  • Camembert
  • Roquefort
  • Brie

Sery maziowe

  • Munster
  • Limburger

Czym zmienia się kolor sera?

Kolor sera można oczywiście sztucznie zmienić, stosując w tym celu różne barwniki. Tak robi się na przykład z serem Mimolette i Red Leicester, które są mocno pomarańczowe. Do barwienia serów używa się między innymi tych barwników:

  • Annato (orelan) – to właśnie dzięki temu składnikowi osiąga się mocną, prawie czerwoną barwę podanych wyżej serów.
  • Kurkuma – mocno barwi mleko na kolor żółty, a nawet pomarańczowy. Użyta w bardzo dużych ilościach zmienia smak sera.
  • Szafran – niezwykle szlachetna przyprawa (i przez to bardzo droga). Sery zawdzięczają jej żółty, wręcz złocisty kolor. Szafran stosuje się przy produkcji np. parmezanu, ementalera i miękkich serów.

 

Czytaj także:

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy
Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób
Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach. Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe? Właściwości i kaloryczność serów Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach. Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim: Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia? Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety. Miłośnicy serów nie muszą ich...

Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy
W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było
Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się? Ser żółty – składniki odżywcze Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.  Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci  Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych. Promocja na ser w Lidlu Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda,...

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
AdobeStock
Newsy
Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Nie dajcie się oszukać na wakacjach
Urlop w górach nie może się obejść bez oscypków. Jednak czy wszystkie sprzedawane w górach sery rzeczywiście są oscypkami?

Wielu z was z polskimi górami na pewno kojarzą się oscypki, tradycyjne sery wytwarzane lokalnie w górskich miejscowościach. Cieszą się ogromną popularnością wśród turystów – można kupić oscypki klasyczne, wędzone, grillowane i podawane z konfiturą z żurawiny lub innych owoców. Jednak trzeba być czujnym, ponieważ na części stoisk sprzedaje się „oszukane” oscypki! Jak je rozpoznać? Sprawdźcie.   Jak rozpoznać prawdziwego oscypka? Należy na początku zaznaczyć, że oscypki są obecnie chronione przez Unię Europejską zatwierdzonym znakiem jakości. Dlatego kupując oscypki certyfikowane możecie mieć pewność, że nie zostaliście oszukani. Producenci „oscypków”, których proces wytwarzania odbiega od certyfikowanego, nie mogą być nazywane oscypkami. Dlatego pierwszym, na co powinniście zwrócić uwagę to nazwa – górale, którzy nie chcą mieć problemów z prawem, swoim oszukanym oscypkom nadają różne kreatywne nazwy, np. „Góralski ser”, „Ser z gór”, „Ser bacy” itp. Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę? Kolor – prawdziwe oscypki muszą w 60% składać się z sera owczego, dlatego ich kolor nigdy nie będzie intensywnie żółty lub pomarańczowy (a dzieje się tak w przypadku sera z mleka krowiego ). Kolor oscypka powinien być jasny i lekko brązowy. Smak – w smaku certyfikowany, prawdziwy oscypek powinien być nieco ostry. Faktura – zdarzyło wam się spróbować oscypka, który był miękki i gumowaty? Niestety, zostaliście oszukani! Prawdziwe oscypki są dość twarde i suche. Cena – nie ma co kryć, że oryginalne, certyfikowane oscypki są po prostu droższe. Wynika to z użycia mleka owczego oraz odpowiedniego procesu produkcji i sposobu przechowywania, określonych przez...

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...