Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie!

Od czego zależy kolor sera?

Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza.

Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy.

Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia.

Zobacz także:

Rodzaje serów

Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki:

Sery świeże

  • Mozarella
  • Twaróg
  • Ricotta
  • Feta

Sery miękkie

  • Brie
  • Camembert
  • Gorgonzola
  • Bryndza

Sery półtwarde

  • Cheddar
  • Tylżycki
  • Gouda

Sery twarde

  • Parmezan
  • Pecarino Romano

Sery pleśniowe

  • Camembert
  • Roquefort
  • Brie

Sery maziowe

  • Munster
  • Limburger

Czym zmienia się kolor sera?

Kolor sera można oczywiście sztucznie zmienić, stosując w tym celu różne barwniki. Tak robi się na przykład z serem Mimolette i Red Leicester, które są mocno pomarańczowe. Do barwienia serów używa się między innymi tych barwników:

  • Annato (orelan) – to właśnie dzięki temu składnikowi osiąga się mocną, prawie czerwoną barwę podanych wyżej serów.
  • Kurkuma – mocno barwi mleko na kolor żółty, a nawet pomarańczowy. Użyta w bardzo dużych ilościach zmienia smak sera.
  • Szafran – niezwykle szlachetna przyprawa (i przez to bardzo droga). Sery zawdzięczają jej żółty, wręcz złocisty kolor. Szafran stosuje się przy produkcji np. parmezanu, ementalera i miękkich serów.

 

Czytaj także: