dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy

Dlaczego rybę skrapia się cytryną? Wcale nie po to, żeby lepiej smakowała

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, po co dodaje się do ryby cytrynę? Oprócz próby poprawienia smaku ma to jeszcze inny, głębszy sens.

Ryba i cytryna to stare, dobre i wypróbowane małżeństwo. Okazuje się, że nie tylko z miłości, ale także i z rozsądku.

Chodzi tutaj nam o praktyczne powody, dla których używa się soku tego cytrusa w połączenia z większością rodzajów ryb.

Ryby traktuje się sokiem z cytryny głównie po to, by pozbyć się ich nieprzyjemnego zapachu i czasami smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego powinno się skrapiać rybę cytryną?

Bierze się on z zawartych w mięsie ryb amin. Te organiczne związki, pochodne amoniaku są produkowane wtedy, gdy mięso ryb zaczyna niezauważalne i niegroźne początkowo procesy rozkładu.

Chemiczne podobieństwo amin do amoniaku wyczuwalne jest nieraz także przez osoby jedzące ryby – nieprzyjemny zapach ryb może niektórym przypomnieć właśnie zapach amoniaku.

Teraz czas na małą lekcję chemii. Aminy, tak jak amoniak są odczynu zasadowego. Po zadziałaniu na nie kwasem (czyli sokiem z cytryny) zmieniają się w trakcie reakcji chemicznej w sole i tracą swoje właściwości.

Tutaj należy się małe wyjaśnienie – polanie ryby sokiem z cytryny przed obróbką termiczną lub po niej, wcale nie oznacza, że ryba stanie się słona. Sole aminowe nie mają wyczuwalnego zapachu, ani smaku.

Czy powinno się kropić rybę sokiem z cytryny dla smaku?

Używanie soku cytrynowego do ryb ma jeszcze jeden wymiar. Otóż chodzi o to, że im świeższa ryba, tym teoretycznie mniej soku powinno się używać do zabicia „amoniakowego” zapachu i smaku.

Ma to swoje źródło w postępującym nieodwracalnie rozkładzie mięsa ryby po jej zabiciu – to jednak wcale nie przekreśla jej smacznego przyrządzenia.

Co jednak, jeżeli ktoś lubi doprawić cytryną nawet świeżo złowioną w strumyku lub w stawie rybę? Nic w tym złego.

Tutaj wkraczają do gry tak zwane względy smakowe. Niektórzy po prostu uwielbiają połączenie delikatnego smaku ryby ze zdecydowaną kwaskowatością i ostrością cytryny.

Ważne jednak, by nie stosować raczej cytryny do ryb tłustych, takich jak łosoś, pstrąg tęczowy, czy także świeży tuńczyk.

Sok z cytryny znacznie lepiej pasuje smakowo do ryb białych, chudych, chętnie spożywanych przez Polaków w różnych postaciach.

Kiedy i jak dodawać sok z cytryny do ryby?

Przyjęło się, że sok z cytryny dozuje się na rybę już po jej usmażeniu lub upieczeniu, bezpośrednio na talerzu.

Można dodać jednak kilka plasterków cytryny do ryby jeszcze przed zawinięciem jej w folię aluminiową i upieczeniem.

Skropienie ryby przed usmażeniem jej bezpośrednio na patelni pomoże także poprawić smak i wygląd jej skórki.

Krótko mówiąc – ograniczenia tkwić mogą jedynie w fantazji osób przyrządzających rybę. Ważne jednak, by uważać na gorzkie pestki i niesmaczną skórkę!

czym posmarować rybę przed smażeniem
Flickr
Newsy
Chcecie, żeby ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? Posmarujcie ją tym przed smażeniem. Będzie cudowna w smaku
Smażenie ryby nie musi ograniczać się tylko do obtaczania jej w panierce. Spróbujcie innych rozwiązań.

Po raz kolejny smażycie rybę na piątkowy obiad i po raz kolejny coś poszło nie tak? Pora wypróbować innych sposobów niż oklepana panierka. Jak sprawić, by ryba miała przyjemną i delikatną skórkę? To zależy od tego, jaką rybę zamierzacie usmażyć. Tłustym rybom, takim jak łosoś czy makrela (rzecz jasna ta nieuwędzona), wystarczy smażenie na minimalnej ilości tłuszczu przez kilka minut. Jeśli jednak dysponujecie filetem chudej ryby, a znudziły się wam już panierki z mąki, bułki i jajka, mam dla was inne rozwiązanie. Jak poprawić smak smażonej ryby i uzyskać delikatną skórkę? Posmarujcie filety rybne majonezem tuż przed smażeniem. Wystarczy delikatna warstewka tego sosu, a efekty będą naprawdę zaskakujące. Dobrze wysmażona ryba z cieniutką warstwą majonezu, będzie miała naprawdę przyjemną i bardzo delikatną skórkę. Oto jakie gatunki chudych ryb (zawierających do 2% tłuszczu) świetnie nadają się do posmarowania ich majonezem: Dorsz Morszczuk Mintaj Sandacz Szczupak Tołpyga Panga Miruna Tilapia Czym jeszcze można poprawić smak smażonej ryby? Jak widać, odmiana smaku zwykłej ryby, wcale nie jest tak trudna, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jednak taka ryba wciąż jest dla was zbyt mdła, poszukajcie innego rozwiązania. Nic nie robi rybie tak dobrze, jak kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Wystarczy ukroić mały plasterek cytrusa i wycisnąć go już po usmażeniu ryby. Skropiona cytryną ryba zyska nieco ciekawszego smaku i trochę charakteru. Pamiętajcie jednak, że cytryna najlepiej pasuje do ryb smażonych bez panierki. Z czym jeść smażoną rybę? Na koniec zastanówmy się, w jakim towarzystwie ryba będzie smakowała najlepiej. Do smażonej ryby pasuje naprawdę mnóstwo dodatków. Można pokusić się o...

Jak usunąć z kubków osad po kawie i herbacie? Te 2 produkty z kuchni działają cuda
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć z kubków osad po kawie i herbacie? Te 2 produkty z kuchni działają cuda
Kawa i herbata to obowiązkowe pozycje, po które regularnie sięgamy rano do śniadania, a także w trakcie dnia. Problem pojawia się jednak, kiedy po ulubionym napoju trzeba umyć kubek… Jak przyspieszyć i ułatwić ten proces?

Dbałość o porządek w kuchni potrafi być uciążliwa – zwłaszcza, że niektóre codzienne zanieczyszczenia wymagają żmudnego mycia. Na szczęście pełno jest domowych sposobów i przepisów na naturalne detergenty, które pomogą utrzymać czystość naczyń i sprzętów kuchennych bez ingerencji szkodliwej chemii.  Mycie kubków po kawie i herbacie Jednym z cięższych do usunięcia zabrudzeń jest osad po kawie czy herbacie, który potrafi na stałe wżerać się w powierzchnię kubków i filiżanek. Da się jednak uprościć mycie naczyń po barwiących napojach: wystarczy tylko sok z cytryny i gorąca woda! Wystarczy zalać kubek taką mieszanką i pozostawić na kilka minut, a następnie standardowo umyć w zlewie. Magiczna mikstura z sokiem z cytryny będzie jednak przydatna nie tylko przy czyszczeniu naczyń! Jak jeszcze można wykorzystać sok z cytryny? Usuwanie kamienia z czajnika – jeśli czajnik pokrył się ciężkim do usunięcia osadem, wystarczy zalać go sokiem z jednej cytryny, zalać wodą i zagotować. Czyszczenie osadu w zlewie i na kranie – powierzchnie, które regularnie mają styczność z kroplami wody, stale pokrywają się kamieniem. Gąbka nasączona sokiem z cytryny pomoże rozwiązać ten problem! Odstraszacz dla szkodników – cytryna potrafi skutecznie odstraszać owady. W walce z molami wystarczy przekroić owoc na pół i wbić w niego goździki, a następnie zasuszyć cytrynę na grzejniku i włożyć do szuflady. Sokiem z cytryny można również posmarować trasy, na których wędrują mrówki. Kwas zawarty w soku skutecznie je przegoni. Usuwanie zapachu z lodówki – włóż połówkę cytryny do lodówki, aby wchłonęła ona nieprzyjemne zapachy. Czytaj tez: Upieczcie sok z cytryny w piekarniku, a efekt powali was na...

Kupowanie świeżej ryby
Newsy
Jak kupić świeżą rybę? Waszą uwagę powinien przykuć ten szczegół
Chcecie wybrać świeżą rybę, ale nie wiecie jak to ocenić? Zwracajcie uwagę na te detale

Wybór świeżej ryby nie zawsze jest prosty. Jeśli nie mieszkacie nad morzem, pewnie obawiacie się o świeżość ryb trafiających do sklepów. Najlepiej przed zakupem samemu zweryfikować świeżość ryb. Te nieświeże będą niesmaczne, ale też niebezpieczne dla zdrowia! Mamy dla was proste wskazówki. Jak wybrać najświeższą rybę? Sprawdźcie wymienione podpunkty i upewnijcie się, że ryba, którą chcecie kupić, przechodzi wszystkie testy. Sprawdźcie skrzela Skrzela świeżych ryb powinny być czerwone lub różowe. Nie powinno być na nich żadnych przebarwień i uszkodzeń. Na świeżych skrzelach nie będzie śluzu. Będą one przylegać do skóry ryby. Jeśli ryba nie ma skrzeli, bo są wycięte, sprawdźcie inne podpunkty szczególnie mocno, być może w ten sposób chcą wam sprzedać nieświeżą rybę. Zwróćcie uwagę na oczy Wypukłe, błyszczące oczy, to znak świeżości ryby. Kiedy są zapadnięte, mętne, nieobecne, możemy podejrzewać, że ryba nie jest świeża! Nie kupujcie jej. Obejrzyjcie ości Jeśli kupujecie wypatroszoną rybę, przyglądnijcie się jej ościom. Delikatnie rozchylcie powłoki ciała i sprawdźcie, czy ości przylegają do mięsa. Jeśli są odstające, nie wybierajcie tego okazu. Użyjcie nosa Zapach ryby może powiedzieć nam znacznie więcej o jej świeżości niż wygląd. Producenci znają sztuczki na poprawę wyglądu ryby, ale zapach bardzo trudno ukryć. Świeża ryba nie powinna mocno pachnieć. Może oczywiście mieć delikatny zapach wody (morskiej lub słodkiej), ale pojawienie się typowo rybiego, mocnego zapachu, to oznaka nieświeżości. Powąchajcie koniecznie rybę przed jej zakupem. Zbadajcie łuski i skórę Świeżej ryby nie będzie pokrywać warstwa śluzu. Jeśli czujecie, że...

Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Adobe Stock
Newsy
Jak pozbyć się posmaku mułu z pstrąga? Sprawdzona rada wędkarzy
Wiele osób wzbrania się przed jedzeniem świeżych ryb ze względu na specyficzny posmak. Towarzyszy on głównie rybom słodkowodnym. Aby się go pozbyć, wystarczy zastosować sprawdzony patent wędkarzy.

Ryby coraz częściej pojawiają się na co dzień na stole. Mają one wiele cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Sklepy zdecydowanie to ułatwiają, gdyż można znaleźć w nich szeroki wybór tego asortymentu. Podział ryb W sprzedaży w sklepach bądź w restauracjach można spotkać się z szerokim wyborem dań rybnych. Jednak warto zwrócić uwagę na ich podział, który dzieli się na dwie główne grupy, słodkowodne oraz słonowodne. Pierwsze żyją jak sama nazwa wskazuje w wodach słodkich, takich jak jeziora czy rzeki, zaś druga część to zwierzęta żyjące w słonej wodzie, czyli morzu. Różnią się one smakiem bądź właściwościami. Ryby słodkowodne Często wybieranymi rybami są słodkowodne. Stanowią one nieco ponad 40% wszystkich gatunków istniejących ryb. Poza tym warto dodać, iż w niczym nie ustępują morskim. Ich regularne spożywanie, dostarcza organizmowi szeregu cennych wartości odżywczych. Ich minusem jest charakterystyczny posmak mułu, który niekiedy przenosi się na przyrządzone potrawy. Wśród najpopularniejszych słodkowodnych ryb, wyróżnia się: karpie okonie pstrągi leszcze karasie. Patent wędkarzy na pozbycie się posmaku mułu Pstrągi, jak i inne ryby słodkowodne odznaczają się charakterystycznym posmakiem mułu, który nie jest zbyt korzystny. Wędkarze stosują trik, aby pozbyć się niechcianego aromatu. Wystarczy rybę moczyć w samodzielnie przygotowanym roztworze przez minimum 5 godzin. Po tym okresie, nieprzyjemny zapach odejdzie w zapomnienie. Do przyrządzenia roztworu potrzeba pięć litrów wody, dwie łyżki sody oczyszczonej oraz łyżkę soli. To skuteczny patent sprawdzony przez doświadczonych rybaków.  Pozostałe triki na likwidację nieprzyjemnego zapachu...